ΦΠΑ στην προμηθεια από οίκο εξωτερικού
Έμπορος επίπλων εισπράττει προμήθεια από οίκο της Γαλλίας και της Τουρκίας λόγω των πωλήσεων του.
Διερμηνέας-Μεταφραστής, παρέχει υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας, σε αλλοδαπά πρόσωπα υπαγόμενα και μη στον ΦΠΑ.
Με τη λογική ότι και στις δύο υπηρεσίες ο τόπος παροχής είναι η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Ρόδος, το παραστατικό εσόδου των παραπάνω περιπτώσεων πρέπει να επιβαρυνθεί με τον ανάλογο ΦΠΑ 16%.
Είναι σωστός ο τρόπος σκέψης μου?
Οι παραπάνω πράξεις θεωρούνται ενδοκοινοτικές παραδόσεις υπηρεσιών που να αιτούσουν υποβολή συγκεντρωτικού πίνακα?
- 2 Απαντήσεις
Από τα Συμπεράσματα Επισημάνσεις του άρθρου 14 του βιβλίου ΦΠΑ Δημ. Σταματόπουλου- Άννας Κλωνή και συγκεκριμένα στο θέμα 6 αναφέρονται τα εξής:
"Από 1.1.2010, οι παροχές υπηρεσιών προς υποκείμενο στο φόρο (Β2Β), φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη (όχι πλέον στον τόπο εγκατάστασης του παρέχοντος), αρκεί ο λήπτης να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ. Δηλαδή, στο τιμολόγιο παροχής κατά γενικό κανόνα δεν χρεώνεται ΦΠΑ, όταν ο πελάτης είναι υποκείμενος με δικαίωμα έκπτωσης, με τη χρήση του μηχανισμού της αντιστροφής της υποχρέωσης και αναγραφή της σχετικής διάταξης.
Γενικά, οι υπηρεσίες που παρέχονται προς υποκείμενο με δικαίωμα έκπτωσης στο ΦΠΑ, εγκατεστημένο στην Ελλάδα, έχουν τόπο φορολογίας την Ελλάδα, ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται προς υποκείμενο στο ΦΠΑ εγκατεστημένο σε άλλο κ-μ φορολογούνται στο άλλο κ-μ (άρθ. 14 παρ. 2 περ. α ΦΠΑ)"
Βλέπε ανάλυση στα θέματα του βιβλίου
Ο μεταφραστής και ο διερμηνέας υπάγονται στις εξαιρέσεις της παρ.14 του άρθρου 14 ΦΠΑ;