Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1008340/61/0015/16.2.2006 Σχετικά με διαδικασία δήλωσης – έναρξης φ.τ.μ.

1008340/61/0015/16.2.2006

ΘΕΜΑ: Σχετικά με διαδικασία δήλωσης – έναρξης φ.τ.μ.

Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό έγγραφό σας, αναφορικά με το ερώτημα που απευθύνετε εάν ο αγοραστής φ.τ.μ. μπορεί να κάνει χρήση αυτής πριν τη δήλωσή της στον Κ.Β.Σ. της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και στην περίπτωση αυτή εάν οι εκδοθείσες Α.Λ.Π. θεωρούνται ως εκδοθείσες από αδήλωτη φ.τ.μ., συνεπώς λογίζονται ως αθεώρητες, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1809/1988 «Ο αγοραστής ή χρήστης ή κάτοχος υποχρεούται να υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. της έδρας που υπάγεται, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημέρα αγοράς ή απόκτησης της χρήσης κάθε φορολογικής ταμειακής μηχανής ή συστήματος, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, στην οποία αναγράφονται ο τρόπος και η ημερομηνία απόκτησης, τα στοιχεία του οικείου παραστατικού, καθώς και ο ακριβής τόπος (διεύθυνση της έδρας, υποκαταστήματος ή άλλου χώρου) στον οποίο πρόκειται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει την συγκεκριμένη μηχανή. Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής, όπως μεταφοράς σε άλλη εγκατάσταση, παύση δραστηριότητας, πλήρωση μνήμης, αλλαγή κατόχου κ.λ.π. ο ως άνω υπόχρεος δηλώνει την μεταβολή αυτή μέσα στην πιο πάνω προθεσμία και κατά τον ίδιο τρόπο.».

Επομένως όπως συνάγεται από τις ανωτέρω διατάξεις δεν απαγορεύεται η χρήση και λειτουργία Φ.Τ.Μ. άμεσα με την απόκτηση και εγκατάστασή της, εφ’ όσον εντός 10ημέρου – από την απόκτησή της – δηλωθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Επισημαίνεται τέλος ότι η έκδοση αποδείξεων από μη δηλωμένη μηχανή μετά την εκπνοή του 10ημέρου επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 1809/1988 και του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 από το χρόνο χρησιμοποίησής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!