Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Χρήση ΦΗΜ

Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση φαγητού, θα συμμετέχει σε 4ήμερο φεστιβάλ φαγητού με υπαίθρια προσωρινή εγκατάσταση.
Έχει την υποχρέωση έκδοσης των ΑΛΠ από ΦΗΜ ή δύναται βάσει της ΠΟΛ 1002/2015 άρθρο 1 παρ. 4 περ. β΄ να τις εκδίδει χειρόγραφα?

  • 1 Απάντηση

Με το άρθρο 1 § 4, περ. β' της απόφασης ΠΟΛ. 1002/2015, ορίζεται ότι οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου δύναται να μην εκδίδονται μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, "με εξαίρεση τους πωλητές (αγρότες – μεταπωλητές) σε λαϊκές αγορές και τους πωλητές αποκλειστικά μέσω πλανοδίου ή υπαίθριου εμπορίου."

Εξαιρούνται, επομένως, κατά τη γραμματική διατύπωση των ανωτέρω από την απαλλαγή από το φορολογικό μηχανισμό για την εκτός έδρας έκδοση αποδείξεων, οι πωλητές αποκλειστικά μέσω πλανόδιου ή υπαίθριου εμπορίου. 

Στη δική σας περίπτωση, δεν διενεργείται αποκλειστικά πώληση μέσω πλανοδίου ή υπαίθριου εμπορίου αλλά περιστασιακή πώληση μέσω υπαίθριας προσωρινής εγκατάστασης και ως εκ τούτου. η άποψή μας είναι ότι μπορούν οι αποδείξεις αυτές να εκδοθούν χειρόγραφα κατά τα ανωτέρω.

Σημειώνουμε επιπλέον ότι οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις μέχρι 30 ημέρες δεν θεωρούνται υποκαστηματα όπως προκύπτει και από το ν.3986/2011, όπως ισχύει.

Συγκεκριμένα προς ενημέρωσή σας στην ΠΟΛ.1156/2017 αναφέρονται τα εξής:

"Ως υποκατάστημα νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα.

Περαιτέρω, ορίζονται ρητά οι περιπτώσεις επαγγελματικών εγκαταστάσεων που δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, και συγκεκριμένα οι: προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν μέχρι 30 ημέρες.

Το χρονικό διάστημα των 30 ημερών κρίνεται αυτοτελώς για έκαστη συμμετοχή σε προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους." 
 

Στο ηλεκτρονικό βιβλίο "Ταμειακές μηχανές" του Forin.gr – Premium θα βρείτε πλήρη ανάλυση και όλο το διαθέσιμο υλικό (αποφάσεις, εγκυκλίους, διοικητικές λύσεις) που αφορά στο συγκεκριμένο φορολογικό αντικείμενο.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση