Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1085967/690/0015/30.10.2006 Έκδοση ή μη φορολογικού στοιχείου για απόκτηση εταιρικής μερίδας σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

1085967/690/0015/30.10.2006

ΘΕΜΑ: Έκδοση ή μη φορολογικού στοιχείου για απόκτηση εταιρικής μερίδας σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Απαντώντας στην από 29.9.2006 αίτησή σας με την οποία ρωτάτε τι φορολογικό στοιχείο εκδίδεται κατά την είσοδο νέων μελών σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρία καταβάλλοντας τίμημα και αποκτώντας εταιρικό μερίδιο σε αυτήν σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία είναι μορφή αστικής εταιρίας με ή χωρίς νομική προσωπικότητα, της οποίας το κεφάλαιο διαιρείται σε εταιρικές μερίδες τις οποίες αναλαμβάνουν οι εταίροι αυτής, είτε κατά τη σύσταση είτε σε μεταγενέστερο στάδιο με αύξηση του κεφαλαίου της. Τα ποσά που καταβάλλονται από τους εταίρους στο ταμείο της εταιρίας για την ανάληψη της εταιρικής μερίδας δεν αποτελούν εισόδημα, ούτε ανόργανα έσοδα αυτής, αλλά κεφάλαιο. Για το λόγο αυτό άλλωστε, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου 6 του π.δ. 186/992 (Κ.Β.Σ.) καταχωρούνται σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου εσόδων-εξόδων, εφόσον τηρούνται βιβλία β΄ κατηγορίας, ή στο λογαριασμό εταιρικό κεφάλαιο (40.06) σύμφωνα με το γενικό λογιστικό σχέδιο, εφόσον τηρούνται βιβλία γ΄ κατηγορίας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η καταβολή της αξίας της εταιρικής μερίδας στο ταμείο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανάληψή της και να καταστεί κάποιος εταίρος είναι κεφαλαιουχικού χαρακτήρα πράξη, δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που παρακολουθούνται από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και συνεπώς δεν εκδίδεται κανένα φορολογικό στοιχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!