ΟΒΙ Από το 2025 επεκτείνονται τα κίνητρα ευρεσιτεχνίας
Από τη νέα χρονιά στηρίζονται, περαιτέρω, επιχειρήσεις και εφευρέτες με φορολογικά κίνητρα.
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι, ως αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την προστασία των εφευρέσεων, των εμπορικών σημάτων και των βιομηχανικών σχεδίων, συνεχίζει την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, με το Άρθρο 37 του Νόμου 5162/2024 «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», εισάγονται σημαντικές βελτιώσεις στα κίνητρα ευρεσιτεχνίας που προβλέπονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013). Οι αλλαγές αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας και της ερευνητικής δραστηριότητας επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 1 του άρθρου 71Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
1. Αλλαγή της χρονικής περιόδου εφαρμογής της φοροαπαλλαγής: Τα κέρδη από την εκμετάλλευση διεθνώς αναγνωρισμένων ευρεσιτεχνιών απαλλάσσονται πλέον από τον φόρο εισοδήματος για τρία (3) συνεχόμενα φορολογικά έτη, ξεκινώντας από το έτος κατά το οποίο πραγματοποιούνται για πρώτη φορά τα σχετικά κέρδη.
2. Νέο κίνητρο για την περίοδο των επόμενων επτά ετών: Τα κέρδη από την εκμετάλλευση των ευρεσιτεχνιών θα απαλλάσσονται από τον καταβαλλόμενο φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 10% για τα επτά επόμενα συνεχόμενα έτη.
Με την ισχύουσα ρύθμιση προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τη φορολόγηση εισοδημάτων από τα κέρδη που προέρχονται από εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας για τα τρία πρώτα έτη.
Στην απαλλαγή αυτή προστίθεται και επιπλέον απαλλαγή από τη φορολόγηση ποσοστού 10% για τα κέρδη από την εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας για τα επόμενα επτά έτη.
Η νέα αυτή ρύθμιση, η οποία τίθεται σε ισχύ από το φορολογικό έτος 2025, επεκτείνει τα κίνητρα ευρεσιτεχνίας, προσφέροντας πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος για τα κέρδη από εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας για τρία συνεχόμενα φορολογικά έτη. Επιπλέον, για τα επόμενα επτά χρόνια, οι επιχειρήσεις θα επωφελούνται από απαλλαγή 10% στα κέρδη αυτά, με προϋπόθεση τη σύνδεση με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!