Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1091296//739/0015/8.11.2006 Έννοια είδους για την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.

1091296//739/0015/8.11.2006

ΘΕΜΑ: Έννοια είδους για την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.

Με τις από 10/10/2006 και 23/10/2006 αιτήσεις σας μας γνωρίζετε ότι η εταιρεία σας εμπορεύεται προϊόντα χάλυβα και σιδήρου, όπως σωλήνες, λαμαρίνες, κοιλοδοκούς κ.λπ. τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αγόρασε δε σωλήνες Β΄ διαλογής από το εξωτερικό με μονάδα μέτρησης το κιλό για όλους τους σωλήνες, ανεξαρτήτως μήκους ή διαμέτρου αυτών και με την ίδια τιμή αγοράς ανά κιλό, όμως στο τιμολόγιο του προμηθευτή τα είδη περιγράφονται αναλυτικά (ανά μήκος σωλήνα, ανά διάμετρο σε χιλιοστά), παρά το γεγονός ότι η μονάδα μέτρησης και η τιμή πώλησης αυτών είναι ανά κιλό.

Ενόψει των παραπάνω ζητάτε να σας γνωρίσουμε τον τρόπο περιγραφής των πιο πάνω ειδών στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδει η εταιρεία σας για τις πωλήσεις, λαμβανομένου υπόψη, όπως μας γνωρίσατε προφορικά, ότι οι πιο πάνω σωλήνες πωλούνται και από την εταιρεία σας με μονάδα μέτρησης το κιλό και με την ίδια τιμή πώλησης ανά κιλό.

Επί του ερωτήματος αυτού σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/92) ορίζεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα αυτού ως είδος θεωρείται η ουσιώδης ποιοτική διάκριση των αγαθών, η οποία επηρεάζει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 5% τουλάχιστον την απόδοση ή το κόστος ή την τιμή πώλησης διαζευκτικά ή αθροιστικά.

2. Περαιτέρω, στην παράγραφο 3.3 της εγκ. 3/1992 του Κ.Β.Σ. αναφέρεται ότι κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την ουσιώδη ποιοτική διάκριση των αγαθών είναι τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία του είδους που κρατούν συνήθως στις συναλλαγές.

Επίσης σύμφωνα με τη δικαστηριακή νομολογία ως είδος αγαθού θεωρείται η διάκριση των εμπορεύσιμων αγαθών στις εμπορικές συναλλαγές.

3. Ενόψει των ανωτέρω, εφόσον η διάμετρος και το μήκος των σωλήνων δεν επηρεάζουν την τιμή αγοράς ή πώλησης αυτών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% επί της μικρότερης αξίας αγοράς ή της μικρότερης αξίας πώλησης, δεν αποτελούν κριτήρια χαρακτηρισμού του είδους για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα και ως εκ τούτου δεν αναγράφονται επί των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει η εταιρεία σας για τις πωλήσεις.

4. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ως πραγματικά περιστατικά κρίνονται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!