Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1079993/628/0015/3.10.2006 Έκδοση πιστωτικών τιμολογίων για Φ.Π.Α. – Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων.

1079993/628/0015/3.10.2006

ΘΕΜΑ: Έκδοση πιστωτικών τιμολογίων για Φ.Π.Α. – Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Με την ανωτέρω σχετική αίτησή σας, μας γνωρίζετε ότι ναυτιλιακές εταιρείες που απαλλάσσονται του Φ.Π.Α. (καθώς και άλλοι επιτηδευματίες που εμπίπτουν στην απαλλαγή αυτή), συνήθως τιμολογούνται από τους προμηθευτές τους με Φ.Π.Α. και στη συνέχεια με την προσκόμιση των δικαιολογητικών απαλλαγής λαμβάνουν πιστωτικό τιμολόγιο το οποίο δεν περιέχει αξία αλλά μόνο Φ.Π.Α., προκειμένου να τύχουν της εν λόγω απαλλαγής και ρωτάτε εάν συμπεριλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), τα πιστωτικά αυτά τιμολόγια. Σε σχέση με το ερώτημά σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 1α’ του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στην παρ. 20.2 της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/1992 του Κ.Β.Σ., ο επιτηδευματίας, το Δημόσιο και κάθε άλλο νομικό πρόσωπο μη επιτηδευματίας, οι επιτροπές και οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ξένες αποστολές και οι διεθνείς οργανισμοί υποβάλλουν για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών τριπλότυπες καταστάσεις με τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους, από αγορές εμπορευσίμων και παγίων αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 της Α.Υ.Ο.Ο. 1034280/271/ΠΟΛ. 1056/0015/5.4.2006 (ΦΕΚ 464/Β’), στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της παραγράφου 1α’ του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων), αναγράφεται η αξία του εσόδου ή της δαπάνης χωρίς Φ.Π.Α., ακόμη και στην περίπτωση που ο Φ.Π.Α. δεν εκπίπτεται από τον αγοραστή και εμπεριέχονται στην αξία οι λοιπές φορολογικές ή μη επιβαρύνσεις.

3. Ενόψει των προαναφερομένων, τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται μόνον με ποσά Φ.Π.Α. (στις περιπτώσεις βέβαια που σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., προβλέπεται ρητά η έκδοσής τους από τις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. ή από σχετικές μ’ αυτόν αποφάσεις) δεν συμπεριλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της παρ. 1α’ του άρθρου 20. Άλλωστε και τα αρχικά τιμολόγια των προμηθευτών για τις συναλλαγές στις οποίες και αναφέρονται τα πιστωτικά τιμολόγια, υποβάλλονται με την καθαρή τους αξία, χωρίς τον Φ.Π.Α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!