Άριθμ. Πρωτ. 1091339/735/23.3.2007 Έκδοση φορολογικού στοιχείου για επιστροφή διδάκτρων.
1091339/735/23.3.2007
ΘΕΜΑ: Έκδοση φορολογικού στοιχείου για επιστροφή διδάκτρων.
Με την από 17.10.2006 αίτησή σας και με τις προφορικές διευκρινίσεις που μας δώσατε θέτετε υπόψη μας ότι η σχολή σας (Κομμωτικής και Αισθητικής) επιθυμεί να επιστρέψει την αιτούμενη, πριν την έναρξη των μαθημάτων, καταβολή χρηματικού ποσού που κατέβαλε σπουδαστής της την ημέρα της εγγραφής του (και περιελάμβανε δίδακτρα μερικών μηνών) και για την οποία εκδόθηκε η σχετική Α.Π.Υ., ο οποίος στη συνέχεια (μερικές μέρες μετά) και πριν την έναρξη των μαθημάτων, για προσωπικούς του λόγους, δήλωσε αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων και ζήτησε επιστροφή των προκαταβληθέντων διδάκτρων.
Με βάση τα προεκτεθέντα ρωτάτε με ποιο φορολογικό παραστατικό θα επιστρέψετε τα χρήματα στον εν λόγω σπουδαστή που δεν θα φοιτήσει, αλλά προκατέβαλε τα χρήματα.
Επί του ανωτέρω ερωτήματος σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 (παρ. 3) και 12 (παρ. 14 και 15) του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), όπως ισχύουν, οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) όλων των επιτηδευματιών (συνεπώς και των φροντιστηρίων) με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες (άρθρο 48 παρ. 1 του ν. 2238/94) εκδίδονται με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας. Όταν η παροχή υπηρεσιών διαρκεί εκδίδεται Α.Π.Υ. κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό της υπηρεσίας που παρασχέθηκε. Σε καμία περίπτωση η Α.Π.Υ. δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία (στο σύνολο ή μέρος αυτής). Επίσης με την εγκύκλιο 1040978/ΠΟΛ. 1110/1993 διευκρινίστηκε ότι η υποχρέωση έκδοσης Τ.Π.Υ. ή Α.Π.Υ. δεν συναρτάται με την είσπραξη των αμοιβών, αλλά αρκεί και μόνο το γεγονός ότι δημιουργήθηκε δικαίωμα είσπραξης από την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν απαγορεύεται (προαιρετικά) να εκδοθεί Τ.Π.Υ. ή Α.Π.Υ., σε προγενέστερο χρόνο, εντός βεβαίως της ίδιας χρήσης (διαχειριστικής περιόδου), εφόσον είναι γνωστή και προκαθορισμένη η αναλογούσα αμοιβή για μέρος ή στο σύνολο αυτής.
2. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του προτελευταίου εδαφίου της παραγράφου 14 του άρθρου 12 του ιδίου ως άνω νομοθετήματος, ειδικά σε περίπτωση παροχής σε πελάτη δικαιώματος λήψης υπηρεσιών, για συγκεκριμένο ή μη χρονικό διάστημα, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής, ανεξάρτητα αν αυτή αφορά συγκεκριμένο ή μη πλήθος υπηρεσιών, το τιμολόγιο εκδίδεται κατά το χρόνο που η αμοιβή είναι απαιτητή και ο πελάτης αποκτά το σχετικό δικαίωμα λήψης των υπηρεσιών και όχι αργότερα από το τέλος της διαχειριστικής περιόδου των συμβαλλομένων. Περαιτέρω με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ. 1271/12.12.2002 διευκρινίστηκε ότι οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν τα φροντιστήρια, ινστιτούτα ξένων γλωσσών, εκπαιδευτήρια, επαγγελματικές σχολές κ.λ.π. δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διάταξη και επομένως μπορεί να μην εκδίδουν το τιμολόγιο ή την Α.Π.Υ. κατά το χρόνο που η αμοιβή είναι απαιτητή και ο πελάτης αποκτά το σχετικό δικαίωμα λήψης των υπηρεσιών, αλλά να εξακολουθούν να εκδίδουν τα τιμολόγια ή τις Α.Π.Υ. στο χρόνο που ορίζεται από τις γενικές διατάξεις (παρ. 1 ανωτέρω).
