Κ.Υ.Α. 13891/2025 Ψηφιακή πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων
Αριθμ. 13891
ΦΕΚ B' 1135/11.03.2025
Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας προγραμματισμού ραντεβού με την κωδική ονομασία «myOEY.live.gov.gr» για την εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184) και ιδίως του κεφαλαίου ΣΤ’ και της παρ. 19 του άρθρου 107,
β) του ν. 4781/2021 «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» (Α’ 31),
γ) του ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (Α’ 134),
δ) του Κανονισμού (ΕΕ) 679/2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (L 119/1),
ε) του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α’ 137),
στ) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133),
ζ) του άρθρο 90 του Κώδικα της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133),
η) του άρθρου 5 του ν. 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις» (Α’ 131),
θ) του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),
ι) του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131),
ια) του π.δ. 40/2020 «Οργανισμός Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α’ 85).
2. Την υπ’ αρ. 118944/2019 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Λειτουργία Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Β’ 3990).
3. Την υπ’ αρ. 29810/2020 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Διαδικασία αυθεντικοποίησης υπαλλήλων του δημοσίου τομέα σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες» (Β’ 4798).
4. Την υπό στοιχεία 4433/23.1.2025 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εξωτερικών, Αναστάσιο Χατζηβασιλείου» (Β’ 151).
5. Την ανάγκη παροχής σε επιχειρήσεις και πολίτες της δυνατότητας εξ αποστάσεως διοικητικής πληροφόρησης και εξυπηρέτησής τους για συγκεκριμένες διαδικασίες από στελέχη των κατά τόπους Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
6. Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας θεσπίζεται νέα διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο «Εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών».
7. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Δημιουργία πλατφόρμας εξυπηρέτησης με τηλεδιάσκεψη φυσικών προσώπων και εκπροσώπων νομικών προσώπων με στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών
1. Δημιουργείται ειδική σύγχρονη πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης (videoconference) με την ονομασία «myOEY. live.gov.gr», η οποία, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), παρέχει σε φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους νομικών προσώπων (εφεξής: «συναλλασσόμενα πρόσωπα») τη δυνατότητα εξ αποστάσεως διοικητικής πληροφόρησης και εξυπηρέτησής τους για συγκεκριμένες διαδικασίες από στελέχη των κατά τόπους αρμόδιων Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
2. Στην πλατφόρμα «myOEY.live.gov.gr», το συναλλασσόμενο πρόσωπο δύναται να αιτηθεί ραντεβού, επιλέγοντας συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από λίστα διαθεσιμότητας, προκειμένου να διεκπεραιώσει συγκεκριμένο αίτημά του.
3. Για την πρόσβαση στην πλατφόρμα «myOEY.live. gov.gr», απαιτείται η χρήση κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet), ένας υπολογιστής/tablet ή ένα κινητό τηλέφωνο με ενεργοποιημένη την κάμερα και το μικρόφωνο, προκειμένου να υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή μεταξύ του συναλλασσόμενου προσώπου και του αρμοδίου στελέχους του Γραφείου Ο.Ε.Υ.
Άρθρο 2
Προγραμματισμός ραντεβού για εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη στην πλατφόρμα «myOEY.live.gov.gr»
1. Το συναλλασσόμενο πρόσωπο εισέρχεται είτε απευθείας στην πλατφόρμα «myOEY.live.gov.gr», είτε μέσω σχετικού ηλεκτρονικού συνδέσμου αναρτημένου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. (κωδικοί TAXISnet). Στη συνέχεια επιλέγει το Γραφείο Ο.Ε.Υ. από το οποίο επιθυμεί να εξυπηρετηθεί, τη θεματική κατηγορία παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 5, καθώς και την επιθυμητή ημερομηνία και ώρα της τηλεδιάσκεψης.
2. Το συναλλασσόμενο πρόσωπο καταχωρίζει υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία.
