Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ TIR και ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΟΙΝΗΣ/ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ;
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ TIR και ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΟΙΝΗΣ/ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ;
- 1 Απάντηση
1. Το καθεστώς TIR εφαρμόζεται μόνο όταν κατά την έναρξη, υπάρχει πρόθεση τουλάχιστον ένα τμήμα της μεταφοράς να πραγματοποιηθεί οδικά. Στην Κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.
2. Το καθεστώς TIR μπορεί να εφαρμοστεί όταν κατά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το τελωνείο αναχώρησης στο τελωνείο προορισμού μεσολαβούν σύνορα μεταξύ της Ε. Κοινότητας και τρίτων χωρών. Τέτοιος περιορισμός δεν υπάρχει στην κοινή/κονοτική διαμετακόμιση.
3. Το δελτίο TIR είναι ταυτόχρονα παραστατικό διαμετακόμισης και τίτλος εγγύησης ενώ η δήλωση κοινής/κοινοτικής διαμετακόμισης είναι μόνο παραστατικό και απαιτείται χωριστός τίτλος εγγύησης
4. Το ποσό της εγγύησης για ένα δελτίο TIR είναι 60.000 Ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αντιστοιχούν στα εμπορεύματα, ενώ στην Κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση το ύψος της εγγύησης καθορίζεται αφού προϋπολογισθούν οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις.
5. Τα δελτία TIR εκτυπώνονται κεντρικά από την IRU και διανέμονται απ΄ αυτήν στους εθνικούς εγγυοδοτικούς οργανισμούς, όπου απευθύνονται οι κάτοχοι για να τα προμηθευτούν. Στην Κοινή / Κοινοτική διαμετακόμιση ο κύριος υπόχρεος πρέπει να προσκομίσει εγγύηση. Οι πράξεις εγγύησης είναι συγκεκριμένων τύπων και τις εκδίδουν οι εγγυητές.
6. Το κάθε δελτίο TIR φέρει αριθμό, αποτελούμενο από δυο γράμματα και 8 αριθμούς, σύμφωνα με συγκεκριμένο αλγόριθμο. Οι πράξεις εγγύησης στην Κοινή/Κοινοτική διαμετακόμιση αριθμούνται με όποιο σύστημα ακολουθεί ο εγγυητής.
7. Για να γίνει κάποιος κάτοχος δελτίου TIR πρέπει να είναι εγκεκριμένος χρήστης και να έχει αριθμό μητρώου, ο οποίος είναι μοναδικός (δίδεται από τον εγγυοδοτικό οργανισμό της χώρας που είναι ταξινομημένος ο θάλαμος φόρτωσης) και αναγράφεται στο δελτίο TIR. Δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση για τον κύριο υπόχρεο στην Κοινή/ κοινοτική διαμετακόμιση.
8. Για κάθε όχημα /θάλαμο φόρτωσης αντιστοιχεί ένα δελτίο TIR και σφραγίζεται πάντα ο θάλαμος φόρτωσης ανεξάρτητα αν τα μεταφερόμενα εμπορεύματα είναι κοινοτικά ή μη κοινοτικά. Στην Κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση μπορεί να αντιστοιχούν, σε ένα όχημα, περισσότερα του ενός παραστατικά διαμετακόμισης και η τελωνειακή σφραγίδα είναι δυνατόν να τίθεται στα εμπορεύματα (κιβώτια) και όχι στο θάλαμο φόρτωσης.
9. Στο καθεστώς TIR επειδή στηρίζεται στους ελέγχους του τελωνείου αναχώρησης, γίνεται πάντοτε έλεγχος των εμπορευμάτων στο τελωνείο αναχώρησης. Ο έλεγχος αυτός δεν είναι απαραίτητα φυσικός έλεγχος των εμπορευμάτων μπορεί να περιορίζεται σε έλεγχο των εγγράφων. Στην Κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση δεν είναι απαραίτητος ο φυσικός έλεγχος των εμπορευμάτων στο τελωνείο αναχώρησης.
10. Στο καθεστώς TIR δεν επιτρέπεται η μεταφόρτωση των εμπορευμάτων, ενώ στην κοινή/ κοινοτική διαμετακόμιση επιτρέπεται με την άδεια των τελωνειακών αρχών.
11. Στο καθεστώς TIR τα τελωνεία αναχώρησης /προορισμού μπορεί να είναι μέχρι τέσσερα, ενώ στην κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση για κάθε παραστατικό αντιστοιχεί ένα τελωνείο αναχώρησης και ένα τελωνείο προορισμού.