Τίτλο Κτήσης και φορολογία
Καλησπέρα στο forum, θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος να αποσαφηνήσω κάτι. Είμαι αμοιβόμενη με"μπλοκάκι", ωστόσο είχα κάνει διακοπή εργασιιών από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2015. Στο διάστημα αυτο απασχολήθηκα με τρίμηνη σύμβαση , 10/2014 -12/2014, σε οργανισμο δημοσίου δικαίου και η αμοιβή μου πραγματοποιήθηκε με Τίτλο Κτήσης, με ημερομηνία 31/12/2014, ως άνεργη εκεινο το διάστημα.Ωστόσο, μέρος της αμοιβής μου καταβλήθηκε τους πρωτους μήνες του 2015. Από τον Μάιο του 2015 ώς και το τέλος του χρόνου απάσχολούμουν σε έναν μόνο εργοδότη με σύμβαση έργου. Τώρα δεν μπορώ να φορολογηθώ σαν μισθωτός εξαιτίας εκείνου του μικρού ποσού , που λογικά όπως μου είπαν στην εφορία δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται καθόλου στο 2015. Ωστόσο οι ίδιοί δεν μπορουν να κάνουν κάτι , αν δεν το αλλάξει ο ίδιος ο οργανισμος στο σύστημα, γεγονός που δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί όπως μου είπαν..γνωρίζει κάνεις αν μπορω να κάνω εγώ κάτι;;Υπάρχει τεράστια διαφορά στον φόρο..
- 5 Απαντήσεις
Δίκαιο έχετε , εκεί εμφανίζονται οι αμοιβές αλλα και πάλι δεν γίνεται να χαρακτηριστώ μισθωτός..
Ο λόγος που χάνεις το προνόμιο να χαρακτηριστείς μισθωτός είναι το γεγονός ότι οι αμοιβές αυτές θεωρούνται αμοιβές από μισθωτή εργασία. Πραγματι βάση τησ περ. ε' τησ παρ. 4 τησ ΠΟΛ.1047/2015 αναφέρεται ότι εισοδήματα που αποκτούν συμβασιούχοι σε ΝΠΔΔ θεωρούνται μισθωτή εργασία. Στην περίπτωσή σου όμως αναφέρεις ότι πληρώθηκες με τίτλο κτήσης και τα εισοδήματα εμφανίζονται στον κωδ.403 δηλ. αμοιβές από επιχ. δραστ. μη επιτηδευματιών, άρα όχι μισθωτή εργασία. Άρα τι δεν σου επιρέπει να χαρακτηριστείς ως μισθωτός.
Είναι δυνατή η καταβολή αμοιβών με Απόδειξη Δαπάνης:
α) στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον οι συναλλαγές αυτές στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως.
Ενδεικτικά, στην περίπτωση αυτή εμπίπτουν:
- Τα φυσικά πρόσωπα όπως φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι κλπ, που συμβάλλονται με εταιρείες ερευνών με συμβάσεις έργου ή όχι.
- Τα φυσικά πρόσωπα που διενεργούν πωλήσεις με το σύστημα της κατ’ οίκον επίδειξης, ως αντιπρόσωποι πωλητές (dealers).
- Οι ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες κ.λ.π οι οποίοι μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επιχορηγούμενα ή μη, τα οποία εκτελούνται τόσο από πρόσωπα υπόχρεα των ΕΛΠ, όσο και από διάφορους φορείς.
- Οι διερμηνείς ή μεταφραστές.
β) στους δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους ή συνταξιούχους που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. μεταπτυχιακά) και σεμιναρίων (π.χ. ημερίδες), εφόσον δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Για την κατηγορία αυτή δεν τίθεται όριο ακαθαρίστων εσόδων.
Από το βιβλίο μας "ΕΛΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ" άρθρο 39 παρ. 1 ν.4308/2014(ΕΛΠ). Βλέπε και σχετική ενότητα στα άρθρα 1 και 8.