Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1112089/970/0015/17.1.2007 Έκδοση φορολογικών στοιχείων από μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες.

1112089/970/0015/17.1.2007

ΘΕΜΑ: Έκδοση φορολογικών στοιχείων από μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες.

Απαντώντας στην από 11.12.2006 αίτησή σας σχετικά με τα φορολογικά στοιχεία που πρέπει να εκδίδονται προς το Ι.Κ.Α. από μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης ια’ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) ορίζεται ότι οι γιατροί και οι οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οι εταιρίες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες τηρούν βιβλίο επίσκεψης ασθενών, στο οποίο καταχωρείται χωριστά για κάθε ασθενή το ονοματεπώνυμο αυτού, η χρονολογία επίσκεψης και η διεύθυνσή του. Ωστόσο, όπως προβλέπεται με τις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης ιδ’ της ίδιας ως άνω παραγράφου τα παραπάνω πρόσωπα που έχουν συμβληθεί με το Δημόσιο και με λοιπά ασφαλιστικά ταμεία (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε. κ.λ.π.) και δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη αμοιβή κατά επίσκεψη από τους πελάτες ασφαλισμένους των ταμείων αυτών, μπορούν να μην καταχωρούν τα στοιχεία των πελατών αυτών στο βιβλίο ασθενών.

2. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 και της παρ. 1 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. οι επιτηδευματίες για την παροχή υπηρεσιών εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς άλλους επιτηδευματίες ή πρόσωπα της παρ. 3 του άρθριου 2 του Κ.Β.Σ. (Δημόσιο, ν.π.δ.δ κ.λ.π.) και απόδειξη παροχής υπηρεσιών προς ιδιώτες. Επίσης, στην παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ενός τιμολογίου στο τέλος του μήνα για τις επαναλαμβανόμενες εντός του ιδίου μήνα παρασχεθείσες προς τον ίδιο πελάτη υπηρεσίες, εφόσον τηρείται ειδική κατάσταση για αυτές σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις ως άνω διατάξεις.

3. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. και της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ 1083/2003, οι τηρούντες πρόσθετα βιβλία της παρ. 5 του άρθρου 10 του κώδικα αυτού εκδίδουν αθεώρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς τους πελάτες τους που καταχωρούνται σε αυτά, επιτηδευματίες ή μη. Απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδουν επίσης σε κάθε περίπτωση με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. και οι επιτηδευματίες που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994.

4. Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. που παρέχει επαναλαμβανόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς ασφαλισμένους ασφαλιστικών ταμείων, όπως το Ι.Κ.Α. και δεν καταχωρεί τα στοιχεία των ασθενών, επειδή δεν εισπράττει αμοιβή από αυτούς, στο πρόσθετο βιβλίο της παρ. 5 του άρθρου 10, εκδίδει για τις συναλλαγές αυτές, ως αποκτώσα σε κάθε περίπτωση λόγω της νομικής της μορφής εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς το αντίστοιχο συμβεβλημένο ασφαλιστικό ταμείο με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., το οποίο είναι είτε θεωρημένο, εφόσον εκδίδεται χειρόγραφα, είτε φέρει σήμανση από μηχανισμό Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., εφόσον εκδίδεται μηχανογραφικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!