Παρακράτηση φορου 3% σε Κοινοπραξία από το Δημόσιο. Από ποιον τελικά συμψηφίζεται ο παρακρατούμενος φόρος?
Καλησπέρα σας,
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα σχετικά με παρακράτηση φόρου 3%.
Σύμφωνα με το άρθρο 64 του Κ.Φ.Ε.
=14.3653pxδ) για αμοιβές για τεχνικά έργα, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες είκοσι τοις εκατό (20%). Κατ' εξαίρεση, για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων ο συντελεστής είναι τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος, ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα. Σε περίπτωση εισφοράς όλου ή μέρους δημόσιου τεχνικού έργου από τον αρχικό ανάδοχο σε κοινοπραξία ή εταιρεία στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, η προβλεπόμενη παρακράτηση τρία τοις εκατό (3%) της παρούσας περίπτωσης ενεργείται μόνο από τον εργοδότη κατά την καταβολή του εργολαβικού ανταλλάγματος στον αρχικό ανάδοχο. Ο φόρος αυτός που βαρύνει τον ανάδοχο συμψηφίζεται από τον αναλογούντα φόρο της κατασκευάστριας εταιρείας ή κοινοπραξίας με βάση βεβαίωση που χορηγεί ο ανάδοχος. Οι διατάξεις των δύο προηγούμενων εδαφίων εφαρμόζονται και σε περίπτωση που τμήμα του έργου ή εργασίας εκτελείται από κοινοπραξία ή εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν μόνο μέλη της αρχικής αναδόχου κοινοπραξίας ή εταιρείας. Επίσης, εφαρμόζονται και στην περίπτωση που τμήμα του έργου ή εργασίας εκτελείται από εταιρεία μέλος της αρχικής αναδόχου κοινοπραξίας ή από κοινοπραξία επιχειρήσεων μέλους της αρχικής αναδόχου κοινοπραξίας.
Με βάση το παραπάνω, και σε συνδυασμό με το βιβλίο του κύριου Σταματόπουλου όπου η ΔΕΑΦ Β 1087947 ΕΞ 2016 δεν ισχύει, θα ήθελα να ρωτησω:
Έστω Κοινοπραξία (ανάδοχος) αναλαμβανει ένα τεχινκό έργο. Κατά τις καταβολές από το Δημόσιο Ποσών, με βάση τα τιμολόγια της κοινοπραξίας προς το Δημόσιο, διενεργείται παρακράτηση φόρου 3%. Η κοινοπραξία αναθέτει σε κάποια από τα μέλη της το έργο (υπεργολάβους).Στη συνέχεια τα μέλη κοινοπραξίας τιμολογούν την κοινοπραξία ανάλογα και με το στάδιο των εργασιών. Σε ένα από τα μέλη της, λόγω Παροχής Υπηρεσίας που δεν αφορά τεχνικό έργο, πχ μελέτη ή έλεγχος,-μετρήσεις, δεν παρακρατείται φόρος για ττο τιμολόγιο που εκδίδει το μέλος προς την κοινοπραξία, Τα άλλα μέλη τιμολογούν την κοινοπραξία, με παρακράτηση φόρου 3%.
Τελικά, με δεδομένο ότι η ΔΕΑΦ ΔΕΑΦ Β 1087947 ΕΞ 2016/7.6.2016, δεν ισχύει για χρήσεις από το 2014 και μετά,
Α) θα πρέπει να γίνεται παρακράτηση φόρου δύο φόρες? και κατα την καταβολή το ποσού από το Δημόσιο σε βάρος της Κοινοπραξίας αλλά και κατά την μετέπειτα τιμολόγηση του μέλους της κοινοπραξίας προς την κοινοπραξία?
β) με βάση το νόμο που παρέθεσα, αναγράφεται ότι ναι μεν η παρακράτηση γίνεται σε βάρος της αναδόχου (κοινοπραξία), όμως ο παρακρατούμενος φόρος θα συμψηφιστεί από το μέλος της κοινοπραξίας, με βάση βεβαίωση που θα χορηγεί η κοινοπραξία στο μέλος?
Αυτό πως θα γίνει λογιστικά? Δηλαδή η Κοινοπραξία, (ανάδοχος), δεν έχει δικαίωμα να συμπληρώσει στους αντίστοιχους κωδικούς του έντυπου Ν τους παρακρατούμενους φόρους που το Δημόσιο παρακράτησε σε βάρος της και θα πρέπει να χορηγήσει βεβαιώσεις στα μέλη σχετικά με τον παρακρατούμενο φόρο που της παρακράτησε το Δημόσιο και στη συνέχεια το μέλος να συμψηφίσει αυτό το φόρο?
Ευχαριστώ πολυ!
- 1 Απάντηση
Με τον ν.4410/2016 (ΦΕΚ Α141/3-8-2016) και συγκεκριμένα στο άρθρο 54, τροποποιήθηκε το άρθρο 64 του ν.4172/2013 με το οποίο καλύφθηκε το κενό που είχε δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου αναφορικά με το χειρισμό του φόρου των Αναδόχων για την αποφυγή διπλής παρακράτησης για το ίδιο αντικείμενο εργασιών.
Ως εκ τούτου, η Ανάδοχος Κοινοπραξία καταμερίζει το φόρο 3% στις εταιρείες-μέλη της με βάση τα εκδοθέντα από αυτούς τιμολόγια, διαγράφει από το κωδικό 090 του εντύπου «Ν» τον φόρο που έχει «ανεβάσει» ο πελάτης και υποβάλει δήλωση. Οι Ανώνυμες Εταιρείες, συμψηφίζουν το φόρο αυτό με τις λοιπές δραστηριότητές τους.
Με βάση τα ανωτέρω, η Ανάδοχος Κοινοπραξία δεν δύναται, βάσει νόμου, σε καμία περίπτωση να ζητήσει επιστροφή φόρου.