Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών

Η συζυγος για την αγορα ενος ακινητου θα πρεπει να επικαλεστει αναλωση κεφαλαιου απο προηγουμενα ετη. Διαβασα οτι δεν υπαρχει περιορισμος στο ποσα χρονια μπορει να επικαλεστει αρκει να ειναι συνεχομενα και να φθανουν μεχρι το προηγουμενο του κρινομενου. Ηθελα να ρωτησω τα εξης:
- πως προσδιοριζεται το "αποθεμα" ενος ετους; επικαλειται καποιος το συνολικο ή το φορολογητεο ποσο ενος ετους;
- πρεπει το αποθεμα ενος ετους να εξαντλειται πριν επικαλεστει καποιος το αμεσως προγενεστερο (πχ εξανλω το 2010 για να επικαλεστω το 2009); και ποια ειναι η πιο καλη προσεγγιση ωστε μελλοντικα να μπορεσει να αφησει καποιο ποσο για νεα αγορα; για παραδειγμα πηγαινει σε περισσοτερες χρονιες πισω αφηνοντας καποιο υπολοιπο ωστε να υπαρξει η δυνατοτητα στο μελλον για συνεχομενες χρονιες;
- ως προς το συνεχομενο του θεματος αν καποιος πρεπει να επικαλεστει 4 προγενεστερα ετη (πχ 2010, 2009, 2008 και 2007) αλλα το 2008 ειχε δηλωθει μηδενικο εισοδημα μπορει να μεταβει στο 2007 ή χαλαει το "συνεχομενο";
- στην περιπτωση ηλεκτρονικης υποβολης προβλεπεται η αναλυση της ετησιας κατανομης του ποσου που επικαλειται καποιος;
ευχαριστω πολυ!

  • 1 Απάντηση

Στους κωδικούς 787 και 788 του Πίνακα 6 του εντύπου Ε1 αναγράφετε το ποσό του κεφαλαίου που σχηματίσατε από αποταμιεύματα προηγούμενων (συνεχόμενων) χρόνων, τα οποία ξοδέψατε το 2010, εφόσον αποδεικνύετε ότι γι' αυτά φορολογηθήκατε ή απαλλαχτήκατε από το φόρο νόμιμα.
Ο τρόπος σχηματισμού των κεφαλαίων προηγούμενων ετών προσδιορίζεται αναλυτικά από τις διατάξεις του άρθρου 19 § 2 περ. ζ’ του ν.2238/1994, όπως ίσχυαν κατά τα οικεία έτη.
Για τον προσδιορισμό του κεφαλαίου που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος, για κάθε έτος, μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους:
Αθροίζει
• τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις και
• τα εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε αυτοτελή φορολογία με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. τόκοι καταθέσεων ή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου)
• τα εισοδήματα που νόμιμα έχουν απαλλαγεί της φορολογίας (π.χ. υπεραξία από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων) και
• τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 19 § 2 περ. β’ Κ.Φ.Ε.)
• τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την διάθεση περιουσιακών στοιχείων (άρθρο 19 § 2 περ. γ’ Κ.Φ.Ε.)
• την εισαγωγή συναλλάγματος μη υποχρεωτικά εκχωρητέου στην Τράπεζα της Ελλάδος (άρθρο 19 § 2 περ. δ’ Κ.Φ.Ε.)
• τα δάνεια (άρθρο 19 § 2 περ. ε’ Κ.Φ.Ε.)
• τη δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών για τα οποία η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη (άρθρο 19 § 2 περ. στ’ Κ.Φ.Ε.)
• καθώς και οποιαδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί π.χ. αποζημίωση αγροτικών ζημιών λόγω καταστροφής της καλλιέργειας
Αφαιρεί τις δαπάνες που προσδιορίζονται στα άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε. (ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων). 
Προσοχή πρέπει να δοθεί στον προσδιορισμό των δαπανών που αφαιρούνται από τα αθροιστέα εισοδήματα. Γενικά, η αφαίρεση των δαπανών που προσδιορίζονται στα άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε. πραγματοποιείται ανεξάρτητα από το εάν ο φορολογούμενος εξαιρείται από αυτά (π.χ. ανάπηρος για τη δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου, που απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, αγορά επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ., ειδικά διασκευασμένου από πρόσωπο με κινητική αναπηρία άνω του 67%) (Ν. 3842/2010, Άρθρο 3 § 7, Ν. 3296/2004, Άρθρο 4 § 4).
Κατ’ εξαίρεση, για τις χρήσεις 2008 και 2009 αφαιρούνται οι δαπάνες των άρθρων 16 και 17 του Κ.Φ.Ε. μόνο εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις περί εφαρμογής του τεκμηρίου (Ν. 3763/2009, Άρθρο 3 §  4).
Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δαπάνες του άρθρου 16 του ΚΦΕ ή αυτές που υπάρχουν είναι μικρότερες των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000), προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000), προκειμένου για συζύγους, κατά τον προσδιορισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών θα αφαιρούνται ποσά που θα προσδιορίζονται με βάση την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων και τις αποδεδειγμένες δαπάνες διαβίωσης. Τα ποσά αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερα των τριών χιλιάδων (3.000) και πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) αντίστοιχα.
Επίσης μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τις επιμέρους ερωτήσεις σας:
Λαμβάνονται υπόψη τα τεκμήρια όπως ίσχυαν στην εκάστοτε χρήση ή όπως ισχύουν σήμερα;
Οι δαπάνες των άρθρων 16 και 17 του Κ.Φ.Ε. λαμβάνονται υπόψη, όπως ίσχυαν κατά τα οικεία έτη. Ο πίνακας ανάλωσης κεφαλαίου, επομένως, θα σχηματιστεί βάσει των εισοδημάτων και των δαπανών που είχατε δηλώσει στην εκάστοτε χρήση.
Θετικά και αρνητικά εισοδήματα
Κατά ρητή διατύπωση του νόμου, τα αρνητικά εισοδήματα (ζημίες) πρέπει να συμψηφίζονται με τα θετικά. Το θετικό αλγεβρικό άθροισμα των ετών αυτών θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματιστηκε αυτά τα έτη. Το συνεχόμενο δε χαλάει αν μεταξύ των 4 ετών υπάρχει έτος π.χ. με αρνητικό εισόδημα, αρκεί το τελικό αλγεβρικό άθροισμα να είναι θετικό.
Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δε συνυποβάλλονται δικαιολογητικά. Ωστόσο η ανάλυση της ανάλωσης κεφαλαίου πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη εφόσον ζητηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Δείτε σχετικά το άρθρο 3 § 14 της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1080/2011.
Δείτε επίσης σχετικά
• Την Εγκ. ΠΟΛ. 1135/2010
• Το άρθρο 19 και τα θέματα 78 και επόμενα του βιβλίου «Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων – Ανάλυση – Ερμηνεία» των Δημ. Σταματόπουλου – Αντ. Καραβοκύρη
• Το άρθρο 19 και τα θέματα του στο βιβλίο «Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων – Πρακτικό Βοήθημα» των Δημ. Σταματόπουλου – Αντ. Καραβοκύρη
• Τις αναφερόμενες στην απάντηση παραπομπές.