Deloitte Βραδύτερος ο ρυθμός υιοθέτησης του GenAI από τις επιχειρήσεις
Παρά την ταχεία εξέλιξη του GenAI, οι οργανωτικές αλλαγές στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις εξελίσσονται με βραδύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας της Deloitte για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, με τίτλο «The State of Generative AI in the Enterprise 2024».
Ο δείκτης απόδοσης επένδυσης (ROI) της τεχνητής νοημοσύνης είναι ενθαρρυντικός, ωστόσο το κανονιστικό πλαίσιο και η διαχείριση κινδύνων εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Παράλληλα, η χρήση των συστημάτων Αgentic AI(Αυτόνομων Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης που δρουν με ελάχιστη ή καμία ανθρώπινη παρέμβαση) αυξάνεται, με τις επιχειρήσεις να προχωρούν στην υιοθέτησή του με τον δικό τους ρυθμό, ώστε να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη αξία.
Ο αρχικός ενθουσιασμός για το GenAI έχει μετατραπεί σε μία πιο ρεαλιστική θετική στάση από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μόνο το 30% ή λιγότερο των αλλαγών θα εφαρμοστούν πλήρως σε 3-6 μήνες, δείχνοντας ότι οι οργανωτικές αλλαγές κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, το 78% σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για το GenAI το επόμενο οικονομικό έτος, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τις λύσεις που θα τους προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Καθώς οι επιχειρήσεις και οι νομοθέτες καλούνται να ρυθμίσουν το GenAI, μια τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται, η ανάγκη για δράση γίνεται επιτακτική. Η συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υιοθέτησή του, με το ποσοστό των ανησυχιών να αυξάνεται από 28% σε 38% μέσα στο 2024. Παράλληλα, το 69% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πλήρης εφαρμογή του θα απαιτήσει πάνω από έναν χρόνο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένες αποφάσεις.
Η υιοθέτηση του GenAI εξελίσσεται στρατηγικά, με πολλές επιχειρήσεις να το αξιοποιούν για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η απόδοση επένδυσης (ROI) είναι γενικά θετική, με το 20% να αναφέρει ROI άνω του 31%. Ο κλάδος της πληροφορικής προηγείται, καθώς το 28% των επιχειρήσεων διαθέτει προηγμένες πρωτοβουλίες GenAI. Οι εφαρμογές κυβερνοασφάλειας ξεχωρίζουν επίσης, με το 44% να δηλώνει υψηλότερη απόδοση επένδυσης. Ωστόσο, η πλήρης ενσωμάτωση παραμένει πρόκληση, απαιτώντας σταδιακή υιοθέτηση και συνεργασίες.
Το Agentic AI κερδίζει έδαφος, με το 26% των οργανισμών να διερευνούν εκτενώς την ανάπτυξη αυτόνομων GenAI agents και το 42% σε μικρότερο βαθμό. Αυτά τα συστήματα μπορούν να επιτύχουν στόχους με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, επιταχύνοντας τη δημιουργία αξίας. Ωστόσο, προκλήσεις όπως η ρυθμιστική αβεβαιότητα, η διαχείριση κινδύνων και οι ελλείψεις δεδομένων παραμένουν, ενώ η αυξημένη πολυπλοκότητα των Agentic AI συστημάτων μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα εμπόδια
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τέταρτη έκδοση μιας σειράς τριμηνιαίων ερευνών που στοχεύουν στην παρακολούθηση της υιοθέτησης του GenAI από τις επιχειρήσεις. Η έρευνα βασίζεται στην καθιερωμένη έκθεση της Deloitte «The State of Generative AI in the Enterprise», η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο, εδώ και έξι χρόνια. Η τρέχουσα φάση της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2024, περιέλαβε 2.773 ηγέτες επιχειρήσεων και τεχνολογίας με εξειδίκευση στο GenAΙ. Οι συμμετέχοντες ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι σε πιλοτικά ή εφαρμοσμένα έργα GenAI σε μεγάλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε δεκατέσσερις χώρες και έξι κλάδους: καταναλωτικά προϊόντα, ενέργεια, βιομηχανία και φυσικοί πόροι, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επιστήμες ζωής και υγείας, τεχνολογία, μέσα μαζικής ενημέρωσης και τηλεπικοινωνίες, καθώς και δημόσιες υπηρεσίες και κυβερνητικοί φορείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!