Παρακρατηση φορου
Για αμοιβες ελευθεριου επαγγελματος γινεται παρακρατηση 20% οταν αυτες ειναι πανω απο 300ευρω.Οταν υπαρχει ιδιωτικο συμφωνητικο-συμβαση παροχης ανεξαρτητων λογιστικων φοροτεχνικων υπηρεσιων αοριστου χρονου με ετησια αμοιβη π.χ.360ευρω και οριζεται τμηματικη πληρωμη του ποσου ανα τριμηνο π.χ.90ευρω με εκδοση τιμολογιου παροχης την καθε φορα συμφωνα με την πολ.1120/25-04-2014 γινεται παρακρατηση φορου 20% στα 90ευρω την καθε φορα;
- 4 Απαντήσεις
Θα λαμβάνεται υπόψη σας το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και το ποσό της αμοιβής που αναγράφεται σ' αυτό, όταν είναι ίσο ή μικρότερο των 300 € δεν έχετε υποχρέωση παρακράτησης.
Αυτό προκύπτει από την παρ. 8 του άρθρου 64 τουν Ν.4172/13, όπως ισχύει και συγκεκριμένα ορίζεται: "Σε περίπτωση που ο λήπτης της αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 62 είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ."
Με την εγκ. ΠΟΛ.1135/2010, στο άρθρο 6 παρ. 12,με την οποία κοινοποιήθηκαν διάτάξεις του Ν.3842/10, αναφέρονται ακριβώς τα εξής:
"Με την παράγραφο 11 του άρθρου αυτού, τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του Κ.Φ.Ε. Μετά την τροποποίηση αυτή, η παρακράτηση του φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, θα γίνεται από τις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, κοινωφελή ιδρύματα, δημόσιες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, συλλόγους και επιχειρήσεις γενικά όταν η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια ευρώ (300). Για το όριο των τριακοσίων ευρώ (300) λαμβάνεται υπόψη, η αξία του εισοδήματος κατά συναλλαγή, με βάση το προβλεπόμενο στοιχείο που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ΦΠΑ. Επίσης, το όριο των τριακοσίων ευρώ ανά συναλλαγή, συνδέεται με την αξία της πράξης ή των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως προκύπτει από την τυχόν υπογραφείσα σύμβαση ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο στοιχείο (Υπουργικές αποφάσεις περί ελαχίστων αμοιβών κλπ.) και όχι με την τμηματική εξόφληση της συναλλαγής. "
Θεωρώ ότι το κυρίαρχο στοιχείο που καθορίζει το ύψος της κάθε συναλλαγής είναι το φορολογικό στοιχείο, δηλαδή το ΤΠΥ, στο οποίο αναφέρεται και αυτή εγκύκλιος. Στη συνέχεια η αναφορά που γίνεται στην εγκύκλιο αυτή για την σύμβαση, βλέπετε ότι την την συνδέει με την τμηματική εξόφληση, θέλοντας να μην υποστηρίξει κάποιος ένα τιμολόγιο π.χ. 500 € που εξοφλήθηκε σε τρείς δόσεις δεν το καταλαμβάνει η παρακράτηση.
Σε κάθε περίπτωση δόκιμο είναι όταν συμφωνείται μηνιαία, τριμηναία, εξαμηνιαία ή ετήσια αμοιβή στον ανάλογο χρόνο να εκδίδεται και το ΤΠΥ.
σας ευχαριστω θερμα
οποτε αν εχουμε ετησια συμβαση 2000 ε και εκδοσουμε 4 τιμολογια ( στα 4 τριμηνα ) ,
των 500ε και γινει εξοφληση ενος τετοιου τιμολογιου σε 5 τμηματικες εξοφλησεις των 100 ε,
αυτα τα 100 ρικα εχουν παρακρατηση 20%
και φυσικα τα 90 ρια ( 4 συναλλαγες - 4 τιμολογια ) του π.χ της κ. Βελλινη Α. δεν εχουν παρ/ση αφου η καθε συναλλαγη -τιμολογιο ειναι μικροτερη των 300ε