Έκδοση παραστατικού μετά τη διακοπή εργασιών
Πρωην επιτηδευματιας και nyn συνταξιουχος αναπηριας, εχει ακυρωσει ολα τα φορολογικα του στοιχεια και εχει φυσικα απωλεσει την ιδιοτητα του επιτηδευματια.
Ισχυριζεται οτι εχει εκτελεσει εργο σε συγχωνευομενο δημο στον νυν δημο βεροιας. Κατα τη στιγμη της αποπερατωσης του εργου δεν εξεδωσε ως οφειλε το σχετικο τιμολογιο.
Τωρα απαιτει το ποσο του εκτελεσθεντος εργου, αλλα δεν μπορει να προσκομισει νομιμα δικαιολογητικα δηλ. Τιμολογιο.
Αν ο δημος αποφασισει να τον εξοφλησει τι παραστατικο πρεπει να ζητησει;
εστω οτι ο ανωτερω προσφυγει δικαστικα υπερ της απαιτησης του.
Αν δικιωθει για το ποσο του εργου πως θα πρεπει να αντιμετωπισθει το θεμα του εμπριεχομενου στhν αμοιβη φπα;
Με τιμη
Δημος Βεροιας
Τεγουσης Δημητριος
- 1 Απάντηση
Σύμφωνα με το άρθρο 12 § 15 του Κ.Β.Σ., εφόσον ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι πρόσωπο της παραγράφου 3 του άρθρου 2 (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Δήμοι, Κοινότητες κ.λπ.), το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημοσίων έργων.
Σε περίπτωση που το έργο πιστοποιήθηκε εντός του 2012 και νόμιμα καταβάλλονται τα χρήματα στην παρούσα φάση, εφόσον ο φορολογούμενος ήδη είναι συνταξιούχος, μία λύση που μπορεί να ακολουθηθεί είναι η καταβολή του ποσού αυτού με έκδοση τιμολογίου αγοράς από το Δήμο. Μία δεύτερη λύση είναι η αναβίωση του συγκεκριμένου εργολάβου ως επιτηδευματία αποκλειστικά και μόνο για την έκδοση του συγκεκριμένου τιμολογίου με ταυτόχρονη διακοπή εργασιών.
Σε περίπτωση, όμως, που το έργο έπρεπε να έχει τιμολογηθεί στο παρελθόν, ο επιτηδευματίας (νυν συνταξιούχος) έπρεπε να είχε εκδόσει, όπως ορθά αναφέρετε, τιμολόγιο σε εκείνο το χρόνο και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος μπορεί να απαιτήσει το τιμολόγιο κατά την προαναφερόμενη δεύτερη λύση προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή των οφειλομένων.