Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1067809/573/0015/6.9.2006 Μεταβίβαση εταιρικής μερίδας ομόρρυθμης εταιρίας.

1067809/573/0015/6.9.2006

ΘΕΜΑ: Μεταβίβαση εταιρικής μερίδας ομόρρυθμης εταιρίας.

Απαντώντας στην από 19.7.2006 αίτησή σας σχετικά με τη μεταβίβαση εταιρικής μερίδας ενός ομόρρυθμου εταίρου σε άλλο ομόρρυθμο εταίρο ο οποίος συγκεντρώνει το σύνολο των εταιρικών μερίδων και συνεπώς ακολουθεί λύση της εταιρίας και θέση αυτής σε εκκαθάριση και τα ερωτήματα που θέτετε ως προς την εμφάνιση της ανωτέρω μεταβίβασης ως σύνολο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και την τυχόν έκδοση τιμολόγιου πώλησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου σε ομόρρυθμη εταιρία δεν προσδίδει σε αυτό την έννοια του επιτηδευματία. Επίσης, η μεταβίβαση της εταιρικής μερίδας αυτού, ανεξάρτητα από το ποσοστό επί του συνόλου του κεφαλαίου της εταιρίας, δεν θεωρείται μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου, κλάδου ή μέρους της. Εξάλλου, η πώληση της εταιρικής μερίδας ενός ομόρρυθμου εταίρου σε άλλον εταίρο δεν αποτελεί συναλλαγή της ίδιας της εταιρίας, αλλά συναλλαγή μεταξύ των εταίρων, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες για την ύπαρξη της ίδιας της εταιρίας, υπό την έννοια ότι συγκέντρωση όλων των εταιρικών μερίδων στα χέρια ενός προσώπου (π.χ. φυσικού) οδηγεί σε υποχρεωτική λύση της προσωπικής εταιρίας (εφόσον για την ύπαρξη εταιρίας απαιτείται η συμμετοχή δύο τουλάχιστον προσώπων) και στη συνέχεια σε σύσταση ατομικής επιχείρησης.

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η μεταβίβαση εταιρικής μερίδας φυσικού προσώπου σε άλλον εταίρο επίσης φυσικό πρόσωπο δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης, δεν είναι μεταξύ των πράξεων αυτών που παρακολουθούνται από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και συνεπώς δεν εκδίδεται από τους συναλλασσόμενους κανένα φορολογικό στοιχείο. Τα ίδια ισχύον ανάλογα και όταν ο μεταβιβάζων ή ο αποκτών την εταιρική μερίδα είναι επιτηδευματίας (π.χ. Α.Ε.) με τη διαφορά στην περίπτωση αυτή ότι η πράξη της μεταβίβασης ή της απόκτησης καταχωρείται στα βιβλία του Κ.Β.Σ. του επιτηδευματία που μεταβιβάζει ή αποκτά την εταιρική μερίδα, εφόσον αυτά είναι τρίτης κατηγορίας.

2. Το παρόν έγγραφο με συνημμένη την αίτηση του ενδιαφερόμενου κοινοποιείται στη Διεύθυνση Τελών και Ειδικών Φορολογιών για τις τυχόν δικές της ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!