Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1122137/10021/Β0012 Οι ζημίες που προκύπτουν από συμβάσεις ή πράξεις επί αλλοδαπών παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, οι οποίες πραγματοποιούνται για κάλυψη κινδύνων, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ιζ' της παρ. 1 του άρθρου 31, του ν.2238/1994.

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1122137/10021/Β0012

ΘΕΜΑ: Οι ζημίες που προκύπτουν από συμβάσεις ή πράξεις επί αλλοδαπών παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, οι οποίες πραγματοποιούνται για κάλυψη κινδύνων, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ιζ' της παρ. 1 του άρθρου 31, του ν.2238/1994.

1. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994 ορίζεται, ότι αρνητικό στοιχείο εισοδήματος από πηγή που βρίσκεται στην αλλοδαπή συμψηφίζεται μόνο με θετικά εισοδήματα του φορολογουμένου που προκύπτουν στην αλλοδαπή.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της περ. ιζ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι από το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των ζημιών που προκύπτουν από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, οι οποίες πραγματοποιούνται για κάλυψη κινδύνων, χωρίς να γίνεται διάκριση αν τα παράγωγα αυτά πρέπει να είναι ελληνικά.

3. Από το έγγραφό σας, προκύπτει ότι η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Χ» και με αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση ξενοδοχείου διαθέτει χρηματικά διαθέσιμα σε ελβετική τράπεζα.

Η εν λόγω εταιρεία, δίδει εντολές στην αλλοδαπή τράπεζα να επενδύει τα χρηματικά διαθέσιμα που διαθέτει σε ξένο νόμισμα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποκομίζει αφενός μεν έσοδα από τόκους και αφετέρου δε κέρδη ή ζημίες από τη διαφορά τιμής αγοράς-πώλησης των ξένων νομισμάτων που έχει επενδύσει αυτά κατά τη λήξη του συμβατικού χρόνου επένδυσης των διαθεσίμων (SWAPS).

Τη χρήση 2003, προέκυψαν ζημίες από αυτή τη δραστηριότητα για την ελεγχόμενη εταιρεία, ενώ για τις χρήσεις 2002, 2004 και 2005 προέκυψαν κέρδη, τα οποία φορολογήθηκαν με τις γενικές διατάξεις.

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι διατάξεις της περ. ιζ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. ως ειδικότερες κατισχύουν των διατάξεων του άρθρου 4 του Κ.Φ.Ε. και ως εκ τούτου, οι ζημίες που προκύπτουν από συμβάσεις ή πράξεις επί αλλοδαπών παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, δεδομένου μάλιστα ότι τα κέρδη από τις ίδιες συναλλαγές φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις. Τα ανωτέρω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω πράξεις πραγματοποιούνται με σκοπό την κάλυψη κινδύνων.

Η διαπίστωση, όμως, των ανωτέρω αποτελεί θέμα πραγματικό που εξετάζεται σε κάθε περίπτωση από την αρμόδια Φορολογούσα Αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!