Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Τέλη και Ειδικές Φορολογίες

νέα ερώτηση

Φόρος πλοίων

Στη συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματός μου θα ήθελα να προσθέσω ότι διάβασα το Ν 27/1975  Φορολογία πλοίων ,που έχει δημοσιευσει το Forin. Στο άρθρο 12 παρ.2.θ.Υπολογισμός φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας αναφέρει ότι : Για αλιευτικά πλοία ο υπολογιζόμενος φόρος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή  0
Στο άρθρο 17 παρ.5 Υποβολή δήλωσης και καταβολή του φόρου πλοίων δευτερης κατηγορίας αναφέρει ότι :Στις περιπτώσεις πλοίων,για τα οποία στην παρ.2 του άρθρου 12 προβλέπεται μηδενικός συντελεστής ή μη υπολογισμός φόρος ανα είδος πλοίου ,δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης του παρόντος.
Θα ήθελα λοιπόν την ερμηνεία σας αν με  αυτά τα δύο άρθρα απαλλάσονται τα μικρά σκάφη ( και βάρκες που κυρίως με αυτές οι κάτοχοί τους αλιεύουν κάπου κάπου ερασιτεχνικά)
Με εκτίμηση
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Σοφία Λούρδα

  • 2 Απαντήσεις

Ο όρος ''αλιευτικά πλοία'' στον ν. 27/1975 αναφέρεται στα σκάφη που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην αλιεία και είναι εφοδιασμένα με επαγγελματική άδεια. Για αυτά τα πλοία, πράγματι, δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου πλοίων β΄ κατηγορίας, δεδομένου ότι ο φόρος τους είναι μηδενικός.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου πάντα νόμου, τα σκάφη αναψυχής, που ενδεχομένως οι κάτοχοι τους να διενεργούν και ερασιτεχνική αλιεία, έχουν υποχρεώση υποβολής δήλωσης.

Όπως σημειώσαμε και στο προηγούμενο ερώτημά σας, το ζήτημα που θέτετε ρυθμίζεται τελικώς με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Μπορείτε να ανατρέξετε σχετικώς εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση