Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Σχετικά με την δήλωση δευτερεύουσας κατοικίας στο Ε1 (και Ε2)

Στην κατοχή των γονιών μου υπάρχουν: 1 κύρια κατοικία και 1 μικρό εξοχικό.
Φτιάχνοντας λοιπόν φέτος την φορολογική τους δήλωση, προκύπτουν 2-3 θεματάκια...

1ον Η εξοχική κατοικία έχει συμπληρωθεί ως δεύτερη δευτερεύουσα κατοικία (στον κωδικό 206), ενώ φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να είναι δηλωμένη ως πρώτη δευτερεύουσα (στον κωδικό 205), από τη στιγμή που όπως είπα, μία είναι η δευτερεύουσα κατοικία που κατέχουν.
Δε γνωρίζω αν αυτό τοποθετήθηκε έτσι αυτόματα από το σύστημα ή αν για κάποιο λόγο το δήλωσε έτσι η λογίστρια στην οποία πήγαιναν...
Εν τέλη υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό ή να το αφήσω ως έχει;
Έλεγα να δοκιμάσω να το διαγράψω και να το καταχωρήσω εκ νέου ως πρώτη δευτερεύουσα κατοικία από το Taxisnet. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν με αφήνει το σύστημα να κάνω κάτι τέτοιο. Ίσως χρειάζεται π.χ. επίσκεψη σε κάποια εφορία, κάτι που θα ήθελα να αποφύγω αν γίνεται.
Εσείς τι με συμβουλεύετε;

2ον Και το σημαντικότερο. Επειδή οι μήνες ιδιοκατοίκησης παίζουν ρόλο στο τελικό ποσό φόρου και μιας και τυχαίνει πέρυσι να μην έχει γίνει καθόλου χρήση της. Κάτι που αποδεικνύεται (αν χρειαστεί) από τους μηδενικής κατανάλωσης λογαριασμούς της ΔΕΗ, προσπάθησα να βάλω 0 στον κωδικό 229 αλλά δε με αφήνει το σύστημα!
Ψάχνοντας, διάβασα ότι αν δεν έχεις κάνει χρήση της δευτερεύουσας κατοικίας, μπορείς ΝΑ ΜΗΝ τη δηλώσεις στο Ε1, αφού τη δηλώσεις πρώτα ως κενή στο Ε2.
Ισχύει κάτι τέτοιο; Σε περίπτωση που μπορώ να το κάνω αυτό, (να δηλώσω δηλαδή φέτος μόνο την πρώτη κατοικία στο Ε1), λύνεται ταυτόχρονα και το πρώτο θέμα, αφού σε μελλοντική δήλωση (όταν θα έχει προηγηθεί χρήση της δευτερεύουσας κατοικίας), θα μπορέσουμε να τη δηλώσουμε σωστά, ως πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.

3ον Σε περίπτωση που ισχύει ότι αναφέρω πιο πάνω, ποια πεδία πρέπει να συμπληρώσω στο Ε2 για να θεωρείται κενή ιδιοκατοίκησης;
Το ρωτάω αυτό γιατί το Ε2 με κάνει να νομίζω ότι αφορά μόνο κάπου είδους ενοικίαση ή επαγγελματική χρήση.
Εδώ μιλάμε για απλή ιδιοκατοίκηση. Και πιο συγκεκριμένα για απουσία αυτής.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

  • 7 Απαντήσεις

Καλησπέρα,

Κανονικά πρόκειται για 1η δευτερεύουσα εξοχική κατοικία και οφείλεται σε λάθος "τσεκάρισμα" της σχετικής ένδειξης. Για "την τάξη" θα πρότεινα να το τακτοποιήσετε κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής σας με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει να εμφανίζεται αν και δεν έγινε χρήση της. Αυτό εξαρτάται από το εάν η ΔΕΗ έχει διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα για όλο το 2016 (για οποιοδήποτε λόγο). Αν ναι, τότε δεν θα την αναφέρετε στην Ε1, αλλά θα καταχωρηθεί στην Ε2 ως κενή. 

