Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1052535/1000/Α0012 Υπόθεση «......».

Αθήνα, 29 Μαίου 2007

Αρ. Πρωτ.: 1052535/1000/Α0012

ΘΕΜΑ: Υπόθεση «......».

Σε συνέχεια του παραπάνω θέματος, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. σε φόρο υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο αποκτά εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την ιθαγένεια και τον τόπο κατοικίας ή διαμονής του. Επίσης ανεξάρτητα από την ιθαγένεια του, σε φόρο υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο για τα εισοδήματα του που προκύπτουν στην αλλοδαπή, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα.

2. Κατόπιν ερωτήματος της υπηρεσίας μας προς τη Γενική Δ/νση Τελωνείων, σχετικά με το θέμα της μετοικεσίας, η αρμοδία διεύθυνση με το Φ. 522/12/3.5.07 έγγραφό της, μας ενημέρωσε ότι για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ που έρχονται να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα και πρόκειται να μεταφέρουν μόνο την οικοσκευή τους δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού μετοικεσίας, ενώ απαιτείται στην περίπτωση που πρόκειται να μεταφέρουν κάποιο μέσο μεταφοράς. Εξάλλου είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαιούχου να κάνει χρήση του πιστοποιητικού ή όχι και συνεπώς υπάρχει πιθανότητα κάποιο πρόσωπο να μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του χωρίς να ζητήσει την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού.

3. Με δεδομένο ότι, η έκδοση πιστοποιητικού μετοικεσίας δεν είναι απαραίτητη προκειμένου για την απόδειξη μεταφοράς από αλλοδαπό της κατοικίας του στην Ελλάδα, εφόσον η συγκεκριμένη φορολογούμενη ήταν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πριν το οικ. έτος 2005 που υπέβαλε φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται με την ΠΟΛ 1130/17.4.2002 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης των χρηματικών κεφαλαίων που εισήγαγε η φορολογούμενη στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, με βάση τα παραπάνω εφόσον η υπόψη φορολογούμενη κριθεί ότι το οικονομικό έτος 2005 που υπέβαλε φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και μετά, ήταν κάτοικος Ελλάδας, αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την εκκαθάριση των δηλώσεων είναι η Δ.Ο.Υ....

4. Τέλος, η Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων προς την οποία κοινοποιείται το παρόν με φωτοαντίγραφο του ερωτήματος παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες σε θέματα αρμοδιότητάς της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!