Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Αποδειξη Επιστροφης

Σε μηχανογραφημενη αποδειξη επιστροφης αξιας ανω των 30 ευρω
μπορω το ονομα και την διευθυνση να την προσθεσω χειρογραφα?
ευχαριστω

  • 1 Απάντηση

Στο άρθρο 22 της Εγκ. ΚΒΣ 3/1992, αναφέρεται ότι "παρέχεται η δυνατότητα στον επιτηδευματία, ευθέως από τις διατάξεις, να κάνει παράλληλη χρήση και των δύο συστημάτων (μηχανογραφικό και χειρόγραφο) για την τήρηση των βιβλίων και την έκδοση των στοιχείων του. Δηλαδή, μπορεί ο επιτηδευματίας να τηρεί μηχανογραφικά τη γενική λογιστική του και να εκδίδει τα στοιχεία του χειρόγραφα ή αντίστροφα, ή ορισμένα βιβλία ή στοιχεία με τον ένα τρόπο και ορισμένα με τον άλλο. Επισημαίνεται, όμως, ότι δεν μπορεί ο επιτηδευματίας το ίδιο βιβλίο (π.χ. το γενικό ή ένα αναλυτικό ημερολόγιο) άλλοτε να το τηρεί μηχανογραφικά και άλλοτε χειρόγραφα ή ένα στοιχείο (π.χ. δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο-δελτίο αποστολής) να το εκδίδει μηχανογραφικά με τη συμπλήρωση ορισμένων μόνο δεδομένων (π.χ. είδη, ποσότητες, τιμή μονάδας και αξία των αγαθών) και τα λοιπά δεδομένα να συμπληρώνονται χειρόγραφα."
Στη νεότερη Εγκ. ΠΟΛ. 1005/1996, αναγράφεται, βάσει των παραπάνω, ότι: "Δηλαδή, κατά την έννοια των οριζομένων στην εγκύκλιο αυτή, δεν επιτρέπεται, προς αποφυγή καταστρατηγήσεων, να συμπληρώνεται ένα στοιχείο, λόγου χάρη ως προς την περιγραφή των ειδών, εν μέρει μηχανογραφικά και εν μέρει χειρόγραφα."
Από το συνδυασμό των δύο παραπάνω εγκυκλίων και δεδομένου ότι από τις διατάξεις του νέου ΚΦΑΣ δεν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο, είναι δυνατό να αναγραφούν τα στοιχεία του πελάτη χειρόγραφα και τα λοιπά στοιχεία μηχανογραφημένα, με την προϋπόθεση, όμως, ότι τα στοιχεία θα αποτυπώνονται στο πρωτότυπο και στο στέλεχος.
Ανεξάρτητα των παραπάνω, θεωρούμε ορθό να διορθώσετε το πρόγραμμα σας και να εκδίδετε τα στοιχεία στο σύνολό τους μηχανογραφικά για λόγους αποφυγής οποιωνδήποτε αμφισβητήσεων αλλά και για λόγους οργανωτικούς και εμφάνισης των συναλλαγών σας.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση