Θάνατος συζύγων
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ , ΑΝ Κ ΕΧΩ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΘΕΜΑ,ΛΟΙΠΟΝ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΜΑΙΟ 2011 Κ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2011
1.ΘΑ ΚΑΝΩ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ?
2.Ο ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΕΚΜΙΣΘΩΝΕ ΧΩΡΑΦΙΑ, ΘΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΒΙΩΣΕ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΜΗΝΕΣ) ΘΑ ΔΗΛΩΘΕΙ ΣΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ? ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ??
3 Ε9 ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ 2012.ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕΣ Κ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
- 1 Απάντηση
Με τη λύση του γάμου των δύο συζύγων από οποιαδήποτε αιτία (θάνατος, διαζύγιο κ.λπ.) παύει η υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης από τους συζύγους. Δείτε σχετικά τα θέματα 20 - 22 του άρθρο 61 του βιβλίου "Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 61 § 3 περ. γ' του Κ.Φ.Ε.: "σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου, οι κληρονόμοι του [είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης] για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε μέχρι τη χρονολογία του θανάτου του." Το εισόδημα που προκύπτει μετά την ημερομηνία του θανάτου του υπόχρεου θα φορολογηθεί στους κληρονόμους βάσει της συμβολαιογραφικής πράξης.
Τέλος, για το Ε9, σύμφωνα με τις οδηγίες της δήλωσης του Ε9 για το 2011, "σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση απεβίωσε μέχρι 31-12-2011, οι κληρονόμοι του θα υποβάλουν έντυπο Ε9 έτους 2011, συμπληρώνοντας τόσο τα στοιχεία του θανόντος, σημειώνοντας «Χ» στην ένδειξη «Διαγραφή λόγω θανάτου», όσο και τα στοιχεία των λοιπών μελών που είχαν αναγραφεί στις δηλώσεις των προηγούμενων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «Μεταβολή - Διαγραφή - Άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφεί κανένα ακίνητο."
Ε9 θα υποβάλλουν και οι κληρονόμοι για τις μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.