Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1098311/803/0015/7.11.2006 Τρόπος έκδοσης φορολογικών παραστατικών για αγορά αγαθού από περισσότερους του ενός αγοραστές.

1098311/803/0015/7.11.2006

ΘΕΜΑ: Τρόπος έκδοσης φορολογικών παραστατικών για αγορά αγαθού από περισσότερους του ενός αγοραστές.

Σε απάντηση του με αριθ. 16111/22.9.06 εγγράφου σας, που απεστάλει στην Δ/νση Ελέγχου και κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας με το αριθ. 1085043/5578/ΔΕ-Β/9.10.2006 έγγραφό της προς τη ΔΟΥ ΦΑΒΕ ΑΘΗΝΩΝ επειδή αφορά την επιχείρηση …………A.E. και σε ότι αφορά τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/92) δεν απαγορεύεται η αγορά ενός αγαθού από δύο επιτηδευματίες για λόγους κοινής χρησιμοποίησής του (εγγ. Σ. 2821/72/5.2.1987). Στην περίπτωση αυτή για διευκόλυνση των συναλλασσομένων (πωλητής - αγοραστές) στην εμφάνιση της σχετικής αγοραπωλησίας στα τηρούμενα βιβλία τους, αλλά και στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, μπορεί να εκδίδονται δύο τιμολόγια ή τιμολόγια – δελτία αποστολής στα οποία αναγράφεται η ποσότητα, το είδος και η συνολική αξία του αγαθού η οποία στη συνέχεια μειώνεται κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας, τα πλήρη στοιχεία του συνιδιοκτήτη καθώς και ο αριθμός του αντίστοιχου τιμολογίου, που εκδόθηκε στο όνομα αυτού (έγγραφό μας Σ 2821/72-Ε16235 (π.ε.)/5.2.1987).

2. Κύριο χαρακτηριστικό της κοινής κατά τα ανωτέρω αγοράς αγαθού είναι η από κοινού χρησιμοποίησή του σε περιπτώσεις που οι δυνατότητες εκμετάλλευσής του είναι περισσότερες από εκείνες που χρειάζεται ένας επιτηδευματίας και επομένως με την κοινή χρησιμοποίησή του μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες περισσότερων επιτηδευματιών. Όπως είναι επομένως προφανές η ως άνω θέση της Διοίκησης αφορά την αγορά παγίων αγαθών συνήθως μεγάλης αξίας με σκοπό την κοινή χρησιμοποίησή τους ώστε να καταμερισθούν οι δαπάνες αγοράς τους σε περισσότερους από έναν επιτηδευματίες και να διευκολυνθεί με τον τρόπο αυτό η άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Για την αγορά αναλωσίμων αγαθών όπως π.χ. τα χημικά διαγνωστικά που αναφέρετε στο σχετικό έγγραφό σας, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η ανωτέρω άποψη, καθόσον η χρησιμοποίησή τους δεν γίνεται από κοινού αλλά διακεκριμένα ανά επιτηδευματία σε ποσότητες που καθορίζονται ανάλογα με τον όγκο των εργασιών του, την πελατεία του κ.λ.π. και κατά συνέπεια η έκδοση των σχετικών τιμολογίων πρέπει να γίνεται διακεκριμένα ανά επιτηδευματία που τα αγοράζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!