Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΑΠΑΝΗΣ

Φορολογούμενος άνεργος ετών 23 (δεν παίρνει επίδομα ανεργίας, αλλά είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ σαν άνεργος) δηλώνει στο Ε1 έτους 2013 στον κωδικό 507 εισόδημα με απόδειξη δαπάνης ευρώ 1.200,00 και στον κωδικό 605 φόρο 240,00 ευρώ όπου ήταν και συμπληρωμένο από την βεβαίωση εργοδότη. (Ο εργοδότης τα δήλωσε στην δήλωση εμπορικών επιχ/σεων.) Στον κωδικό 049 ευρώ 800,00. Ο φορολογούμενος φιλοξενείται από την μητέρα του και δεν έχει κάποιο άλλο εισόδημα.
Στην εκκαθάριση του υπολογίζει φόρο 722,00 ευρώ.
Υπάρχει λάθος στην καταχώρηση? Πως υπολογίζει τον φόρο όταν στην κλίμακα οι 5.000,00 ευρώ είναι αφορολόγητες? Το 2012 που δήλωσε το ίδιο ποσό είχε επιστροφή φόρου όλη την παρακράτηση 20%.

  • 4 Απαντήσεις

Καλημέρα,

Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το ψυχρό γράμμα του νόμου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια διορθωτική κίνηση από το υπουργείο στο διάστημα αυτό.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει κανονικά είναι 729 ευρώ και οφείλεται στα παρακάτω:

i) Καταργήθηκε η ενιαία κλίμακα με το αφορολόγητο των 5000 ή 9000 (για τους νέους μέχρι 30 ετών) και ειδικά για τους επαγγελματίες ισχύει ο συντελεστής 26% για καθαρό εισόδημα μέχρι τις 50.000 ευρώ (από το πρώτο ευρώ).

ii) Εξακολουθεί να ισχύει για αυτούς η προκαταβολή επόμενου έτους 55%

iii) Ο συγκεκριμένος άνεργος φορολογείται με βάση το τεκμήριο των 3.000 ευρώ. Υποχρεωτικά, αφού δηλώνει εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα, προβλέπεται η φορολόγησή του με την κλίμακα των επαγγελματιών και επομένως ενεργοποιείται και η προκαταβολή φόρου.

iv) Ασφαλώς λαμβάνεται υπόψη αφαιρετικά και η παρακράτηση των 240 ευρώ.

Καλημέρα,



Το ίδιο θέμα αντιμετοπίζω και εγώ. Απλα σκέφτηκα και δεν ξέρω αν είναι σωστή η προσέγγιση, το εξής.Εφόσον κάποιος πήρε μια απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης αξίας 1200,00 από έναν εργοδότη να κάνω χρήση της περίπτωσης της παραγ 1 του αρθ 45 ΚΦΕ, και να συμπληρώσω τον κωδικό 307 στο Ε1 και να φορολογηθει ως μισθωτός. Με συνέπεια να έχει και το (αφορολόγητο) , μείωση 2100 από τον φόρο και αντί να πληρώσει 729,00 να πάρει πίσω 240 ευρώ . Βασιζόμενος και στον ΚΦΑΣ που λέει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας όταν ο τζίρος του είναι κάτω των 5000,00 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία. Απλά δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω στην περίπτωση αυτή Ε3. Παρααλώ αν κάποιος συνάδελφος έχει κάποια άποψη να μας την εκφράσει.

Καλησπέρα,

Κατά την άποψή μου, αν δεν έχετε κάνει έναρξη στη ΔΟΥ, δεν έχει καμία θέση η σκέψη και ο τρόπος που προσεγγίζετε το θέμα. Αν κατάλαβα καλά δεν ανήκετε στους διαθέτοντες μπλοκάκι (επαγγελματίες), τους οποίους και αφορούν οι σχετικές ενδείξεις του πίνακα. Φημολογείται όμως ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό με σχετική παρέμβαση του υπουργείου. Θα πρότεινα, να διατηρηθεί αποθηκευμένη η δήλωση και να μην βιαστείτε στην υποβολή της.

Καλησπέρα,

είχα κάνει πρωτη φορα έναρξη επαγγέλματος τον Απρίλη του 2013, όμως δεν την χρησιμοποίησα ποτέ και έτσι το δεκέμβρη έκανα διακοπή. Δεν ανοιξα βιβλια, ουτε εβγαλα σφραγιδα, απλα για το διαστημα αυτο εκανα μηδενικη δηλωση φπα.

Στην αρχη του ετους και πριν κανω εναρξη, ειχα 2 μικροσυμβασεις εργου, για τις οποιες πληρωθηκα με αποδειξη επαγγελματικης δαπανης, τα ποσα των οποιων εχουν περαστει στο συστημα μεσω των βεβαιωσεων αποδοχων απο τους εργοδοτες με τις εξης αιτιολογιες: 1, Άρθρο 55§1 περίπτωση ε΄ν.2238/1994 και 2/ Άρθρο 48§3 ν.2238/1994 εισόδημα που δεν μπορεί να υπαχθεί σε κάποια από τις κατηγορίες Α΄ έως Ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4.

Τελος, εχω και εισοδηματα απο μισθωτες υπηρεσιες για το 2ο εξαμηνο του ετους

1. Υποχρεούμαι να κάνω Ε3; τι πρεπει να δηλώσω; μονο τις ασφαλιστικές εισφορες που πληρωσα;
2. Στο Ε1, στο κωδικο 507 πρεπει να δηλωσω τα ποσά απο τις αποδειξεις επαγγ δαπανης; (αυτο εκανα τα προηγουμενα ετη).
3. Πως θα φορολογηθω για αυτο το εισοδημα; ισχυει το 26% + 55% προκαταβολη φορου;; (μεχρι τωρα ειχα επιστροφη φορου για τετοιου ειδους εισοδημα με παρακρατηση 20%)