Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1072550/569/0015/16/11/2006 Υποβολή ισοζυγίων.

1072550/569/0015/16/11/2006

ΘΕΜΑ: Υποβολή ισοζυγίων.

Απαντώντας στο 3391/31.7.2006 έγγραφο σας, με το οποίο ζητάτε να σας γνωρίσουμε αν υφίσταται υποχρέωση υποβολής του ισοζυγίου των λογαριασμών όλων των βαθμίδων της κλειόμενης χρήσης στην περίπτωση που οι λογαριασμοί δεν έχουν κινηθεί καθόλου, καθώς και πότε παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή προστίμου στην περίπτωση μη υποβολής του εν λόγω ισοζυγίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992) ορίζεται ότι ο επιτηδευματίας της τρίτης κατηγορίας υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι την τελευταία ημέρα του ένατου (9ου) μήνα από το κλείσιμο της διαχειριστικής περιόδου ισοζύγιο των λογαριασμών όλων των βαθμίδων της κλειόμενης χρήσης, στο οποίο περιέχονται και τα πλήρη στοιχεία του υποχρέου, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. και η διαχειριστική περίοδος που αφορά. Το ισοζύγιο της παραγράφου αυτής υποβάλλεται σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων από τους υποχρέους που χρησιμοποιούν για την ενημέρωση των βιβλίων τους μηχανογραφικά μέσα.

2. Με τις διατάξεις της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι για τη μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή του ανωτέρω ισοζυγίου επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις υπόψη διατάξεις.

3. Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 9 του ν. 2523/1997 ορίζεται ότι οι διατάξεις περί παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την ενέργεια αρχικής ή συμπληρωματικής φορολογικής εγγραφής στην κύρια φορολογία εφαρμόζονται ανάλογα και για την επιβολή των προστίμων. Η προθεσμία αρχίζει από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου που έπεται εκείνης στην οποία αφορά η παράβαση. Στα πρόστιμα του Κ.Β.Σ. ως και σε άλλα πρόστιμα που δεν συνδέονται με αντίστοιχη φορολογία ως κύρια φορολογία νοείται η φορολογία εισοδήματος.

4. Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος προκύπτει ότι το ισοζύγιο των λογαριασμών όλων των βαθμίδων της κλειόμενης χρήσης υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως αν έχουν κινηθεί ή όχι οι λογαριασμοί εντός της εν λόγω χρήσης.

Επίσης από τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος προκύπτει ότι το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή προστίμου λόγω μη υποβολής του πιο πάνω ισοζυγίου παραγράφεται στον ίδιο χρόνο που παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για την ενέργεια αρχικής ή συμπληρωματικής φορολογικής εγγραφής στη φορολογία εισοδήματος.

5. Η Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος, στην οποία διαβιβάζεται το παρόν με συνημμένο το έγγραφο της ενδιαφερόμενης Δ.Ο.Υ., παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!