Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1090329/728/0015/19.10.2006 Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του άρθρου 20 (παρ. 1α) του Κ.Β.Σ.

1090329/728/0015/19.10.2006

ΘΕΜΑ: Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του άρθρου 20 (παρ. 1α) του Κ.Β.Σ.

Σε απάντηση της από 13/10/2006 αίτησής σας, με την οποία ερωτάτε εάν υπάρχει υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων της παρ. 1α του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων), για τις αποδείξεις είσπραξης δωρεών που εκδίδονται από Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς χαρακτήρα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της παρ. 1 α του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/92), όπως ερμηνεύτηκαν με την εγκύκλιο 3/1992, οι επιτηδευματίες καθώς και τα πρόσωπα των παραγράφων 3 (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λ.π.) και 4 του άρθρου 2 του Κώδικα αυτού υποβάλλουν κάθε χρόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τριπλότυπες καταστάσεις για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους, από αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων, με σκοπό την διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων εσόδων και δαπανών και τον έλεγχο της καταχώρησής τους στα βιβλία των επιχειρήσεων.

2. Με την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, δηλαδή με την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων και τη μηχανογραφική τους επεξεργασία επιτυγχάνεται, αφ΄ ενός η πρόληψη διάπραξης φορολογικών παραβάσεων και αφ΄ ετέρου ο εντοπισμός τέτοιων περιπτώσεων.

3. Ενόψει των ανωτέρω, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις, κατά την έννοια των ως άνω διατάξεων, υποβάλλονται από όλους τους υπόχρεους, για τη διασταύρωση συναλλαγών για τις οποίες έχουν ληφθεί ή έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή έχουν εκδοθεί ή ληφθεί φορολογικά στοιχεία από πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του επιτηδευματία ή την αποκτά από τη διενέργεια συγκεκριμένης πράξης. Εξαιρετικά, κατάσταση πελατών (πέραν των προμηθευτών για τα φορολογικά στοιχεία που έχουν λάβει) υποβάλλουν και τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π.) στην περίπτωση που τυχόν, κατά ρητή διατύπωση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ., εκδώσουν Τιμολόγια Πώλησης ή Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών, καθώς επίσης (κατάσταση πελατών) και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. σε περίπτωση που εκδώσουν Τιμολόγια πώλησης ύστερα από σχετική απόφαση του Προϊστάμενου Δ.Ο.Υ., βάσει των διατάξεων του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ.

Κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνονται – καταχωρούνται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της παρ. 1α του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), οι δωρεές που καταβάλλονται σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθόσον δεν εκδίδονται γι’ αυτές φορολογικά στοιχεία προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. ή από αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητα, αλλά εκδίδονται άλλα έγγραφα προβλεπόμενα από διατάξεις που διέπουν την λειτουργία των εν λόγω νομικών προσώπων (π.χ. αποδείξεις ή γραμμάτια είσπραξης κ.λ.π.), και ως πράξεις δεν πληρούν τα εννοιολογικά στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του προαναφερόμενου άρθρου και νομοθετήματος, για να υποβάλλονται για διασταύρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!