Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1073985/501/0015/30.1.2006 Πρόστιμο Κ.Β.Σ. για έκδοση αθεώρητων δελτίων αποστολής.

1073985/501/0015/30.1.2006

ΘΕΜΑ: Πρόστιμο Κ.Β.Σ. για έκδοση αθεώρητων δελτίων αποστολής.

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.8(περ.β΄) και 9 του άρθρου 5 του ν.2523/1997, θεωρείται «αυτοτελής παράβαση», η έκδοση καθενός αθεώρητου στοιχείου, όταν από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. προβλέπεται η έκδοση θεωρημένου, το δε ανώτατο όριο του προστίμου δεν μπορεί να υπερβεί κατά την πρώτη έκδοση της απόφασης μέσα στην ίδια χρήση το δεκαπενταπλάσιο της ΒΑΣ.ΥΠ. 1 (δηλαδή 15Χ293 ή 586 ή 880 ανάλογα την κατηγορία των βιβλίων ή την απαλλαγή τους από αυτά).

Ειδικά, όταν τα στοιχεία αυτά έχουν εκδοθεί εκ παραδρομής αθεώρητα και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία πριν από οποιονδήποτε έλεγχο θεωρείται γενική παράβαση (έγγραφό μας 1040385/257/0015/27-8-1999 προς το Σ.Δ.Ο.Ε.).

2. Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 5 του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου κατ’ εξαίρεση δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν έχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία, αντί θεωρημένων, εφόσον στις ως άνω περιπτώσεις έχουν εκδοθεί από παραδρομή και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.

3. Εξάλλου σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.στ΄ της παρ.3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1083/2003 (που κωδικοποίησε την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1105/1999), σε περίπτωση μη υποβολής της κατάστασης γνωστοποίησης που προβλέπεται από την ως άνω Α.Υ.Ο., ή παράλειψης δήλωσης στοιχείων με αυτή, έχουν εφαρμογή όλες οι διατάξεις που αναφέρονται στην έκδοση αθεώρητων στοιχείων.

4. Για τον λήπτη αθεώρητου φορολογικού στοιχείου δεν προβλέπονται φορολογικές κυρώσεις, εφόσον αυτά αφορούν πραγματική συναλλαγή, με την προϋπόθεση ότι, καταχωρήθηκαν στα τηρούμενα από αυτόν βιβλία, εφόσον υπάρχει υποχρέωση καταχώρησης (εγκύκλιος 3/1992 παρ.33.7).

5. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 19 του ν.2523/1997, θεωρείται ως πλαστό και το φορολογικό στοιχείο που έχει διατρηθεί ή σφραγιστεί με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς να έχει καταχωρηθεί στα οικεία βιβλία της αρμόδιας φορολογικής αρχής σχετική πράξη θεώρησής του και εφόσον η μη καταχώρηση τελεί σε γνώση του υποχρέου για τη θεώρηση του φορολογικού στοιχείου. Θεωρείται επίσης ως πλαστό το φορολογικό στοιχείο και όταν το περιεχόμενο και τα λοιπά στοιχεία του πρωτότυπου ή αντίτυπου αυτού είναι διαφορετικά από αυτά που αναγράφονται στο στέλεχος του ίδιου στοιχείου.

6. Από έλεγχο που πραγματοποίησε το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής στην επιχείρηση «Σ……», διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση εξέδωσε σε διάστημα 3 περίπου ετών, 5.550 δελτία αποστολής αθεώρητα, όχι εκ παραδρομής, αλλά σκοπίμως λόγω ύπαρξης κωλύματος θεώρησης (ληξιπρόθεσμα χρέη), χρησιμοποιώντας δόλια και εσκεμμένα την φράση «ΑΘΕΩΡΗΤΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1105/1999» χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις της ανωτέρω απόφασης, αλλά και χωρίς να υποβάλλει σχετική δήλωση προκειμένου να ενταχθεί στο μέτρο της έκδοσης αθεώρητων φορολογικών στοιχείων και με βάση το γεγονός αυτό τίθεται το ερώτημα εάν η προσθήκη δολίως και εσκεμμένως της φράσης «ΑΘΕΩΡΗΤΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1105/1999» καθιστά πλαστά τα στοιχεία αυτά.

7. Ενόψει των ανωτέρω άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι, τα ως άνω στοιχεία δεν είναι δυνατό να χαρακτηρισθούν ως «πλαστά» καθόσον δεν πληρούν κατ’ αρχήν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική διάταξη (παρ.6 ανωτέρω). Κατά συνέπεια θα πρέπει να καταλογισθούν στον εκδότη, οι παραβάσεις που προβλέπονται για την εσκεμμένη (όχι εκ παραδρομής) έκδοση των αθεωρήτων στοιχείων (πρώτο εδάφιο της παρ.1 του παρόντος).

Αυτονόητο είναι ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει περίπτωση τα ως άνω αθεώρητα στοιχεία να χαρακτηρισθούν και ως πλαστά εφόσον φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του β΄ εδαφίου της παρ.6 ανωτέρω, οπότε στην περίπτωση αυτή θα καταλογισθεί στον εκδότη (όχι στον λήπτη) και το σχετικό πρόστιμο για τα πλαστά αυτά στοιχεία.

8. Με βάση τα παραπάνω σας επισυνάπτουμε τη σχετική αλληλογραφία και παρακαλούμε να έχουμε την σύμφωνη γνώμη σας και σε διαφορετική περίπτωση τις απόψεις σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!