α) Για το φυσικό πρόσωπο που θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη:
αα) Ονοματεπώνυμο
αβ) ηλεκτρονική διεύθυνση (email)
αγ) ταχυδρομική διεύθυνση
αδ) τηλέφωνο επικοινωνίας
β) Για το νομικό πρόσωπο (επιχείρηση στην οποία αφορά το ραντεβού):
βα) Επωνυμία επιχείρησης
ββ) κλάδος δραστηριότητας
βγ) Περιφέρεια (εάν η χώρα επιλογής είναι «Ελλάδα»)
βδ) χώρα της έδρας της επιχείρησης
βε) εταιρική ιστοσελίδα (εφόσον υπάρχει)
3. Κάθε συναλλασσόμενο πρόσωπο δύναται να δημιουργήσει ραντεβού με τη διαδικασία του παρόντος για λογαριασμό τρίτου. Στην περίπτωση αυτή, οφείλει να καταχωρίσει τα στοιχεία του φυσικού προσώπου που θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, καθώς και τα στοιχεία του νομικού προσώπου που αφορά το ραντεβού σε περίπτωση που αυτό γίνεται για λογαριασμό επιχείρησης. Για τη διενέργεια της τηλεδιάσκεψης προϋπόθεση είναι να εμφανισθεί το φυσικό πρόσωπο που εκπροσωπεί το νομικό πρόσωπο, για λογαριασμό του οποίου έχει δημιουργηθεί το ραντεβού.
4. Πριν από την υποβολή του αιτήματος για προγραμματισμό ραντεβού και προς τον σκοπό αξιολόγησης του αιτήματος, το συναλλασσόμενο πρόσωπο ενημερώνεται ότι η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αφενός από τους διαχειριστές της πλατφόρμας «myΟΕΥ.live.gov.gr» αφετέρου από το στέλεχος του Γραφείου Ο.Ε.Υ. που θα εξυπηρετήσει το αίτημα, είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (L 119/1), της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 22, και των άρθρων 26 και 29 του ν. 4624/2019 (Α’ 137).
5. Για την υποβολή του αιτήματος για προγραμματισμό ραντεβού το συναλλασσόμενο πρόσωπο δηλώνει υπεύθυνα ότι τα υποβληθέντα προσωπικά δεδομένα είναι αληθή και ακριβή και ότι έλαβε γνώση των όρων και πολιτικών προστασίας των προσωπικών δεδομένων του.
6. Μετά την καταχώριση του αιτήματος αποστέλλεται από την πλατφόρμα ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης της κράτησης στην ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση που δήλωσε το συναλλασσόμενο πρόσωπο κατά την υποπερ. αβ) της περ. α) της παρ. 2. Στο μήνυμα επιβεβαίωσης της κράτησης περιλαμβάνεται και ο σύνδεσμος για τη συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη με αρμόδιο στέλεχος του Γραφείου Ο.Ε.Υ.
7. Το ραντεβού μπορεί να προγραμματισθεί εκ νέου, να ακυρωθεί, ή να καταχωρισθεί νέο για την παροχή νέας υπηρεσίας, ακολουθώντας τη διαδικασία του παρόντος.
8. Είκοσι τέσσερις (24) ώρες, καθώς και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού, αποστέλλεται από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στην ηλεκτρονική διεύθυνση της υποπερ. αβ) της περ. α) της παρ. 2. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι ενημερωτικό για το συναλλασσόμενο πρόσωπο και δύναται να περιέχει διαφορετική πληροφορία.
9. Στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας διατίθεται εγχειρίδιο χρήσης προς διευκόλυνση των συναλλασσόμενων προσώπων.
Άρθρο 3
Διενέργεια τηλεδιάσκεψης
1. Την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα το φυσικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου έχει δημιουργηθεί το ραντεβού, ενεργοποιεί τον σύνδεσμο που έχει λάβει στην ηλεκτρονική διεύθυνση της υποπερ. αβ) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 2, και στη συνέχεια το μικρόφωνο και την κάμερα.
2. Το αρμόδιο στέλεχος του Γραφείου Ο.Ε.Υ. δύναται να ζητήσει ταυτοποιητικά ή νομιμοποιητικά έγγραφα από το συναλλασσόμενο πρόσωπο, εφόσον απαιτούνται για τη διεκπεραίωση της συναλλαγής.
3. Μετά το πέρας της διαδικασίας επίδειξης τυχόν απαραίτητων εγγράφων, η τηλεδιάσκεψη δύναται να συνεχιστεί, είτε με εικόνα και ήχο, είτε μόνο με ήχο.
4. Το φυσικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου έχει δημιουργηθεί το ραντεβού, δύναται να ενημερωθεί από το Γραφείο ΟΕΥ με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τυχόν στοιχεία που απαιτείται να προσκομίσει, καθώς και για κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Άρθρο 4
Εξειδίκευση στοιχείων λειτουργίας της πλατφόρμας
1. Η ανάθεση ραντεβού σε κάθε στέλεχος του Γραφείου Ο.Ε.Υ. γίνεται από την πλατφόρμα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην συμπίπτουν ή επικαλύπτονται ραντεβού.
