Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Έλεγχος

Φυσικό πρόσωπο ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. έπειτα από έγγραφο της αρχής αρθρ.7 Ν.3691/2008 για δικαιολόγηση χρημάτων στους ατομικούς τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο από το έτος 2004 έως το έτος 2014 ήταν εταίρος – διαχειριστής με ποσοστό 50% σε τέσσερις ομόρρυθμες τεχνικές - οικοδομικές εταιρείες (ανέγερση και πώληση διαμερισμάτων).
Οι εταιρείες δεν τηρούσαν δικούς τους λογαριασμούς όψεως σε τραπεζικά ιδρύματα και οι χρηματικές κινήσεις (προκαταβολές αγοράς διαμερισμάτων, εξοφλήσεις, αναλήψεις για πληρωμές υποχρεώσεων κλπ) γινόταν από τους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των διαχειριστών.
Εφαρμόζοντας την έμμεση τεχνική της καθαρής θέσης για το ανωτέρω χρονικό διάστημα προκύπτει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη για το φυσικό πρόσωπο την οποία θεωρητικά υπολογίζεται σε 1.000.000 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1) Μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις των τεχνικών εταιρειών (δεν ελέγχονται οι εταιρείες και οι περισσότερες χρήσεις έχουν παραγραφεί) και να δηλωθούν πρόσθετα ακαθάριστα έσοδα προκειμένου να «μεγαλώσει» η διαφορά τεκμαρτών με λογιστικών κερδών και να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της διαφοράς επί της ουσίας του πόθεν έσχες του ελεγχομένου φυσικού προσώπου???
2) Ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών στην ανωτέρω θετική απάντηση θα ήταν ως εξής???
Προσδιορισμός εισοδήματος: Ακαθάριστα πρόσθετα έσοδα (από πωλήσεις διαμερισμάτων με διαφορά μεταξύ πραγματικής τιμής πώλησης και αντικειμενικής συμβολαίου) π.χ. 2.000.000 Χ 15% =300.000 ευρώ
Προσδιορισμός φόρου: Κέρδος 300.000 Χ 25% = 75.000 ευρώ, πλέον πρόσθετος φόρος και αναπροσαρμογή φόρου Ν.4446/2016.
 (τα ποσοστά τεκμαρτών κερδών και συντελεστή φόρου μπορεί να διαφέρουν ανά χρήση).
 
3) Τα πρόσθετα (αποκρυβέντα) ακαθάριστα έσοδα (που στην ουσία είναι οι διαφορές μεταξύ πραγματικού τιμήματος και αντικειμενικών συμβολαίων) που θα δηλωθούν μπορούν να δηλωθούν «συγκεντρωτικά» με ένα ποσό ή θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν συντάσσοντας σχετική ονομαστική κατάσταση με ότι αυτό συνεπάγεται (κοινή δήλωση με τους αγοραστές, σύνταξη συμπληρωματικών συμβολαίων ως προς την αξία και πληρωμή φόρων μεταβίβασης, συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλακείων, και ενδεχομένως ελέγχου των αγοραστών ως προς το δικό τους πόθεν έσχες για την αγορά των κατοικιών τους)???
 
4) Για τον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων θα εφαρμοστεί ότι ίσχυε δηλαδή το 50% των κερδών με τον φορολογικό συντελεστή των εταιρειών και το 50% ως επιχειρηματική αμοιβή των εταίρων και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων υπαχθέντων και αυτών στον Ν.4446/2016???
Για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης του ελεγχομένου με επιπλέον την νέα επιχειρηματική αμοιβή θα θεωρηθεί ότι είναι σε έλεγχο (εντολή του ΣΔΟΕ) και θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσαυξήσεις??
5) Στις παραγεγραμμένες λόγω παραγραφής χρήσεις των εταιρειών πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα (προσαύξηση του συντελεστή καθαρού κέρδους έως 60% σύμφωνα με τις τότε διατάξεις). Σωστά???
Θα ισχύσει το ίδιο (μη προσαύξηση του συντελεστή καθαρού κέρδους) και για τις μη παραγεγραμμένες χρήσεις???
6) Λόγω της φύσης των συναλλαγών (προκαταβολές αγορών και σύνταξη των συμβολαίων σε διαφορετικό χρόνο όπως και κόστος κατασκευής σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους) δεν δύναται να προσδιοριστούν ακριβώς τα πρόσθετα ακαθάριστα έσοδα (προκειμένου να δηλωθούν) ανά χρήση.
Θεωρείται ότι μπορούν αυτά να δηλωθούν αναλογικά σε όλες τις χρήσεις ή καλύτερα θα ήταν να δηλωθούν σχετικά «εμπροσθοβαρώς»?? Το ότι θα υπάρχει κάποια μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση δεν μας απασχολεί. Μας ενδιαφέρει στην ουσία να καλυφθεί το «πόθεν έσχες» του ελεγχόμενου. 
 
7) Πιστεύεται ότι με αυτόν τον τρόπο και με τα δεδομένα που τέθηκαν, θα μπορούσε ο ελεγχόμενος να δικαιολογήσει την πηγή των χρημάτων που βρίσκονται στους ατομικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς???
 
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση