Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Τέλη και Ειδικές Φορολογίες

νέα ερώτηση

Δήλωση φόρου πλοίων

Έχουμε μία βάρκα με κουπιά και μηχανη, μήκους 4,30 μ., την οποία αγοράσαμε το 1989 και την είχαμε στο ΣΤΡΑΤΩΝΙ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, στο πατρικό σπίτι και τα καλοκαίρια τον 1 μήνα της άδειας,πήγαινε ο πατέρας μου με το σύζυγο μου και ψαρεύαν ερασιτεχνικά..Από το 2000 η βάρκα είναι ουσιαστικά σε ακινησία (τυπικά έχει άδεια),διότι το σπίτι γκρεμίστηκε,το 2002 βγήκε η άδεια ανεγερσής νέου., γίναν τμηματικά κάποιες εργασίες ,το 2016 πήραμε δάνειο για αποπεράτωση και το 2023 έγινε η παραλαβή απο την πολεοδομία.Σήμερα η βάρκα βρίσκεται στον ημιυπόγειο χώρο του σπιτιού αραγμένη,η μηχανή έχει χαλάσει, το τρέιλερ επίσης σάπισε, οπότε δεν έχουμε τρέιλερ για να τη μετακινήσουμε και το αυτοκινητό μας δεν έχει κοτσαδόρο.Τη βάρκα δεν την μετακινούμε,διότι έχει περάσει η ηλικία μας,έχουμε προβλήματα υγείας  κι έχει πεθάνει ο πατέρας μου. Τα τρία  μου παιδιά με την κρίση φύγαν σε 3 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης ,όπου έχουν μόνιμη κατοικία και εργασία.Έρχονται στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους (12 άτομα) κυρίως 20 μέρες το καλοκαίρι και συνατιόμαστε στο Στρατώνι.Όπότε μόνο το καλοκαίρι πάμε κι εμείς εκεί με τα παιδιά και τα εγγόνια. Για τη βάρκα αυτή λοιπόν πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση πλοίων και να πληρώσουμε 100 ευρώ ; Θεωρού δηλαδή τις βάρκες ίσα κι όμοια με τα πλοία ;
Περιμένω την απάντησή σας
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 2 Απαντήσεις

Σύμφωνα με τον ν. 27/1975 (άρθρο 17), οποιοσδήποτε έχει στην ιδιοκτησία του σκάφος που είναι εγγεγραμμένο, κατά την πρώτη Ιανουαρίου εκάστου έτους, στο οικείο Νηολόγιο ή Λεμβολόγιο ή Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.) της Λιμενικής Αρχής, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φόρου πλοίων β΄ κατηγορίας. 
Διευκρινίζεται ότι για τα σκάφη αναψυχής, που είναι εγγεγραμμένα στα Λεμβολόγια ή Β.Ε.Μ.Σ., η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αρχίζει από το φορολογικό έτος 2023.
Η ακινησία του σκάφους και αν ακόμα έχει δηλωθεί στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, δεν μειώνει το ποσό του φόρου.

Σημειώνουμε ότι το ζήτημα που θέτετε ρυθμίζεται τελικώς με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Μπορείτε να ανατρέξετε σχετικώς εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση