Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΒΕΘ Τι «βλέπουν» οι βιοτέχνες για τα τιμολόγια ενέργειας και ποιες παρεμβάσεις προτείνουν

Αύξηση σε ποσοστό που ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και το 30%, διαπιστώνει από την αρχή του 2025, στα τιμολόγια ενέργειας της επιχείρησής του, το 90% των βιοτεχνών στη Θεσσαλονίκη, με το 61% να αναμένει περαιτέρω άνοδό τους, όπως προκύπτει από το δίμηνο (Μαρτίου-Απριλίου) Οικονομικό Βαρόμετρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), στο οποίο και εμπεριέχονται οι παρεμβάσεις που προτείνονται.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΘ, στην ερώτηση για το ύψος της αύξησης στα τιμολόγια ενέργειας που διαπιστώνουν οι βιοτέχνες από την αρχή του 2025, το 28,8% απάντησε ότι αυτές κυμαίνονται από 10% έως 20%, το 26,1% έδωσε ένα εύρος 20%- 30% και το 22,5% «μίλησε» για άνοδό τους σε ποσοστό άνω του 30%. Στο ίδιο ερώτημα, το 16,2% των συμμετεχόντων στο Οικονομικό Βαρόμετρο του ΒΕΘ σημείωσε ότι «είδε» αύξηση από 5% έως 10%, ενώ το 6,4% τόνισε ότι δεν διαπίστωσε κάποια άνοδο των τιμών ενέργειας.

Στο ερώτημα για το πώς αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, έξι στους δέκα βιοτέχνες απάντησαν πως δεν τις μετακύλησαν στις τιμές των προϊόντων τους, ενώ οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι προχώρησαν σε ανατιμήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεών τους, το 28,7% τόνισε ότι αυτές αφορούν το κόστος παραγωγής, το 18,8% τα κέρδη, το 16,5% την ανταγωνιστικότητα, το 15,4% τις τιμές των πρώτων υλών, το 14,3% τις πωλήσεις, το 4,4% τις μεταφορές των προϊόντων/υπηρεσιών, το 1,1% τις εξαγωγές και ποσοστό 0,8% ανέφερε ότι «δεν επηρεάζει».

Για το τι μέλλει γενέσθαι, το 61% των βιοτεχνών που συμμετείχαν στην έρευνα, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι οι ενεργειακές ανατιμήσεις θα συνεχιστούν, αντίθετη άποψη εξέφρασε το 24% και το 15% δήλωσε πως δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις;

Στην ερώτηση «ποιες πιστεύετε πως είναι οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις στη μέχρι σήμερα ενεργειακή πολιτική;», το 26,9% υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας κατά κλάδο και δη για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, το 20% τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι επιδοτήσεις για αντικατάσταση ενεργοβόρου μηχανολογικού εξοπλισμού και το 17,5% σημείωσε ότι είναι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων.

Το 15% εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχεδιασμό προγράμματος υποστήριξης του πρασίνου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων, το 6,3% υπογράμμισε την ανάγκη για θεσμοθέτηση της διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις, ενώ το 14,3% απάντησε «άλλο».

Ποια είναι η κατάσταση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων;

Ικανοποιητική χαρακτήρισε την κατάσταση της επιχείρησής του το 44,1% των συμμετεχόντων στην προαναφερόμενη έρευνα, το 19,9% καλή και το 36% «κακή, ενώ για τους επόμενους έξι μήνες, το 56% ανέφερε ότι θα είναι ίδια, το 17% καλύτερη και το 27% χειρότερη.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που απασχολούν οι βιοτέχνες επιχειρηματίες, το 70% απάντησε σε σχετική ερώτηση της έρευνας πως το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί, το 18% πως θα προχωρήσεις σε προλήψεις και το 12% σε απολύσεις. Το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τζίρος της επιχείρησης του εμφάνισε μείωση, το 33% πως παρέμεινε ίδιος, ενώ το 16% πως αυξήθηκε.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου διαμορφώνεται στο 4,1%, βελτιωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οπότε και βρισκόταν στο 3,5%. Τονίζεται ότι στο πρώτο δίμηνο φέτος ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας διαμορφωνόταν στο 7,3%, όταν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024 ήταν στο 5,9%.

Το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο, εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview», για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και στην ηλεκτρονική έρευνα συμμετείχαν 465 επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!