Ι. Αν αναφερθεί στην Ε1:  Θα κλικάρετε στην κίτρινη περιοχή που αναφέρεται ως 2η δευτερεύουσα και στη συνέχεια θα "ξετσεκάρετε" την ένδειξη 2η δευτερεύουσα και θα τσεκάρετε την 1η δευτερεύουσα. Κάνετε "μεταφορά στη δήλωση" και είστε Οκ.

ΙΙ. Αν αναφερθεί στην Ε2: Στην Ε1 θα περάσετε στην 2η δευτερεύουσα, θα "ξετσεκάρετε" την σχετική ένδειξη και κάνοντας μεταφορά στη δήλωση, θα παρατηρήσετε ότι έγινε απαλοιφή. Επιλέγετε την Ε2 του υπόχρεου ή συζύγου και αφού καταχωρήσετε τα στοιχεία των στηλών 2,3,4,5 επιλέγετε απο τη στήλη 17 τον κωδικό 39, στον ΑΦΜ τίποτε, στήλες 8,9 το διάστημα του κενού, οι μήνες στη στήλη 10 και το ποσοστό συνιδιοκτησίας στην 12. Αποθηκεύετε προσωρινά ή κάνετε υποβολή.

Υπόψη ότι όταν αποφασίσετε την οριστική υποβολή της Ε1 να έχει ήδη προηγηθεί η υποβολή της Ε2. Επίσης, όσο έχετε προσωρινά αποθηκευμένη την Ε1 μπορείτε να μπείτε και στην Ε2, ασχέτως αν κάνατε υποβολή ή όχι.

George D 26/04/2017 19:58:58

Παρέλειψα τη στήλη 18. Συμπληρώνετε κανονικά και τον αριθμό παροχής ρεύματος.

Στην περίπτωσή μας υπήρξε 12μηνη χρήση της κύριας κατοικίας και καθόλου χρήση της δευτερεύουσας. Παρ' όλα αυτά το ρεύμα στην δεύτερη κατοικία δεν ήταν κομμένο, απλά δεν υπήρχε κατανάλωση. Άρα όπως λέτε, θα πρέπει να δηλωθεί κανονικά στο Ε1.
Ήδη έκανα και τη σχετική (απλή) διόρθωση με δήλωσή της ως πρώτη δεύτερεύουσα, ώστε να είναι και τυπικά σωστή.
Επίσης, στον κωδικό 222 έβαλα 1 μήνα ιδιοκατοίκησης, (παρόλο που αυτό δεν ισχύει), αφού δε με αφήνει το σύστημα να βάλω 0 που είναι η πραγματικότητα!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που μου αφιερώσατε και για την ΠΟΛΥ κατανοητή και αναλυτική απάντησή σας.
Να είστε καλά.

Καλησπέρα,

...Επειδή το νόμιμο δεν είνα πάντα και δίκαιο, θα πρέπει κανονικά να δηλώσετε 12 μήνες και όχι 1 (στον κωδικό 222). Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διακοπή ρεύματος, θεωρείται ότι η χρήση της δευτερεύουσας είναι 12μηνη.
Με το χειρισμό που κάνετε (για 1 μήνα ιδιοκατοίκηση) αυτομάτως υποννοείται ότι τους υπόλοιπους 11 μήνες είναι κενή (δηλαδή με διακοπή ρεύματος) οπότε απαιτείται και υποβολή Ε2 για τους μήνες αυτούς. Αυτό δεν μπορείτε όμως να το κάνετε, αφού ρεύμα υπάρχει. Με άλλα λόγια, με τον χειρισμό σας οδηγείστε σε αδιέξοδο. Δηλαδή, θα ...οφείλετε εξηγήσεις σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Ευχαριστώ και για αυτή την διευκρίνηση.
Συμπλήρωσα τη δήλωση με βάση τη λογική της συμπλήρωσης των προηγούμενων ετών...
Προφανώς διαφωνώ με αυτή την λογική αλλά δυστυχώς δεν είμαστε εμείς που το αποφασίζουμε αυτό.
Θέλω να πω ότι ο όρος ιδιοκατοίκηση σημαίνει η χρήση ενός ακινήτου ως κατοικία.
Το γεγονός ότι το ακίνητο ηλεκτροδοτείται, σημαίνει κατά κάποιον τρόπο ότι είναι εν δυνάμη χώρος ιδιοκατοίκησης.
Δε σημαίνει όμως ταυτόχρονα ότι γίνεται χρήση της. Κάτι που προφανώς αποδεικνύεται από την μηδενική ή όχι κατανάλωση ρεύματος.
Κοινώς, άλλο η κατοχή ακινήτου και άλλο χρήση αυτού.
Ελπίζω αυτή η στρέβλωση (ανάμεσα σε πολλές άλλες) να διορθωθεί στο μέλλον...

