Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Ποια τα οφέλη για τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς;

Ποια τα οφέλη για τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς;

  • 1 Απάντηση

Τα οφέλη των εγκεκριμένων οικονομικών φορέων εξαρτώνται από το είδος του πιστοποιητικού που τους έχει χορηγηθεί. Η έναρξη εφαρμογής των πλεονεκτημάτων αυτών θα λάβει χώρα σε διαφορετικές ημερομηνίες.
1. Ευκολότερη Πρόσβαση στις τελωνειακές απλοποιήσεις (Άρθρο 14β, παράγραφος 1).
Ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας θα μπορεί να επωφελείται από το πλεονέκτημα αυτό από την 1 Ιανουαρίου 2008 και θα ισχύει για τους κατόχους του πιστοποιητικού ΑΕΟ-Τελωνειακές Απλουστεύσεις και πιστοποιητικού ΑΕΟ-Τελωνειακές Απλουστεύσεις/Ασφάλεια και Προστασία. Στην περίπτωση όπου ένας φορέας που ζητάει να του χορηγηθεί μία συγκεκριμένη απλοποίηση είναι ήδη κάτοχος ενός πιστοποιητικού τελωνειακών απλοποιήσεων (ή ενός πιστοποιητικού Τελωνειακών Απλοποιήσεων/ Ασφάλειας και Προστασίας), η τελωνειακή αρχή ελέγχου δεν χρειάζεται να επανεξετάσει τα κριτήρια που έχουν ήδη ελεγχθεί κατά την χορήγηση του πιστοποιητικού.
Επισημαίνεται ότι οι οικονομικοί φορείς μπορούν να λάβουν έγκριση για χρήση των απλοποιημένων διαδικασιών από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα χωρίς να είναι απαραίτητα εγκεκριμένοι οικονομικοί φορείς.
2. Λιγότεροι φυσικοί έλεγχοι και έλεγχοι παραστατικών (Άρθρο 14β, παράγραφος 4).
Ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας θα μπορεί να επωφελείται από το πλεονέκτημα αυτό από την 1 Ιανουαρίου 2008 και θα ισχύει για τους κατόχους και των τριών πιστοποιητικών. Το πλεονέκτημα αυτό σημαίνει ότι ο εγκεκριμένος φορέας θα έχει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας, ενώ θα απολαμβάνει γρηγορότερο τελωνισμό των εμπορευμάτων του σε σχέση με τους φορείς που δεν έχουν την ιδιότητα του εγκεκριμένου. Ο χαμηλός βαθμός επικινδυνότητας θα ισχύει σε όλα τα Κράτη Μέλη δεδομένου ότι η ιδιότητα του εγκεκριμένου φορέα αναγνωρίζεται σε όλη την ΕΕ.
3. Προτεραιότητα σε θέματα ελέγχου εφόσον τα εμπορεύματα του εγκεκριμένου επιλεχθούν για έλεγχο (Άρθρο 14β, παράγραφος 4)
Ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας θα μπορεί να επωφελείται από το πλεονέκτημα αυτό από την 1 Ιανουαρίου 2008 και θα ισχύει για τους κατόχους και των τριών πιστοποιητικών. Το πλεονέκτημα αυτό σημαίνει ότι εφόσον μετά από την ανάλυση κινδύνου το τελωνείο επιλέξει για περαιτέρω έλεγχο εμπορεύματα για τα οποία έχει κατατεθεί διασάφηση από εγκεκριμένο φορέα, τότε στα εμπορεύματα αυτά θα δοθεί προτεραιότητα σε σχέση με άλλα εμπορεύματα για τα οποία κατατέθηκε διασάφηση από μη εγκεκριμένο οικονομικό φορέα.
4. Επιλογή του τόπου ελέγχου (Άρθρο 14β, παράγραφος 4)
Ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας θα μπορεί να επωφελείται από το πλεονέκτημα αυτό από την 1 Ιανουαρίου 2008 και θα ισχύει για τους κατόχους και των τριών πιστοποιητικών. Το πλεονέκτημα αυτό σημαίνει ότι ο εγκεκριμένος φορέας μπορεί να ζητήσει ο τελωνειακός έλεγχος να διενεργηθεί σε μέρος όπου το κόστος και η καθυστέρηση θα είναι αρκετά μικρή για τον εγκεκριμένο. Ωστόσο αυτό το όφελος τελεί υπό την έγκριση των τελωνειακών αρχών.
5. Μειωμένο σύνολο στοιχείων για τις συνοπτικές διασαφήσεις (Άρθρο 14β, παράγραφος 3)
Ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας θα μπορεί να επωφελείται από το πλεονέκτημα αυτό από την 1 Ιουλίου 2009 και θα ισχύει για τους κατόχους του πιστοποιητικού ΑΕΟ- Ασφάλειας και Προστασίας και για τους κατόχους του πιστοποιητικού ΑΕΟ- Τελωνειακές Απλουστεύσεις/Ασφάλεια και Προστασία. Οι εισαγωγείς και εξαγωγείς που είναι εγκεκριμένοι φορείς δικαιούνται αυτομάτως να καταθέτουν συνοπτικές διασαφήσεις με μειωμένο σύνολο στοιχείων. Το μειωμένο σύνολο στοιχείων παρατίθεται στον Πίνακα 5 του Παραρτήματος 30Α του Κανονισμού 1875/2006. Οι μεταφορείς, πράκτορες μεταφορών και εκτελωνιστές που είναι εγκεκριμένοι φορείς μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του πλεονεκτήματος μόνον εφόσον οι πελάτες τους είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ΑΕΟ-Ασφάλειας και Προστασίας ή πιστοποιητικού ΑΕΟ- Τελωνειακών Απλοποιήσεων/ Ασφάλειας και Προστασίας.
6. Γνωστοποίηση πριν από την άφιξη του εμπορεύματος (Άρθρο 14β, παράγραφος 2)
Ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας θα μπορεί να επωφελείται από το πλεονέκτημα αυτό από την 1 Ιουλίου 2009 και θα ισχύει για τους κατόχους του πιστοποιητικού ΑΕΟ- Ασφάλειας και Προστασίας και για τους κατόχους του πιστοποιητικού ΑΕΟ- Τελωνειακές Απλουστεύσεις/Ασφάλεια και Προστασία. Όταν το αποτέλεσμα της ανάλυσης κινδύνου που έχει διενεργηθεί υποδεικνύει ότι το εμπόρευμα για το οποίο έχει κατατεθεί συνοπτική διασάφηση από εγκεκριμένο φορέα πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω, τότε το τελωνείο μπορεί, πριν από την άφιξη/αναχώρηση των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, να γνωστοποιήσει στον εγκεκριμένο φορέα τον επικείμενο έλεγχο. Η γνωστοποίηση αυτή θα γίνεται μόνο όταν δεν διακυβεύεται το αποτέλεσμα του ελέγχου. Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι οι τελωνειακές αρχές μπορούν να προχωρήσουν στον φυσικό έλεγχο των εμπορευμάτων χωρίς την γνωστοποίηση στον εγκεκριμένο φορέα.
7. Αμοιβαία αναγνώριση στο πλαίσιο μελλοντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών
Στόχος της Κοινότητας είναι η αμοιβαία αναγνώριση του Πιστοποιητικού ΑΕΟ-Ασφάλεια και Προστασία σε όλες τις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα. Συνεπώς ένας Κοινοτικός εγκεκριμένος φορέας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας θα μπορεί έχει τα ίδια οφέλη στις τρίτες χώρες με τους εγκεκριμένους φορείς που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες αυτές. Επίσης ο εγκεκριμένος φορέας ενδέχεται να μην είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει εκ νέου αίτηση προκειμένου να αποκτήσει την ιδιότητα του εγκεκριμένου στην τρίτη χώρα, επειδή το κοινοτικό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζεται από την εν λόγω Τρίτη χώρα.
8. Έμμεσα Οφέλη
Κάθε εγκεκριμένος οικονομικός φορέας θα μπορεί να έχει οφέλη τα οποία δεν άπτονται άμεσα με τις τελωνειακές πτυχές των συναλλαγών του. Πιο συγκεκριμένα οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι οικονομικοί φορείς στα θέματα της ασφάλειας και της προστασίας μπορούν να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα στους τομείς όπως:
- Περιορισμός των κλοπών και των απωλειών
- Μείωση των καθυστερήσεων στις αποστολές εμπορευμάτων
- Βελτίωση του προγραμματισμού
- Ενεργή συμμετοχή των υπαλλήλων
- Μείωση του κόστους των ελέγχων των προμηθευτών
- Μείωση των προβλημάτων μέσω του έγκαιρου εντοπισμού τους από τους υπαλλήλους
9. Αναγνώριση του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα ως ασφαλούς επιχειρηματικού εταίρου
Οι εγκεκριμένοι οικονομικοί φορείς που πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας και προστασίας θα θεωρούνται ασφαλείς εταίροι στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας να προτιμάται ως επιχειρηματικός εταίρος (έναντι άλλων φορέων που δεν είναι εγκεκριμένοι φορείς) από άλλους φορείς οι οποίοι αναζητούν νέους επιχειρηματικούς εταίρους.