Σύζυγοι σε διάσταση - Τεκμήρια
Παρακαλω,να μου διευκρινησετε,τι ισχυει για ζευγαρι που ειναι σε διασταση και ο συζυγος εχει παραχωρησει το σπιτι ωστε να κατοικουν τα παιδια και η συζυγος που εχει και την επιμελεια τους (με προσωρινη δικαστικη αποφαση),σε σχεση με τα τεκμηρια.
Το σπιτι ειναι μεγαλο (220 τετρ + 110 βοηθητικοι χωροι) και η συζυγος που δεν εργαζεται ,εχει εισοδημα μονο την διατροφη και ενα ενοικιο συνολικα 20000 ευρω.
Το τεκμηριο που καλειται να καλυψει υπερβαινει τα 36000!!!!!!!!!!!
Προβλεπεται κατι στην σχετικη νομοθεσια????Ο συζυγος αρνειται την κοινη δηλωση.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
- 2 Απαντήσεις
Σύμφωνα με το άρθρο 61 § 2 του Κ.Φ.Ε. "Για τους εγγάμους, για τους οποίους συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 5, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Eιδικά, υποχρεούνται να επιδώσουν φορολογική δήλωση ο καθένας χωριστά για το συνολικό εισόδημά του οι σύζυγοι όταν: α) ‘Eχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Tο βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. β) O ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης. γ) O ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση."
Σημειώνεται ότι για την απόδειξη της διάστασης των συζύγων, απαιτείται αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο, σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων. Τα σχετικά δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλονται πρωτότυπα. Έχει επίσης γίνει δεκτό από τη Διοίκηση ότι αν δεν συνυποβάλλονται αποδεικτικά στοιχεία, η απόδειξη της διάστασης, η οποία βαραίνει τον φορολογούμενο, είναι θέμα πραγματικό και έγκειται στην κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.
Δείτε αναλυτικά για τους αριθμούς των εγκυκλίων και των σχετικών εγγράφων τα θέματα 5 και 5α του άρθρου 5 του βιβλίου "Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη.
Για την ετήσια αντικειμενική δαπάνη με την οποία επιβαρύνεται η σύζυγος, υπενθυμίζουμε ότι η διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος μπορεί να καλυφθεί με τα ποσά που ορίζονται στο άρθρο 19 του Κ.Φ.Ε.(ανάλωση κεφαλαίου, δείτε προηγούμενη ερώτηση εδώ). Τέλος, χρήσιμο είναι να έχετε υπόψη σας και τις διατάξεις του άρθρου 16 § 2 του Κ.Φ.Ε. σχετικά με τη δυνατότητα αμφισβήτησης των αντικειμενικών δαπανών από το φορολογούμενο.