Όπως και να 'χει, σας ευχαριστώ και πάλι. Με βοηθήσατε ουσιαστικά.

Καλημέρα σας, σχετικά με τους μήνες ιδιοκατοίκισης θα ήθελα να αναφέρω το εξής, σύμφωνα με τις οδηγίες όταν ένα ακίνητο είναι κενο και δηλώνεται στο Ε2 θα πρέπει να μην έχει κατανάλωση ρεύματος όπως αναφέρεται και στο βιβλιαράκι των οδηγιών.
Αν λοιπόν για την εξοχική κατοικία πρέπει να βάζουμε 12 μήνες ιδιοκατοίκηση τότε μία κατοικία που την εκμισθώνουμε και για κάποιο διάστημα είναι κενή πρέπει να την βάζουμε ιδιοκατοίκηση, καθώς δευτερεύουσα είναι και η εξοχική και αυτή που εκμισθώνεται. Εξάλλου στο πιν 5 καταχωρούμε το χρονικό διάστημα που τα ιδιοχρησιμοποιούμε.
Δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι μήνες ιδιοκατοίκησης σε εξοχική κατοικία είναι 12, το μόνο που καταργήθηκε ορθά είναι οι 3 μηνες που βάζαμε παλιά, γιατί την δευτερεύουσα εξοχική κατοικία άλλοι την χρησιμοποιούν 2 μήνες και άλλοι 12 μήνες.
Για να είμαστε ακριβείς στις απαντήσεις μας θα πρέπει να βασιζόμαστε σε Νόμους,αποφάσεις εγκυκλίους και όχι στις προσωπικές μας σκέψεις.
Αναμένω τα σχόλιά σας και παρακαλώ αν κάποιος έχει κάποιο έγγραφο του Υπ. Οικ. που να λέει ότι οι μήνες ιδιοκατοίκησης είναι 12 να το αναφέρει

Καλησπέρα σας,
θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τους μήνες ιδιοκατοίκησης στην εξής περίπτωση:
εάν κάποιος ενοικίασε ως κύρια κατοικία 6 μήνες ένα ακίνητο και τους υπόλοιπους 6 ενοικίασε ένα άλλο ακίνητο ως κύρια κατοικία διότι άλλαξε κατοικία και παράλληλα διατηρεί ιδιόκτητη κατοικία την οποία διατηρεί σε άλλο τόπο (εντός της χώρας) την οποία χρησιμοποιεί δύο με τρείς φορές το έτος, τι πρέπει να συμπληρώσει?
Στην περίπτωση που συμπληρώσει 6+6 μήνες για τις κατοικίες που χρησιμοποίησε ώς κύριες εκτίει το 12 μηνο συνεπώς τι μέλλει γενέσθαι με τους μήνες που πρέπει να συμπληρώσει για τη χρήση της ιδιόκτητης κατοικίας που διατηρεί και χρησιμοποιεί ουσιαστικά ως δευτερεύουσα?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι για ίδιου τύπου ερώτηση. Κατοικία που δεν είναι κύρια αλλά χρησιμοποιείται περιστασιακά και είναι ηλεκτροδοτούμενη, πρέπει να δηλωθεί ως πρώτη δευτερευουσα κατοικια για 12 μηνες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.