Μαρινάκης Φέτος θα μειωθούν ακόμη 12 φόροι - 800 εκατ. έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
«Όσο η καταπολέμηση, η αντιμετώπιση, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής προχωράει, δηλαδή με βάση τις εκτιμήσεις για τον φετινό προϋπολογισμό έχουμε 800 εκατ. παραπάνω έσοδα από ό,τι φαίνεται, τα οποία δεν είναι λόγω υψηλότερων φόρων, κανένας φόρος δεν έχει αυξηθεί. Με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι λόγω της εφαρμογής των μέτρων, όπως είναι τα POS με τις ταμειακές μηχανές, οι διασταυρώσεις, οι έλεγχοι. Αυτή είναι η αιτία». Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ σημειώνοντας ότι φέτος θα μειωθούν ακόμη 12 φόροι, ενώ μειώθηκαν 50 φόροι την πρώτη τετραετία. Επίσης, όπως είπε, μειώθηκαν 10 φορολογικοί συντελεστές, είτε μονιμοποιήθηκαν προσωρινές μειώσεις είτε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ, τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας και τον δεύτερο χρόνο της δεύτερης τετραετίας έχουν ήδη ανακοινωθεί 12 μειώσεις φόρων.
«Κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε ότι το λιγότερο που θα κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, ό,τι δηλαδή λέει το πρόγραμμά μας: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ το 2027, κατώτατος μισθός 950 ευρώ, οι μειώσεις φόρων όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας. Δώδεκα επιπλέον μειώσεις φόρων θα ψηφιστούν στον προϋπολογισμό (ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ) μόνο για το 2025», τόνισε.
Για το θέμα της ακρίβειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχουν τρία δεδομένα: Ως προς τη μείωση των τιμών στο ράφι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης μία ανανεωμένη λίστα, η οποία προβλέπει μειώσεις έως και 20% σε 88 επιπλέον προϊόντα, ενώ έως τώρα είναι 362 κωδικοί, και ο στόχος είναι οι 600. Δεύτερο δεδομένο, η τιμή του ρεύματος, που είναι τεράστιο ζήτημα σε όλη την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι αυτό που φθάνει στον κόσμο, η χονδρική είναι άλλη συζήτηση, την οποία την έχει ξεκινήσει η Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι ότι η τιμή του ρεύματος ανεβαίνει στην Ευρώπη και πέφτει στην Ελλάδα. Τρίτο δεδομένο είναι το φυσικό αέριο και η Ελλάδα είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τέλος όσον αφορά τον προπηλακισμό του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη, είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπο του κ. Μπελέρη και έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αλβανία: «Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ως προς την Αλβανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι … έχει γίνει απολύτως σαφές, δεν έχουμε κάνει πίσω σε καμία μας επιλογή, ότι ο δρόμος για την Ευρώπη, ο δρόμος της διεύρυνσης περνάει από την Ελλάδα. Και κυρίως, έχει τη μεγαλύτερη και την κυριότερη στάση, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου, στις ευρωπαϊκές Αρχές και αξίες, τις οποίες όποιος δεν τις σέβεται δεν μπορεί να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό, λοιπόν, εμείς το βλέπουμε, το εξετάζουμε κάθε φορά ξεχωριστά και το αξιολογούμε».
Ο κ. Μαρινάκης κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Μπελέρης «θα μιλήσει για τις εμπειρίες του, θα μιλήσει για το -χωρίς συζήτηση- ανεκτίμητης αξίας τεκμήριο αθωότητας, τι σημαίνει σεβασμός στη δίκαιη δίκη. Και όλα αυτά θα τα κάνει ως ένας Έλληνας ευρωβουλευτής».
Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΣΗΜΕΡΑ» με τον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σήμερα έχει τίτλο «Χαμηλότερους φόρους φέρνει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής», σχετικό με αυτό που ανακοίνωσε και περιέγραψε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια των νέων στρατηγείων της ΑΑΔΕ για τις μειώσεις σε τεκμήρια, φόρο εισοδήματος, με φόντο τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τους καρπούς που αποδίδει αυτή κ.λπ. Περιέγραψε έναν ορίζοντα ο κ. Μητσοτάκης. Περίπου 2,5 δισ. ο νέος κουμπαράς, ο στόχος των εσόδων από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με όλες τις νέες πρακτικές και ως αποτέλεσμα αυτού η μείωση στη φορολογία, η περαιτέρω μείωση στους συντελεστές κ.λπ. Αλλά αυτό έχει έναν ορίζοντα τριετίας, προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Γιατί; Γιατί όχι από τώρα; Γιατί καθημερινά διαφημίζουμε τα υπερέσοδα από τον κύκλο εργασιών της αγοράς κ.λπ.;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Μέχρι και πριν από κάποια χρόνια που εξελέγη πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμάμαι μια λογική -που δυστυχώς την είχαν περάσει και στους πολίτες, δηλαδή ο κόσμος είχε συμβιβαστεί με αυτή τη λογική- «λέει 10, ένα, δύο, τρία να κάνει, εγώ ευχαριστημένος θα είμαι». Αυτή ήταν και μια από τις φράσεις που ακουγόταν πολύ έντονα όταν, τότε, ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε την Ευρώπη. Αλλά τώρα πάμε να κοιτάξουμε το τώρα και το μετά. Η διαφορά τού τότε με το τώρα ποια είναι; Εμείς τι λέμε; Κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε ότι το λιγότερο που θα κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, ό,τι δηλαδή λέει το πρόγραμμά μας: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ το 2027, κατώτατος μισθός 950 ευρώ, οι μειώσεις φόρων όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας. Δώδεκα επιπλέον μειώσεις φόρων θα ψηφιστούν στον προϋπολογισμό (ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ) μόνο για το 2025. Όσο η καταπολέμηση, η αντιμετώπιση, ο περιορισμός -όποια λέξη θέλετε διαλέξτε- της φοροδιαφυγής προχωράει, φαίνεται δηλαδή ότι με βάση τις εκτιμήσεις για τον φετινό προϋπολογισμό έχουμε 800 εκατ. παραπάνω έσοδα από ό,τι φαίνεται, τα οποία δεν είναι λόγω υψηλότερων φόρων, κανένας φόρος δεν έχει αυξηθεί. Με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι λόγω της εφαρμογής των μέτρων, όπως είναι τα POS με τις ταμειακές μηχανές, οι διασταυρώσεις, οι έλεγχοι. Αυτή είναι η αιτία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι έτσι, γιατί δεν πάμε από φέτος; Με το πρώτο αποτύπωμα θέλω να πω, όσο αποδίδουν τα μέτρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φέτος, λοιπόν, θα μειωθούν 12 φόροι ακόμα. Μειώθηκαν 50 φόροι την πρώτη τετραετία. Μειώθηκαν 10 φορολογικοί συντελεστές, είτε μονιμοποιήθηκαν προσωρινές μειώσεις, είτε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ, τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας. Τον δεύτερο χρόνο της δεύτερης τετραετίας έχουν ήδη ανακοινωθεί 12 μειώσεις φόρων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συντελεστές στον φόρο εισοδήματος δεν μειώθηκαν περαιτέρω. Υπάρχει ένα παράδοξο από την πρώτη στη δεύτερη κλίμακα, από το 9% πάει στο 22%.