Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ανάλωση κεφαλαίου - Μείωση των ποσών κεφαλαίου με δαπάνες απόκτησής τους

Έστω το παρακάτω παράδειγμα:

-Εργαζόμενος με εισοδήματα από το 2004 μέχρι και το 2017 πραγματοποιεί αγορά με μετρητά αυτοκίνητο το 2009 με 10000 ευρώ. Πώληση αυτού του 2017 με 4000 ευρώ.

Στην ΠΟΛ 1076/2015 αναγράφεται:
"Διευκρινίζεται ότι τα έτη για τα οποία γίνεται επίκληση με σκοπό την ανάλωση θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους."
ΚΑΙ
"Μείωση των ποσών κεφαλαίου με δαπάνες απόκτησής τους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 34 κάθε ποσό που καταβλήθηκε για την απόκτηση των εσόδων που αναφέρονται στις περιπτώσεις της ίδιας παραγράφου τα μειώνει και το υπόλοιπο που προκύπτει είναι αυτό που περιορίζει ή καλύπτει τη συνολική ετήσια δαπάνη. Για παράδειγμα, το έσοδο από την πώληση αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι μειωμένο με το κόστος αγοράς του αν είχε αγοραστεί"....."Εξαιρούνται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος απόκτησης των εσόδων αυτών είχε ληφθεί υπόψη ως τεκμήριο κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκε και ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου του έτους αυτού."

Η ερώτηση είναι η εξής: α) Όταν κάνεις ανάλωση κεφαλαίου για τη χρήση 2017 μπορείς από τον πίνακα ανάλωσης κεφαλαίου να χρησιμοποιήσεις π.χ. μονο το σχηματισθέν κεφάλαιο προς ανάλωση των ετών 2004-2007 αν είναι αρκετό για να καλύψει την αγορά του αυτοκινήτου το 2017 ή η έννοια του συντάκτη της ΠΟΛ είναι ότι σχηματίζεις Πίνακα από το 2004-2017 ανεξαρτήτως του αν έχεις καλύψει το ποσό που έχεις ανάγκη από ένα μέρος των ετών και το αδιάθετο ποσό το μεταφέρεις στο μέλλον?
β) Ποιο το νόημα του να αφαιρέσεις το κόστος απόκτησης του αυτοκινήτου από το έσοδο της πώλησης αφού αυτό θα βγεί αρνητικό (4000-10000=-6000)? Μήπως σχετίζεται με το προηγούμενο ερώτημά μου, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα έτη μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου, προκειμένου να έχει καταγραφεί το κόστος αγοράς του αυτοκινήτου στον Πίνακα ανάλωσης κεφαλαίου?

Ευχαριστώ πολύ

Προσθέστε τη δική σας απάντηση