Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΑΕ καταβάλλει ενοίκιο σε στέλεχος-εργαζόμενο. θεωρείται εισόδημα από μισθωτές το ποσό του ενοικίου για το στέλεχος?

ΑΕ  καταβάλλει ενοίκιο κατά την χρήση 2010 ποσο 40.000,00 σε εργαζόμενο-στέλεχος  . 1)Ο εργαζόμενος θα πρέπει να συμπεριλάβει το ανωτέρω ποσό στην
φορολογική του δήλωση ως εισόδημα απο μισθωτές υπηρεσίες και να τα προσθέσει με τα άλλα εισοδήματα από μισθωτές ?
2)Η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλλει μέσω taxis την κατάσταση στελεχών για τους οποίους παρέχεται κατοικία για την χρήση 2010 ? 

  • 2 Απαντήσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 45 § 1 περ. γ' του Κ.Φ.Ε, στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες περιλαμβάνονται και τα ποσά των καταβαλλόμενων ενοικίων στην περίπτωση παροχής κατοικίας σε μισθωτούς.
Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1034/2012, υποβάλλουν τα σχετικά στοιχεία για τους δικαιούχους των εισοδημάτων των περιπτώσεων γ' (ενοίκια κατοικίας) και στ' (παροχές αυτοκινήτων) της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υπό μορφή ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. Οι καταστάσεις υποβάλλονται στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) υπό μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου του επόμενου έτους από το έτος μέσα στο οποίο οι δικαιούχοι απέκτησαν τα εισοδήματα των περιπτώσεων γ' και στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων αυτών για το έτος 2011 είναι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, μέχρι 31-3-2012.

1. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 5 § 3 της ΠΟΛ 1016/7-2-2005, θεωρείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το ποσό που δίδεται στους εργαζόμενους για να καλύψουν τη δαπάνη ενοικίασης των κατοικιών τους, το οποίο είτε καταβάλλεται απευθείας στον εκμισθωτή του ακινήτου για την ενοικίαση κατοικίας προς τον εργαζόμενο, είτε καταβάλλεται στον εργαζόμενο προκειμένου αυτός να καλύψει τη δαπάνη της ενοικίασης της κατοικίας του.
   Στις παραπάνω παροχές οι οποίες θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, είτε καταβάλλονται τακτικά είτε έκτακτα, ακολουθείται η ίδια φορολογική μεταχείριση όπως στις αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα καθώς και στις κάθε είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές και ειδικότερα ως εξής :
   α) Εάν οι παροχές αυτές συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές (δηλ.συνεκκαθαρίζονται σε μία μισθοδοτική κατάσταση) φορολογούνται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτωση α' της παραγράφου 1 του του άρθρου 57 του ΚΦΕ,(κλίμακα α' του άρθρου 9 του ΚΦΕ).
   β) Εάν οι παροχές αυτές δεν συνεντέλλονται (δηλ. δεν συνεκκαθαρίζονται) με τις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο συνολικό καθαρό ποσό, όσο και αν είναι αυτό. Τα παραπάνω ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2005 κλαι μετά.
2. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 της ΠΟΛ 1034/3-2-2012, οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2012 τις καταστάσεις με τα σχετικά στοιχεία για τους δικαιούχους που απέκτησαν τα εισοδήματα των περιπτώσεων γ' (ενοίκια) και στ' (αυτοκίνητα) της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μέσα στο έτος 2010.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση