Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ανάλωση κεφαλαίου και χρηματα απο κοινο λογαριασμο ταμιευτηριου μητερας και αποβιωσαντα πατερα

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την ανάλωση κεφαλαίου και εν σχεσει με τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό που ειχα με την μητερα μου και με τον πατερα μου που απεβιωσε.
Εφοσον στους κοινους λογαριασμους ταμιευτηριου έχει τεθεί ο πρόσθετος όρος όπως προβλέπεται στο άρθρο 25 του κωδικα φορολογίας κληρονομιών, ολο το ποσο που υπηρχε στον λογαριασμο αυτο έρχεται απαλλαγμένο από κάθε φόρο κληρονομίας (εως 150.000?) στους λοιπούς συνδικαιούχους, δηλαδη σε εμενα και την μητερα μου κατα το 1/2, χωρις να χρειαζεται να δηλωθει στην εφορια.
Θα ήθελα να ρωτήσω (εφοσον στις κληρονομιες υφισταται το δικαιωμα της αποποιησης), αν εχει η μητερα μου το δικαιωμα να αποποιηθει τα χρηματα που δικαιουται (δηλ. το 1/2) απο τον κοινο λογαριασμο αυτο, ωστε να περαστουν ολα τα χρηματα αυτα στο ονομα μου και να τα χρησιμοποιησω στην αναλωση κεφαλαιου. Να κανει δηλαδη η μητερα μου αποποιηση μονο για τα χρηματα αυτα που ηταν στον κοινο μας λογαριασμο αυτο με τον πατερα μου, χωρις να κανει και αποποιηση στην συνολικη περιουσια του πατερα μου. Και αν εχει αυτο το δικαιωμα, πως μπορει αυτο να γινει στην πραξη ωστε να τεκμηριωθει εναντι της εφοριας?
Το ρωταω αυτο επειδη για τους κοινους τραπεζικους λογαριασμους ισχυουν ιδιομορφες διαταξεις κληρονομιας, οπως πχ αν ηταν ο λογαριασμος αυτος μονο στο ονομα το δικο μου και του πατερα μου, ολα τα χρηματα σε αυτον θα τα κληρονομουσα εγω κλπ.
Εν σχεσει με τον πινακα αναλωσης κεφαλαιου που συντασω, ηθελα να επιβεβαιωσω και το εξης:
Σε παρελθόν οικονομικό έτος (χρήση 2008) κατά το οποίο δεν υπάρχουν τεκμαρτά εισοδήματα (κατοικία μικρότερη των 200 τμ και κανενα ΙΧ) θα ληφθεί υπ'όψιν το τεκμήριο των 2900 ευρώ για τη συγκεκριμένη χρήση. Από τα εισοδήματα αφαιρούμε τα τεκμήρια. Οτι μένει είναι εισόδημα προς επίκληση κα άν βγαίνει αρνητικό υπολοιπο τότε δεν μεταφέρεται τίποτα. Δηλ. στην περιπτωση μου εισόδημα 2100 για το 2008, τεκμήριο 2900, κεφάλαιο για επίκληση τα επόμενα χρόνια 0.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση