Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Ελληνας μετοχος εταιριας στις ΗΠΑ που δηλωνει εισοδημα;

Καλησπέρα, 
 - Από τον Φεβρουάριο είμαι ο κύριος μέτοχος μιας LLC εταιρίας στο Delaware των ΗΠΑ. Η εταιρία (εγώ δηλαδή..) παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες σε εταιρίες στην Ελλάδα (κατασκευή ιστοσελίδων, hosting, etc..) και πουλά μικρά προϊόντα σε όλο τον κόσμο μόνο online και χωρίς να υπάρχει φυσική έδρα. 
- Στην Ελλάδα έχω κλείσει την ατομική μου εταιρία και έτσι έχω μηδενική δήλωση-δραστηριότητα. 
Ερωτήσεις:
1. Με βάση την αποφυγή διπλής φορολογίας πού πρέπει (ή με συμφέρει) να δηλώσω τα έσοδα μου ως μέτοχος της Αμερικάνικης εταιρίας; Στις ΗΠΑ ή εδώ; 
2. Εάν τα δηλώσω εδώ σε ποια κλίμακα φορολογούνται αυτά τα έσοδα; & πρέπει να κρατάω βιβλία; 
3. Στους Έλληνες πελάτες (εταιρίες) η εταιρία πρέπει να χρεώσει ΦΠΑ εφώσον παρέχει μόνο on-line υπηρεσίες από Αμερική; 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

  • 3 Απαντήσεις

Επισημαίνεται κατ' αρχήν ότι κάθε φορολογούμενος φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του στην χώρα όπου έχει την Φορολογική του κατοικία.
​Εάν λοιπόν, δεν έχετε κάνει μεταβολή της φορολογικής σας κατοικίας η Ελλάδα θεωρείται το κράτος όπου φορολογείσθε για το παγκόσμιο εισόδημά σας.
​Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι η Πολιτεία Delaware δεν πρέπει να καλύπτεται από την διμερή ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδος- Αμερικής, συνεπώς τα μερίσματα που αποκτώνται από κάτοικο Ελλάδος, από αλλοδαπή επιχείρηση, φορολογούνται σύμφωνα με τα άρθρα 62 και 64 με συντελεστή 15%, με δυνατότητα συμψηφισμού τυχόν αλλοδαπού φόρου( εφόσον το αλλοδαπό κράτος χορηγήσει σχετική βεβαίωση).

​τα κέρδη της επιχείρησης που έχει έδρα στο Delaware φορολογούνται εκεί, σύμφωνα με την εσωτερική νομοθεσία της πολιτείας αυτής, ενώ ο Έλληνας μέτοχος φορολογείται στην Ελλα΄δα για τα μερίσματα που λαμβάνει από την αλλοδαπή.

​Όσον αφορά στον ΦΠΑ, εάν οι λήπτες των υπηρεσιών είναι εταιρείες υποκείμενες στον ΦΠΑ στην Ελλάδα, τότε δεν θα αναγράφεται στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών αλλοδαπός ΦΠΑ,  αλλά ο φόρος οφείλεται στην Ελλάδα ως πράξη λήπτη.

πως θα μπορουσα να σε βρω Γιώργο να σου κάνω μερικές ερωτήσεις?

πως θα μπορουσα να σε βρω Γιώργο να σου κάνω μερικές ερωτήσεις?