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και αυτό το 9% δεν υπήρχε πριν το 2019. Έγινε από το 2019 και μετά. Τριάντα πέντε τοις εκατό συν την ασφάλιση, 50% περίπου στον ΕΝΦΙΑ, όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις φόρων, ειδικών συντελεστών, για παράδειγμα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για παράδειγμα ο μηδενισμός του φόρου ασφαλίστρων υγείας για όλα τα ανήλικα παιδιά μέχρι 18 ετών. Αυτά είναι καινούργια, τώρα, που θα έρθουν. Υπάρχουν δύο επισημάνσεις που αξίζει να κάνω. Η μία έχει να κάνει με το τι να περιμένει ο κόσμος. Ο κόσμος να περιμένει -προσέξτε- το λιγότερο αυτά για τα οποία έχουμε ψηφιστεί. Άρα, ο λόγος για τον οποίο μάς ψήφισε ο κόσμος είναι το πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμά μας θα εφαρμοστεί και βέβαια θα κοιτάξουμε, εάν καταφέρουμε να πολεμήσουμε με επιτυχία τη φοροδιαφυγή -και είναι όρος του Μεσοπρόθεσμου, δεν είναι όρος που το λέει ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών -ναι, θα δούμε και περισσότερες φοροελαφρύνσεις. Και γιατί σε βάθος των επόμενων ετών; Γιατί πρέπει «το ταμείον να μην είναι μείον». Αυτήν τη στιγμή η δεύτερη επισήμανση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τυχαίο ότι αυτό το βάθος συμπίπτει με την περίοδο των εκλογών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, κύριε Παυλόπουλε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί σας το έλεγε και η αντιπολίτευση. Γιατί εδώ εργαλειοποιείτε τον πληθωρισμό και τα λοιπά και σας λένε ότι όλο αυτό είναι πυροτεχνήματα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πάω και στον πληθωρισμό γιατί έχω τρία ενδιαφέροντα στοιχεία να πω στον κόσμο, σε σχέση με το κόστος ζωής που σίγουρα ήταν πολύ αυξημένο και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ πέρα ποιος είναι ο στόχος; Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός, μεν, να δημιουργούνται δουλειές με καλύτερους μισθούς -έκανα χθες μια παρουσίαση με βάση τα στοιχεία και έρευνας που έγινε ότι πάνω από τους μισούς νέους Έλληνες που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια από την Ελλάδα για το εξωτερικό γύρισαν με μισθούς καλύτερους απ' ό,τι όταν έφυγαν, μέσο μισθό περίπου 2.300 ευρώ σε ελληνικές εταιρείες ή μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που έχουν έδρα και στην Ελλάδα- έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε συνολικά γι' αυτούς που έφυγαν και γύρισαν, αλλά και γι' αυτούς που πήραν τη δύσκολη απόφαση να μείνουν 500.000 θέσεις εργασίας. Αυτός, λοιπόν, είναι ο ένας στόχος, να μεγαλώνουμε την πίτα, περισσότεροι άνθρωποι να δουλεύουν, άρα να δίνουν φόρους, όχι αυξημένους, από τη δουλειά που δεν είχαν και ο δεύτερος στόχος είναι να μεγαλώνουμε την πίτα, ως προς τα έσοδα, χωρίς ν' αυξάνουμε τους φόρους, με ποιο τρόπο; Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους θα μειώσετε; Ποιους φόρους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να έχουμε μια αίσθηση του τι συμβαίνει γύρω μας, η μία κυβέρνηση μετά την άλλη ανακοινώνει αυξήσεις φόρων. Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη βόρεια Ευρώπη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί φαίνεται ότι δεν βγήκανε τα νούμερα, όπως τα υπολόγιζαν οι κυβερνήσεις. Εδώ, λοιπόν, αυτό που επίσης αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται με την ασφάλεια του ότι δεν θα πέσουμε έξω. Θα μου πει κάποιος έχει σημασία αυτό; Βεβαίως έχει σημασία, γιατί ένας από τους βασικούς λόγους που όλη αυτή η δική μου γενιά, η επόμενη γενιά από εμένα, έφυγαν από την Ελλάδα, είναι γιατί η Ελλάδα τα έφερε έτσι, ούτως ώστε να πέσει έξω, χωρίς να φταίει ο κόσμος, αλλά ο κόσμος την πλήρωσε. Εμείς δεν θέλουμε, λοιπόν, και οι επόμενοι από εμάς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ πρέπει να τους πείτε ποιους φόρους πρέπει να περιμένουν. Συντελεστές φόρου εισοδήματος; Το 9% θα γίνει πιο κάτω; Το 22 θα γίνει 15 ή 12;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από εμένα δεν πρόκειται ν' ακούσετε τίποτε παραπάνω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ποιος είναι ο προσανατολισμός;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο προσανατολισμός φαίνεται από την ιστορία των πεντέμισι ετών της κυβέρνησης, δεν είναι ένα και δύο χρόνια. Αυτά τα πεντέμισι χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Οικονομικών που έχουν διατελέσει, το μόνο που έχουν κάνει είναι να καταργήσουν ή να μειώσουν φόρους. Αυτό, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Περιγράφονται όλα αυτά στο πρόγραμμά μας, σας ανέφερα μια σειρά από φόρους που μειώσαμε και μια σειρά από φόρους που μειώνονται από 1/1/2025 και αυτό θα είναι το ελάχιστο. Όσο παραπάνω τα μέτρα που παίρνουμε, το IRIS, η διασύνδεση ταμειακών με τα POS, μια σειρά από ελέγχους που βλέπουμε, γιατί, ξέρετε, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν είναι πέντε μέτρα που ψηφίζεις και εφαρμόζεις, είναι και οι έλεγχοι που γίνονται. Όλα αυτά τα οποία βλέπουμε και βγαίνουν, είτε αφορά την ΑΑΔΕ από μόνη της είτε αφορά τον έλεγχο της HΔΙΚΑ, όλα αυτό το σκέλος της νομιμότητας που αφορά και την οικονομία, έχει ως σκοπό το κράτος να σεβαστεί το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Πόσες φορές έχουμε κάνει μία συζήτηση σε αυτήν τη χώρα, δικαίως κάποια στιγμή να επιβραβευθούν οι συνεπείς. Για να επιβραβευθούν οι συνεπείς πρέπει οι μη συνεπείς να έχουν συνέπειες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλά κάνετε και την επικαλείστε, για φορολογική δικαιοσύνη. Τότε, η παραδοχή όλων είναι, η οριζόντια παραδοχή είναι ότι οι πιο άδικοι φόροι είναι οι έμμεσοι φόροι και οι έμμεσοι φόροι παραμένουν πάρα πολύ υψηλοί. Αν, λοιπόν, έχουμε τ' αποτελέσματα τα οποία περιγράφετε ως στόχο, θα μειωθούν και οι έμμεσοι φόροι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση που σας δίνω είναι ότι θα κάνουμε αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε το '23 στο 100% και όσο περισσότερο μας δίνει περιθώριο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δηλαδή τα περισσότερα έσοδα από μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει και ήδη αποδίδουν, τόσο περισσότερα θα επιστρέφουμε στον κόσμο, κυρίως με παρεμβάσεις μείωσης των φόρων, άρα έμμεση αύξηση εισοδήματος. Προσέξτε, το ξαναλέω. Λένε και φωνάζουν από την αντιπολίτευση, είμαστε στον πάτο ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Είναι η μισή αλήθεια αυτή. Πράγματι έχουμε απόσταση ακόμη να διανύσουμε. Δεν λένε την άλλη μισή αλήθεια. Έχουμε ήδη διανύσει τη μισή από αυτήν τη μεγάλη απόσταση, γιατί εδώ και πέντε χρόνια έχουμε διπλάσιους ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ απ' ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη. Πώς έγινε αυτό; Και κλείνω με αυτό και θέλω να πούμε και δυο πράγματα και για το κόστος ζωής, τα οποία έχουν ενδιαφέρον. Έγινε ακριβώς με αυτό που περιγράφηκε πριν. Δηλαδή, όχι με πλειοδοσία, όχι με λογικές μαξιμαλισμού, αλλά με νοικοκύρεμα των οικονομικών και το περίσσευμα χρόνο με τον χρόνο να επιστρέφεται στον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας και για την ακρίβεια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρία δεδομένα για τον κόσμο, για την καθημερινότητά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα δούμε περαιτέρω τις τιμές να πέφτουν, φαίνεται ότι έχετε θετικά δείγματα, δεν το μηδενίζει κανείς, αλλά όχι αυτά που θα θέλαμε να έχουμε και έχει περάσει πολύς χρόνος πια, για να προλάβουμε μετά να σας ρωτήσουμε λίγο και για τα εθνικά θέματα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ έχω μπροστά μου τρία δεδομένα. Ως προς τη μείωση τιμών στο ράφι, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης μία ανανεωμένη λίστα, η οποία προβλέπει μειώσεις έως και 20% σε 88 επιπλέον προϊόντα. Έως τώρα είναι 362 κωδικοί, στόχος είναι οι 600, τον θυμίζουμε τον στόχο τις επόμενες εβδομάδες. Παρακολουθείται αυτό από τις αρμόδιες Αρχές και από τη ΔΙΜΕΑ για το πώς εφαρμόζεται. Δεύτερο δεδομένο, ακούω για το ρεύμα. Τεράστιο ζήτημα το ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Δημοσιεύθηκε ένας πίνακας και έκανε και ο κύριος Τσάφος μια ενδιαφέρουσα έρευνα στην Καθημερινή, η σύγκριση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας. Αξίζει τον κόπο να δούμε διαχρονικά, είναι από το 2008 μέχρι σήμερα. Εδώ βλέπουμε την καμπύλη της Ευρώπης, αυτές είναι οι τιμές για οικιακούς καταναλωτές. Αυτό που φθάνει στον κόσμο, η χονδρική είναι άλλη συζήτηση, την οποία την έχει ξεκινήσει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Δείτε εδώ την Ελλάδα, δείτε εδώ την Ευρώπη, πώς ανεβαίνει και πώς πέφτει στην Ελλάδα. Τρίτο δεδομένο, φυσικό αέριο. Η χώρα μας, νέος πίνακας αυτός, βλέπουμε εδώ είναι η Ελλάδα, δεξιά, είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είναι για να πανηγυρίζεις όλα αυτά; Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι είμαστε, βάζουμε ψηφίδα-ψηφίδα ώστε να …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί η Ελλάδα έχασε πάρα πολλά χρόνια, ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε πολύ με πολλές κρίσεις, αλλά -και εδώ είναι και η μεγάλη συζήτηση για πολιτική σταθερότητα- επιτέλους υπάρχει προοπτική. Επιτέλους διανύουμε έναν δρόμο που κάπου οδηγεί. Ο κόσμος έχασε χρόνια, έχασε εισοδήματα, έχασε την υπομονή του. Πρέπει να τον αντιμετωπίζεις με σεβασμό. Αυτά δεν είναι για πανηγυρισμούς, αλλά δείχνουν ότι αυτή η χώρα, επιτέλους, βαδίζει σε έναν δρόμο που κάπου οδηγεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελεία σε αυτά. Πάμε να σας ζητήσουμε ένα σχόλιο για το επεισόδιο που είχαμε χθες με τον Φρέντι Μπελέρη στα Τίρανα. Ήταν μέλος της διακομματικής επιτροπής ο Φρέντι Μπελέρης εκεί, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Σε συνδυασμό με τον επίσκεψη του κ. Ράμα, δεύτερη επίσκεψη, που θα έχουμε, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, υπάρχει κάτι να μας ανησυχεί εδώ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς, να επαναλάβουμε την καταδίκη, όπως εκφράστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως εκφράστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία και από τους ευρωβουλευτές μας. Αν δεν κάνω λάθος, δεν εκφράστηκε από όλα τα κόμματα, αλλά εγώ θα σας πω ποιο είναι το μεγάλο μήνυμα που βγαίνει από αυτό. Είναι η δικαίωση προσωπικά του πρωθυπουργού που συμπεριέλαβε τον Φρέντι Μπελέρη στους υποψηφίους και των πολιτών που τον στήριξαν. Γιατί αυτό το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ότι ένας άνθρωπος που τα δικαιώματά του, τα αυτονόητα δικαιώματά του, προσβλήθηκαν τόσο πολύ όσο κανενός άλλου. Είναι ένας εκ των εκπροσώπων της χώρας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ελλάδας, όχι της Νέας Δημοκρατίας μόνο, στην Ευρώπη και, προφανώς, αυτό κάποιους τους ενοχλεί. Όσο και να τους ενοχλεί, όμως, η επιλογή αυτή δικαιώνεται. Και έρχονται μπροστά μας χρόνια, κατά τα οποία ο Φρέντι Μπελέρης θα μιλήσει για τις εμπειρίες του, θα μιλήσει για το, χωρίς συζήτηση, ανεκτίμητης αξίας τεκμήριο αθωότητας, τι σημαίνει σεβασμός στη δίκαιη δίκη. Και όλα αυτά θα τα κάνει ως