Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων - Μαία - Υποχρέωση χρήσης φ.τ.μ.

κφασ,
Δύο Ερωτήσεις σχετικά με:
1) Έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Μετά την κατάργηση του βιβλίου Εισερχομένων και την υποχρέωση εγκατάστασης φτμ ή φορολογικούμηχανισμού, Η υποχρέωση αυτή γεννάται με την λήξη της ημερομηνίας για την προμήθεια της  φτμ-φορολ.μηχανισμού ή πριν την πργματοποίηση της πρώτης πράξης (πώλησης αυτοκινήτου) όταν γίνει αυτή.
2)Παραιτραικά επαγγέλματα - Μαία
Διάβασα την διευκρίνηση του κ. Σταματόπουλου σχετικά και την παραθέτω,
"7. Παραϊατρικά. Καταργήθηκε το βιβλίο πελατών, αλλά δεν δημιουργείται υποχρέωση φ.τ.μ., αφού είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και εξαιρούνται των ταμειακών μηχανών. Πρέπει να εκδίδουν θεωρημένες αποδείξεις. Βλέπε το θέμα 77 άρθρου 7 για το ποιοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες."
  Στην Φορολογική Επιθεώρηση Φεβρουαρίου της ΠΟΕ-ΔΟΥ αναφέρεται ότι
"Καταργείται το βιβλίο πελατών και πλέον έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις με τη χρήση ΦΤΜ ή ΕΑΦΔΣΣ στους ιδιώτες και τιμολόγια αθεώρητα στους επιτηδευματίες."
Παρακαλώ μπορείτε να με ενημερώσετε τι από τα δύο ισχύει ?

  • 1 Απάντηση

Σχετικά με το πρώτο σας ερώτημα, είχατε τη δυνατότητα προμήθειας φ.τ.μ. ή φορολογικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής μέχρι 12-4-2013 (σύμφωνα με την Εγκ. ΚΦΑΣ ΠΟΛ. 1004/2013 και τη νεότερη εγκύκλιο ΠΟΛ. 1061/2013. Μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία (12.4.2013), οι εν λόγω υπόχρεοι, μπορούν να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό, με τον ίδιο τρόπο που εξέδιδαν αυτές με βάση το καθεστώς του προϊσχύοντος Κ.Β.Σ..
Στο δεύτερο ερώτημα σας, η μαία κατανομάζεται ρητά στα ελευθέρια επαγγέλματα της παρ. 1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε. και ως εκ τούτου εξαιρείται από την υποχρέωση χρήσης φ.τ.μ./φορολογικού μηχανισμού βάσει της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1037/1992 (παρ. 1 περ. α').

Προσθέστε τη δική σας απάντηση