Ποια η διαφορά εισαγωγής και ενδοκοινοτικής απόκτησης εμπορευμάτων ;
Ποια η διαφορά εισαγωγής και ενδοκοινοτικής απόκτησης εμπορευμάτων ;
- 1 Απάντηση
Εισαγωγή αγαθών θεωρείται η είσοδος στο εσωτερικό της χώρας αγαθών προερχόμενων από τρίτες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) χώρες και φορολογείται αντικειμενικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα του εισαγωγέα, δηλαδή χωρίς να εξετάζεται αν ο εισαγωγέας είναι υποκείμενος στο φόρο ή όχι, ή αν αυτός ενεργεί κατά την εισα¬γωγή μέσα στα πλαίσια άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας του. Συνε¬πώς η εισαγωγή αγαθών θα φορολογηθεί ακόμα και όταν εισαγωγέας είναι πρόσω¬πο που δεν ασκεί καμία οικονομική δραστηριότητα (ιδιώτης). Επιπλέον, η εισαγωγή φορολογείται ανεξάρτητα αν αποτελεί απόρροια συναλλαγής με αντάλλαγμα, δωρεάς, μίσθωσης κλπ.
Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών θεωρείται η απόκτηση αγαθών που αποστέλλονται ή μεταφέρονται στον αποκτώντα από τον πωλητή ή τον ίδιο τον αποκτώντα ή από πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό τους, στο εσωτερικό της χώρας από άλλο κράτος μέλος από το οποίο αναχώρησε η αποστολή ή η μεταφορά του αγαθού.
Η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών φορολογείται όταν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α. να πρόκειται για αγαθά που μεταφέρονται στην Ελλάδα από άλλο κράτος μέλος,
β. ο αποκτών (αγοραστής) να είναι υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο ή μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, που ενεργεί με την ιδιότητα του υποκειμένου στο φόρο.
γ. ο πωλητής να είναι υποκείμενος στο φόρο σε άλλο κράτος μέλος, να μην απαλλάσσεται λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων στη χώρα του, ούτε να πραγματοποιεί παραδόσεις αγαθών, για τις οποίες ο τόπος φορολογίας βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας
δ. η συναλλαγή να πραγματοποιείται από επαχθή αιτία δηλ. να υπάρχει αντάλλαγμα σε χρήμα ή είδος,
ε. η συναλλαγή να πραγματοποιείται στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο του πωλητή όσο και του αγοραστή.
Ειδικότερα, η ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου υπόκειται σε φόρο προστιθεμένης αξίας ανεξάρτητα από την ιδιότητα του εγκατεστημένου στο εσωτερικό της χώρας προσώπου.