Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1090561/730/0015/4.12.2006 Τρόπος έκδοσης των Α.Π.Υ. από εκμεταλλευτές κέντρου αισθητικής.

1090561/730/0015/4.12.2006

ΘΕΜΑ: Τρόπος έκδοσης των Α.Π.Υ. από εκμεταλλευτές κέντρου αισθητικής.

Απαντώντας στην από 12.10.2006 αίτησή σας με την οποία ζητάτε να εκδίδονται οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών των αισθητικών από φορολογικές ταμειακές μηχανές με το επιχείρημα ότι αφενός αφορούν μικροποσά, όπως επί παραδείγματι ισχύει στους εκμεταλλευτές βουλκανιζατέρ με την εγκύκλιο 1139725/932/0015 ΠΟΛ 1059/25.2.1999, και ότι αφετέρου μειώνεται ο φόρτος εργασίας των Δ.Ο.Υ. σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), οι επιτηδευματίες της παρ. 5 του άρθρου 10 του Κώδικα αυτού, μεταξύ των οποίων και οι εκμεταλλευτές κέντρου αισθητικής, στις εκδιδόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση του πελάτη και το ποσό της αμοιβής αριθμητικώς καθώς και ολογράφως, όταν αυτή εκδίδεται χειρόγραφη.

2. Ο παραπάνω τρόπος έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών από τους εν λόγω επιτηδευματίες έχει ως σκοπό τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων, που είναι απαραίτητες λόγω της φύσης των εργασιών τους. Το επιχείρημα ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από αισθητικούς είναι μικρής αξίας δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες των αισθητικών είναι πολυποίκιλες (από μανικιούρ και πεντικιούρ μέχρι αδυνάτισμα) και συνεπώς οι σχετικές αμοιβές διαφοροποιούνται κατά περίπτωση. Οι χρεώσεις δε που ενδεχομένως επιβάλλουν οι εκμεταλλευτές βουλκανιζατέρ, στους οποίους έχει παρασχεθεί η δυνατότητα έκδοσης α.π.υ. από φ.τ.μ., για την παροχή υπηρεσιών, είναι από μηδενικές έως πολύ χαμηλές, καθώς τις περισσότερες φορές διενεργούν πώληση αγαθών (ελαστικών), για την τοποθέτηση των οποίων δεν εισπράττεται καμία επιπλέον αμοιβή. Όσον αφορά δε το επιχείρημα περί μείωσης του φόρτου εργασίας των Δ.Ο.Υ., αυτό δεν ευσταθεί, εφόσον οι αποδείξεις των αισθητικών και όλων των τηρούντων πρόσθετα βιβλία της παρ. 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. δεν χρήζουν ούτε θεώρησης ούτε σήμανσης, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ 1083/2003 και 1082/2003 και συνεπώς δεν απαιτείται καμία απολύτως επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ., αρκεί δε μια γνωστοποίηση περί έκδοσης αθεώρητων στοιχείων, η οποία μπορεί να αποσταλεί και με τηλεομοιοτυπικό μέσο (fax).

3. Για τους προαναφερθέντες λόγους δεν παρέχεται η δυνατότητα της έκδοσης των Α.Π.Υ. των επιτηδευματιών που εκμεταλλεύονται κέντρα αισθητικής με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής, καθόσον η μη αναγραφή σε αυτές του ονοματεπώνυμου και της διεύθυνσης του πελάτη (δυνατότητα την οποία δεν διαθέτουν οι φ.τ.μ.) καθιστά δυσχερείς έως αδύνατες τις ελεγκτικές επαληθεύσεις στην κατηγορία αυτή των επιτηδευματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!