ένας Έλληνας ευρωβουλευτής. Και όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ως προς την Αλβανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει κυκλοφορήσει και μια αφίσα για την επίσκεψη του κ. Ράμα στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή. Τι επίσκεψη θα είναι αυτή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή η επίσκεψη, απ' ό,τι καταλαβαίνω, είναι μία επίσκεψη η οποία δεν είναι διμερής επίσκεψη, δηλαδή, για να γίνει κάποια συνάντηση. Προφανώς, δεν μπορείς να απαγορεύσεις οποιαδήποτε επίσκεψη ή οποιαδήποτε συγκέντρωση. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα. Αλλά τονίζουμε κάθε φορά και αυτό το οποίο, νομίζω, έχει γίνει απολύτως σαφές, ότι δεν έχουμε κάνει πίσω σε καμία μας επιλογή, ότι ο δρόμος για την Ευρώπη, ο δρόμος της διεύρυνσης περνάει από την Ελλάδα. Και κυρίως, έχει τη μεγαλύτερη και την κυριότερη στάση, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου, στις ευρωπαϊκές Αρχές και αξίες, τις οποίες όποιος δεν τις σέβεται, δεν μπορεί να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό, λοιπόν, εμείς το βλέπουμε, το εξετάζουμε κάθε φορά ξεχωριστά και το αξιολογούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ακόμη ερωτήματα. Αύριο είναι η εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με υψηλές παρουσίες και ο πρωθυπουργός θα είναι εκεί. Θα είναι εκεί και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής. Και θα είναι η πρώτη συνεύρεση των τριών, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, μετά τις ημέρες της έντασης που επικράτησε, της αναταραχής, της συζήτησης για τις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά, σε σχέση με τη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά. Θα είναι δύσκολη η συνεύρεση αυτή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καθόλου. Το πιο δύσκολο είναι αυτά τα οποία συζητούσαμε μέχρι τώρα. Και το μεγαλύτερο στοίχημα είναι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει λόγο ο κ. Μητσοτάκης να αισθάνεται πικραμένος από τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Πιστέψτε με, η αγωνία που έχει ο πρωθυπουργός, και είναι και αυτονόητη αγωνία, γιατί περιγράφουμε ένα μέρος μιας προόδου της χώρας, αλλά υπάρχει και ένα άλλο μέρος πολλών ετών δύσκολων γι' αυτήν τη χώρα. Είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν, να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Η συζήτηση των εσωκομματικών, και ειδικά σε ένα κόμμα που δεν έχει εσωκομματικό θέμα, έχει την πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα που είχε ποτέ, ειδικά κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας. Έχετε μεγάλη εμπειρία, μπορείτε να κάνετε αυτήν τη σύγκριση με άλλες κυβερνήσεις δεύτερης τετραετίας. Προφανώς υπάρχουν κι άλλες απόψεις. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να ακούγονται. Αλλά τους πολίτες, τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αυτούς που δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και περιμένουν να δουν αν θα υλοποιήσουμε αυτά που λέμε, ενδεχομένως για να μας στηρίξουν, δεν τους ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση. Με μεγάλο σεβασμό το λέω. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε μπροστά μας περίπου τρία χρόνια, δυόμισι-τρία χρόνια, έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται και πρέπει να εφαρμοστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Και σε όλη αυτήν τη διαδικασία να ακούγονται οι απόψεις, να αξιολογούνται οι απόψεις και στο τέλος να κερδίζουν οι πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!