Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Eκδοση χειρόγραφων αποδείξεων παροχής

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να εκδίδουν ΑΠΥ χειρόγραφη θεωρημένη προς ιδιωτική πελατεία, ανεξάρτητα από την εταιρική μορφή που ασκούν αυτό το ελευθέριο επάγγελμα? (ατομική ή εταιρική μορφή)?  Συγκεκριμένα κέντρο λογοθεραπείας, εργοθεραπείας κλπ, ομόρρυθμη εταιρεία, στην οποία παρέχουν εκτός από την προσωπική τους εργασία, οι εταίροι, αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες, εμπίπτει στην έκδοση χειρόγραφων ΑΠΥ?

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1037/1992, οι επιτηδευματίες που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα έχουν τη δυνατότητα μη χρησιμοποίησης φ.τ.μ. για την έκδοση αποδείξεων λιανικής (πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών). Οι επιτηδευματίες αυτοί μπορούν να εκδίδουν χειρόγραφες θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Δείτε σχετικά το θέμα 41 στο Ειδικό Κεφάλαιο των Φορολογικών Μηχανισμών του νέου βιβλίου "Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - Ανάλυση - Ερμηνεία" του Δημ. Σταματόπουλου.
Παράλληλα, έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση ότι αν πρόσωπο που ασκεί ελευθέριο επάγγελμα π.χ. λογιστής, διαθέτει σε τέτοιο βαθμό προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης, ανεξάρτητους συνεργάτες και έμμισθο προσωπικό ώστε να διαμορφώνεται εμφανώς η άσκηση οργανωμένης κερδοσκοπικής επιχείρησης, τότε στην περίπτωση αυτή αποκτά εισόδημα από εμπορική επιχείρηση και όχι από ελευθέριο επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση δε θεωρείται ότι αποκτά εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και κατ' επέκταση υποχρεούται στην έκδοση αποδείξεων από φ.τ.μ. ή Η/Υ με φορολογικό μηχανισμό.
Δείτε σχετικά το θέμα 83 του άρθρου 7 του ίδιου βιβλίου.
Δείτε επίσης και σχετικό άρθρο του Δημ. Σταματόπουλου που έχει αναρτηθεί στο Forin.gr εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση