Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1109900/945/0015/3.5.2007 Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία σε περίπτωση διακίνησης αγαθών για δοκιμή και στη συνέχεια χρησιδανεισμό τους στον ίδιο επιτηδευματία.

1109900/945/0015/3.5.2007

ΘΕΜΑ: Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία σε περίπτωση διακίνησης αγαθών για δοκιμή και στη συνέχεια χρησιδανεισμό τους στον ίδιο επιτηδευματία.

Με την παραπάνω σχετική αίτησή σας μας γνωρίζετε ότι ο πελάτης σας, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων παραδίδει στους πελάτες του (μικροβιολογικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα) μηχανήματα προς δοκιμή (για μια περίοδο από ένα έως τρεις μήνες), και εφόσον αυτά γίνουν αποδεκτά από τους τελευταίους συνάπτεται σύμβαση χρησιδανείου μεταξύ τους. Με βάση τα προαναφερόμενα ρωτάτε εάν κατά την ημερομηνία της έγγραφης αποδοχής του χρησιδανεισμού του μηχανήματος και την υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης χρησιδανείου, απαιτείται η έκδοση νέου Δελτίου Αποστολής (Δ.Α.) από τον πελάτη σας, αφού έχει εκδοθεί ήδη Δ.Α. από αυτόν κατά την ημερομηνία μεταφοράς των μηχανημάτων προς τους πελάτες του με σκοπό διακίνησης «προς δοκιμή».

Επί του ερωτήματος λοιπόν αυτού σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), όπως ισχύουν, δελτίο αποστολής εκδίδεται από τον επιτηδευματία, μεταξύ άλλων, και σε κάθε περίπτωση χονδρικής πώλησης ή παράδοσης ή διακίνησης αγαθών προς οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό, εφόσον δεν εκδόθηκε συνενωμένο δελτίο αποστολής με φορολογικό στοιχείο αξίας (τιμολόγιο, απόδειξη λιανικής πώλησης, απόδειξη παροχής υπηρεσιών). Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του ιδίου ως άνω άρθρου, μεταξύ των υποχρεωτικών δεδομένων που αναγράφονται στο δελτίο αποστολής είναι και ο σκοπός της διακίνησης.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, επειδή διαφοροποιείται ο σκοπός της διακίνησης και της παράδοσης χωρίς φυσική διακίνηση (δοκιμή αρχικά και χρησιδανεισμός μετέπειτα) των εν λόγω μηχανημάτων, πρόκειται για δύο διακεκριμένες πράξεις – σκοπούς «παράδοσης αγαθών» και επομένως θα πρέπει να εκδοθεί Δ.Α. για την κάθε μία ξεχωριστά, αναγράφοντας τον εκάστοτε σκοπό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στη δεύτερη περίπτωση δε λαμβάνει χώρα και διακίνηση των αγαθών (αναγράφεται σχετική παρατήρηση), δεδομένου ότι η έννοια της «παράδοσης» είναι ευρύτερη από εκείνη της «διακίνησης» σε συνδυασμό με το σκοπό κατά περίπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!