Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1078384/617/0015/21/9/2006 Καταμέτρηση αποθεμάτων τέλους χρήσης

1078384/617/0015/21/9/2006

ΘΕΜΑ: Καταμέτρηση αποθεμάτων τέλους χρήσης

Με την από 6.9.2006 αίτησή σας ζητάτε να σας γνωρίσουμε αν μπορείτε να καταμετράτε τα αποθέματά σας αντί στις 31.12 κάθε έτους, που είναι η λήξη της διαχειριστικής περιόδου, ένα μήνα περίπου νωρίτερα, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια στο αποτέλεσμα της φυσικής αυτής καταμέτρησης και μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της διαχειριστικής περιόδου να προσθέτετε και να αφαιρείτε τις εισαγωγές και τις εξαγωγές των αποθεμάτων αντίστοιχα, έτσι ώστε το υπόλοιπο κάθε είδους στις 31.12 κάθε έτους, το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλίο απογραφών, να είναι το ορθό.

Επί του ερωτήματος αυτού σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992) ορίζεται ότι ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου και μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από το άρθρο 17 του Κώδικα αυτού, προβαίνει σε καταμέτρηση, καταγραφή και αποτίμηση στο βιβλίο απογραφών όλων των στοιχείων της επαγγελματικής του περιουσίας.

2. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις στο βιβλίο απογραφών πρέπει να καταχωρούνται τα πραγματικά αποθέματα που υπάρχουν στη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, χωρίς όμως να ορίζεται από τις διατάξεις αυτές ή από άλλες διατάξεις του Κώδικα ο τρόπος που θα πραγματοποιείται η καταμέτρηση αυτών των αποθεμάτων.

Συνεπώς η εταιρεία σας δύναται να καταμετρά τα αποθέματά της σε ημερομηνία διαφορετική από εκείνη κατά την οποία λήγει η διαχειριστική της περίοδος και στη συνέχεια να παρακολουθεί τις διακινήσεις των αποθεμάτων μέχρι τη λήξη της διαχειριστικής της περιόδου, κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται ότι στο βιβλίο απογραφών θα καταχωρούνται τα αποθέματα που υπάρχουν κατά τη λήξη της διαχειριστικής της περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!