Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1096856/10/0015/2006/2.11.2006 Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων της παρ. 1α του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. από εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ).

1096856/10/0015/2006/2.11.2006

ΘΕΜΑ: Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων της παρ. 1α του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. από εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ).

Απαντώντας στην από 19/10/2006 αίτησής σας με την οποία μας γνωρίζετε ότι είστε επαγγελματίας αυτοκινητιστής εκμεταλλευτής Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου (ΤΑΞΙ) και περαιτέρω ερωτάτε βάση ποίων παραστατικών θα υποβάλλετε τις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις ζημιών στο επαγγελματικό σας αυτοκίνητο, παρακρατούν τα πρωτότυπα τιμολόγια, καθώς επίσης και εάν είστε υποχρεωμένος να τα προσκομίσετε (προφανώς με την υποβολή των καταστάσεων), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με βάση τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), υποβάλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τριπλότυπες καταστάσεις πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων, για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών, με συναλλαγές και δεδομένα του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, και όχι τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία που απεικονίζουν τις συναλλαγές αυτές.

2. Περαιτέρω επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να καταβάλλουν αποζημιώσεις για ζημιές σε αυτοκίνητα υποχρεούνται να ζητούν ως δικαιολογητικά τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις σχετικές δαπάνες, έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση ότι ως δικαιολογητικά εγγραφών στα τηρούμενα βιβλία των επιτηδευματιών (εφόσον τηρούνται και δεν είναι απαλλασσόμενοι) γίνονται δεκτές φωτοτυπίες των στοιχείων αυτών με σχετική παρατήρηση επί αυτών ότι τα πρωτότυπα έχουν κατατεθεί ως δικαιολογητικά στην συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία (επωνυμία), για την είσπραξη της σχετικής αποζημίωσης (έγγραφό μας 1106848/1025/2.10.1995).

3. Ενόψει των ανωτέρω ως στοιχεία για την άντληση των δεδομένων που απαιτούνται για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων της παρ. 1α του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. θα χρησιμοποιήσετε τις φωτοτυπίες των πρωτοτύπων φορολογικών στοιχείων που έχετε καταθέσει στις ασφαλιστικές εταιρείες, για τις αποζημιώσεις των ζημιών επί του αυτοκινήτου σας, τηρουμένης της προαναφερόμενης διαδικασίας.

Τέλος σημειώνουμε ότι τις ως άνω φωτοτυπίες υποχρεούστε να τις διαφυλλάσσετε στο χρόνο που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ., ως επιτηδευματίας, έστω και αν είστε (προφανώς) απαλλασσόμενος από την τήρηση των βιβλίων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!