3. Επίσης, με την εγκύκλιό μας ΠΟΛ. 1022/2004 διευκρινίστηκε ότι σε περίπτωση ακύρωσης από πελάτη δικαιώματος λήψης υπηρεσιών (όπως είχε δικαίωμα από σχετικό συμφωνητικό), όπου η πληρωμή για τις υπηρεσίες που επρόκειτο να του παρασχεθούν είχε γίνει με τη μορφή προεξόφλησης μέσω σύμβασης της επιχείρησης με τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο με αίτηση του πελάτη προβαίνει σε ακύρωση της συναλλαγής και του επιστρέφει τα χρήματα με πίστωση του λογαριασμού όψεως που τηρεί για το λόγο αυτό η επιχείρηση, μπορεί να εκδίδεται απόδειξη επιστροφής (αθεώρητη) για τη λογιστική τακτοποίηση του υπολοίπου της αξίας των υπηρεσιών που δεν παρασχέθηκαν, καθώς και του Φ.Π.Α. που αναλογεί, με την προϋπόθεση ότι, θα διαφυλάσσονται ως απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοσή της τα σχετικά έγγραφα (αίτηση του πελάτη, συμφωνητικό, τραπεζικά) που αποδεικνύουν το πραγματικό γεγονός. Ανάλογη εφαρμογή έχουν τα προηγούμενα και στη περίπτωση που η πληρωμή των υπηρεσιών που επρόκειτο να παρασχεθούν δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικού ιδρύματος και ο πελάτης προβαίνει σε ακύρωση της συναλλαγής και συμφωνείται μεταξύ των αντισυμβαλλομένων μερών επιστροφή ποσού, με την προϋπόθεση ότι το ποσό επιστρέφεται μέσω τραπεζικού ιδρύματος (κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, έμβασμα, επιταγή κ.λ.π.)
4. Ενόψει των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η σχολή σας (έκδοση άμεσα της Α.Π.Υ. για υπηρεσίες που επρόκειτο να παρασχεθούν εντός της χρήσης, όπως είχατε δικαίωμα από τις ισχύουσες διατάξεις – παρ. 1 ανωτέρω) και προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιστροφή του εν λόγω χρηματικού ποσού των διδάκτρων στον υπόψη σπουδαστή, μπορεί να εκδοθεί απόδειξη επιστροφής (αθεώρητη), με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται σ’ αυτήν ο αριθμός της σχετικής Α.Π.Υ. που είχε εκδοθεί, τα στοιχεία του σπουδαστή, ο Α.Φ.Μ. ή ο αριθμός ταυτότητάς του και η ακριβής διεύθυνση κατοικίας του. Προσέτι θα διαφυλάσσονται ως απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοσή της η αίτηση του σπουδαστή περί επιστροφής της αμοιβής λόγω ακύρωσης της συμμετοχής του στη φοίτηση, στο χρόνο που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ. και με την επιπλέον προϋπόθεση, σύμφωνα με τη θέση της διοίκησης (έγγραφά 1101969/927π.ε./0015/21.4.2003 και 1113853/1364/0015/16.2.2004 και εγκύκλιος ΠΟΛ.1022/2004) η επιστροφή του ποσού να γίνει μέσω τραπεζικού ιδρύματος (κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, έμβασμα, επιταγή κ.λ.π.).
Τέλος, σημειώνουμε ότι η εν λόγω περίπτωση εξαρτάται απόλυτα από την εξέταση πραγματικών περιστατικών και δεδομένων και επομένως κρίνεται τελικά από το φορολογικό έλεγχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!