2. Μεταξύ των ραντεβού που εξυπηρετούνται από το ίδιο στέλεχος του Γραφείου Ο.Ε.Υ. διατηρείται χρονική απόσταση ικανή για να ολοκληρωθεί μια τηλεδιάσκεψη πριν αρχίσει η επόμενη.
3. Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού είναι παράμετροι του συστήματος που ρυθμίζονται, λαμβάνοντας υπόψη το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ο.Ε.Υ. και τη διαθεσιμότητα των στελεχών τους, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.
4. Στην πλατφόρμα ορίζονται ειδικοί ρόλοι διαχειριστών από το οικείο Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Αρχής της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Λειτουργίας Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι διαχειριστές έχουν την ευθύνη παραμετροποίησης και προσαρμογής της πλατφόρμας, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν κατά την παραγωγική λειτουργία.
Άρθρο 5
Θεματικές κατηγορίες παρεχόμενων υπηρεσιών
1. Μέσω της υπηρεσίας «Θέλω να εξάγω» παρέχονται γενικές πληροφορίες για την αγορά, τις τελωνειακές διαδικασίες, την πιστοποίηση προϊόντων, τον ανταγωνισμό, τις εμπορικές εκθέσεις, τις επιχειρηματικές αποστολές, τις καταναλωτικές συνήθειες, κ.α.
2. Μέσω της υπηρεσίας «Θέλω να ανοίξω επιχείρηση» παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, το θεσμικό πλαίσιο, τις νομικές μορφές επιχειρήσεων, τη φορολογία, τα κίνητρα επενδύσεων, κ.α., στη χώρα αρμοδιότητας του Γραφείου Ο.Ε.Υ. που έχει επιλέξει ο/η αιτών/ούσα.
3. Μέσω της υπηρεσίας «Αντιμετωπίζω πρόβλημα - εμπορική διαφορά» παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο ύπαρξης εταιρείας, τη μεσολάβηση για επίλυση εμπορικής διαφοράς, τυχόν προβλήματα με τελωνειακές ή άλλες αρχές, κ.α.
4. Μέσω της υπηρεσίας «I want to invest in Greece/Θέλω να επενδύσω στην Ελλάδα» παρέχονται πληροφορίες προς ξένους, δυνητικούς επενδυτές στην Ελλάδα, σχετικά με τομείς αιχμής, κίνητρα επενδύσεων, διαδικασίες και αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς στην Ελλάδα.
5. Μέσω της υπηρεσίας «Θέλω να συμμετέχω σε δράσεις αναπτυξιακής συνεργασίας» παρέχονται, εφόσον υπάρχουν, πληροφορίες για συμμετοχή σε προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας από ελληνικής πλευράς στη χώρα αρμοδιότητας του Γραφείου Ο.Ε.Υ. που έχει επιλέξει ο/η αιτών/ούσα.
Άρθρο 6
Τρόποι είσπραξης ανταποδοτικών τελών (παρ. 4 του άρθρου 313 του ν. 4781/2021)
Για την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών της παρ. 4 του άρθρου 313 του ν. 4781/2021, κατά την εκτέλεση ή επιχείρηση πράξεων και ενεργειών των Γραφείων Ο.Ε.Υ. των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης, δύνανται να χρησιμοποιούνται ως τρόποι πληρωμής οι κάτωθι:
α) Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό
β) τραπεζική ή ταχυδρομική επιταγή
γ) e-παράβολο (για χώρες SEPA ή όπως προβλέπεται) και
δ) χρήση πιστωτικής κάρτας
Άρθρο 7
Αναπροσαρμογή θεματικών κατηγοριών
Μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, δύνανται να αναπροσαρμόζονται ή να τροποποιούνται οι θεματικές κατηγορίες των παρεχόμενων υπηρεσιών του άρθρου 5, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τις ανάγκες εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων προσώπων, όσο και την εσωτερική οργάνωση και κατανομή των στελεχών των Γραφείων Ο.Ε.Υ. των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τη χρήση της πλατφόρμας «myΟΕΥ. live.gov.gr».
Άρθρο 8
Ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων
1. Για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας, η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (Γ.Γ.Δ.Ο.Σ.Ε.)/Β2 Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Διαχείρισης Ποιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών και η Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λειτουργούν ως αυτοτελώς Υπεύθυνοι Επεξεργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, εφεξής «ΓΚΠΔ»), εκάστη για τους δικούς της σκοπούς. Αμφότερες, οφείλουν να τηρούν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του ΓΚΠΔ, καθώς και του ν. 4624/2019.
