Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1060202/464/0015/28.6.2006 Επιβολή προστίμων σε βάρος των κληρονόμων αποβιώσαντος φυσικού προσώπου υποκρυπτόμενου σε έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

1060202/464/0015/28.6.2006

ΘΕΜΑ: Επιβολή προστίμων σε βάρος των κληρονόμων αποβιώσαντος φυσικού προσώπου υποκρυπτόμενου σε έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Απαντώντας στο από 17.5.2006 έγγραφό σας με το οποίο ρωτάτε εάν τα πρόστιμα από παραβάσεις για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων επιβάλλονται στους κληρονόμους στην περίπτωση θανάτου υποκρυπτόμενου σε έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων, σάς γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Από τη δικαστηριακή και διοικητική νομολογία έχει γίνει δεκτό (ΣΤΕ 179 και 180/1977, εγκύκλιος Σ.4162/129/ΠΟΛ 195/23.9.1982) ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τη φορολογική αρχή για παραβάσεις του Κ.Β.Σ. είναι μεν διοικητικές ποινές οικονομικού χαρακτήρα, αλλά δεν έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα, και δεν αποσβήνονται με το θάνατο του υπόχρεου παραβάτη, αλλά κληρονομούνται, σαν υποχρεώσεις της κληρονομίας και καταβάλλονται από τους κληρονόμους.

2. Στο με αρ. πρωτ. 2586/22.11.2004 έγγραφο του Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου διατυπώθηκε η άποψη ότι τα πρόστιμα αυτά θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι αποσβήνονται με το θάνατο του παραβάτη και δεν συνιστούν υποχρεώσεις της κληρονομίας, κυρίως επειδή «έχουν αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι χαρακτηριζόμενα ως διοικητικές κυρώσεις που αποσκοπούν στον εξαναγκασμό του υπόχρεου προς συμμόρφωση προς τις φορολογικές εν γένει υποχρεώσεις του, ήτοι αποτρέποντας τον από την τέλεση μελλοντικών φορολογικών παραβάσεων, η επιβολή τους δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ζημίας για το Δημόσιο και συνεπώς δεν έχουν βεβαίως αποκαταστατικό χαρακτήρα, εφόσον με αυτά δεν επιδιώκεται η ικανοποίηση- έστω και μερικώς- της υποχρέωσης προς πληρωμή των οικείων οφειλόμενων φόρων».

3. Κατόπιν της ανωτέρω διατυπωθείσας άποψης, η όποια έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι τώρα κρατούσα, έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη Διεύθυνσή μας και τη Διεύθυνση Ελέγχου προς το Ειδικό Γραφείο Νομικού Συμβούλου Φορολογίας για έκδοση γνωμοδότησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να αρθεί κάθε αμφιβολία ως προς τις εφαρμοστέες διατάξεις εν προκειμένω.

4. Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι, με την επιφύλαξη έκδοσης διαφορετικής γνωμοδότησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα πρόστιμα αποβιώσαντος φυσικού προσώπου υποκρυπτόμενου σε έκδοση εικονικών στοιχείων κληρονομούνται ως υποχρεώσεις της κληρονομίας και δεν αποσβήνονται με το θάνατο του παραβάτη. Συνεπώς, και στην περίπτωση σας υπόχρεοι για τα πρόστιμα του αποβιώσαντος υποκρυπτόμενου στην έκδοση εικονικών στοιχείων είναι οι κληρονόμοι στους οποίους εκδίδεται χωριστή για τον καθένα απόφαση επιβολής προστίμου, ανάλογα με τη μερίδα του κάθε ενός από αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!