2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία θα υποβληθούν σε επεξεργασία από τη Γ.Γ.Δ.Ο.Σ.Ε./Β2 Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Διαχείρισης Ποιότητας είναι τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να προγραμματιστεί το ραντεβού με τηλεδιάσκεψη και συγκεκριμένα είναι τα στοιχεία του προσώπου που θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, όπως ορίζονται στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 2. Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συλλέγονται μεταδεδομένα, τα οποία παράγονται κατά τη χρήση της πλατφόρμας «myΟΕΥ. live.gov.gr» και είναι απαραίτητα για τη διάγνωση των ανακυπτόντων τεχνικών ζητημάτων και, συνακόλουθα, την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Τα μεταδεδομένα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς και για την υποστήριξη της λειτουργίας της πλατφόρμας, αφού προηγουμένως ανωνυμοποιηθούν και διατηρούνται για πέντε (5) έτη στην πλατφόρμα.
3. Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων από τη Γ.Γ.Δ.Ο.Σ.Ε./Β2 Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Διαχείρισης Ποιότητας είναι η λειτουργία της ειδικής σύγχρονης πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (videoconference) με την ονομασία «myΟΕΥ.live.gov.gr». Νομική βάση της επεξεργασίας, είναι η περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6 του ΓΚΠΔ σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 19 του άρθρου 107 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).
4. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία θα υποβληθούν σε επεξεργασία από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., είναι τα απολύτως απαραίτητα για την αυθεντικοποίηση του χρήστη της πλατφόρμας «myOEY.live.gov.gr», συναλλασσόμενου προσώπου που ενεργεί κατά το άρθρο 2 και συγκεκριμένα είναι οι κωδικοί - διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. (username, password). Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. είναι η αυθεντικοποίηση του χρήστη της πλατφόρμας «myOEY.live.gov.gr» που προγραμματίζει το ραντεβού για λογαριασμό του συναλλασσόμενου προσώπου. Νομική βάση της επεξεργασίας, είναι η περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου του 6 ΓΚΠΔ σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 22, 24, 84 και της παρ. 19 του άρθρου 107 του ν. 4727/2020.
5. Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται προς τον σκοπό της λειτουργίας της ειδικής σύγχρονης πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (videoconference) με την ονομασία «myΟΕΥ.live.gov.gr» και αναφέρονται στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 2, διαγράφονται πέντε (5) έτη μετά την ημερομηνία διενέργειας της τηλεδιάσκεψης.
6. Τα Υποκείμενα των Δεδομένων, έχουν δικαίωμα να λάβουν επιβεβαίωση από τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας για το αν και κατά πόσον προσωπικά δεδομένα που τους αφορούν υφίστανται επεξεργασία (δικαίωμα πρόσβασης). Επιπλέον, μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα διόρθωσης ανακριβών δεδομένων που τα αφορούν, διαγραφής και περιορισμού της επεξεργασίας. Προβλέπεται, επίσης, δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η Γ.Γ.Δ.Ο.Σ.Ε./Β2 Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Διαχείρισης Ποιότητας και η Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών μέτρων ασφάλειας των πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων, προσωπικού ή μη χαρακτήρα, από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.
7. Σε καμία περίπτωση δεν διενεργείται καταγραφή ή αποθήκευση της εικόνας, του ήχου ή άλλων δεδομένων που λαμβάνονται κατά την τηλεδιάσκεψη.
Άρθρο 9
Εκτέλεση επεξεργασίας για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών
1. Τα κατά τόπους αρμόδια Γραφεία Ο.Ε.Υ. των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών ενεργούν ως εκτελούντα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την έννοια της περ. 8 του άρθρου 4 του ΓΚΠΔ, καθόσον αφορά στις πράξεις που διενεργούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 2, 3, 4, 5, 6 και 7 της παρούσας και υποβάλλουν σε επεξεργασία μόνο τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που ορίζονται στις εν λόγω διατάξεις.
2. Κάθε εκτελών την επεξεργασία είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων του άρθρου 28 του ΓΚΠΔ καθώς και των υποχρεώσεων που ορίζονται στο άρθρο 9 της παρούσας.
3. Η πρόσβαση των στελεχών των Γραφείων Ο.Ε.Υ. των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών στα δεδομένα του άρθρου 2 επιτρέπεται μόνο σε διαπιστευμένους χρήστες και πραγματοποιείται βάσει των ρόλων και των δικαιωμάτων που τους αποδίδονται, όπως προβλέπεται στην οικεία Πολιτική Διαχείρισης Πρόσβασης.
Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2025
Οι Υπουργοί
Υφυπουργός Εξωτερικών
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!