Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υ.Α. 47553/2024 Καθορισμός επιμέρους θεμάτων εποπτείας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και άλλων σχετικών τεχνικών και λεπτομερειακών ζητημάτων».

Αριθμ. απόφ. 47553

ΦΕΚ Β 5800 - 18.10.2024

Καθορισμός επιμέρους θεμάτων εποπτείας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και άλλων σχετικών τεχνικών και λεπτομερειακών ζητημάτων».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παρ. 9 του άρθρου 68 σε συνδυασμό με την παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4826/2021 «Ασφαλιστική
Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία τουΤαμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (Α’160).

2.Την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’133) που διατηρεί σε ισχύ το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’98).

3. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’130).

4. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’131).

5. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α’168).

6. Το π.δ. 65/2009 «Οργανισμός Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» (Α’88).

7. Το π.δ. 15/2024 «Οργανισμός Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης» (Α’43).

8. Την υπ’ αρ. 65928/13.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτη Τσακλόγλου (Β’4526).

9.Το υπ’αρ. 179/20.02.2023 έγγραφο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.).

10. Την υπ’ αρ. 26/1027/29.07.2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.).

11. Την υπ’αρ. 47364/11.10.2024 εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 12. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Τον καθορισμό επιμέρους θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.), καθώς και άλλων σχετικών τεχνικών και λεπτομερειακών ζητημάτων για την εποπτεία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.):

Άρθρο 1

Καθορισμός αρμοδιοτήτων εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αρμόδιο για την εποπτεία του Τ.Ε.Κ.Α. σχετικά με τα ακόλουθα επιμέρους ζητήματα:

1.Την πλήρωση των προϋποθέσεων για υπαγωγή στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α..

2. Την είσπραξη και τη διαχείριση των πόρων του Τ.Ε.Κ.Α..

3. Το ύψος των κρατήσεων που επιβάλλονται στους ασφαλισμένους.

4.Τη συγκρότηση πενταμελούς Συμβουλίου επιλογής των μελών Δ.Σ.

5.Tην επιλογή, ορισμό καθώς και την παύση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ..

6.Την επιλογή και τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

7. Την απόσπαση υπαλλήλων για τη στελέχωση του Γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου.

8. Τη μετάταξη υπαλλήλων.

9. Την υποβολή προγραμματισμού προσλήψεων.

10.Την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 6 του άρθρου 39 του ν. 4826/2021.

11. Την είσπραξη των εισφορών και την τήρηση του ατομικού λογαριασμού κάθε ασφαλισμένου.

12. Την τήρηση των όρων που συνδέονται με την ασφάλιση και τις παροχές που χορηγεί το Τ.Ε.Κ.Α.. 13.Την αναγκαιότητα και τη διαδικασία αναπλήρωσης των πόρων του διανεμητικού συστήματος της επικουρικής ασφάλισης και την προστασία της επάρκειας των παροχών.

14. Την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Τ.Ε.Κ.Α.

Άρθρο 2

Καθορισμός αρμοδιοτήτων εποπτείας της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.)

1. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή είναι αρμόδια για την εποπτεία τουΤ.Ε.Κ.Α. σχετικά με τα ακόλουθα επιμέρους θέματα:

α.Τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων και την καταλληλότητα του επιπέδου αυτών,

β. την καταλληλότητα των μεθόδων και των υποκειμένων υποδειγμάτων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων και των παραδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τις προβλέψεις αυτές, καθώς και τη συνάφεια μεταξύ μεθόδων και παραδοχών,

γ. την επάρκεια, την καταλληλότητα και την πληρότητα των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων,

δ. την ευαισθησία των αποτελεσμάτων του υπολογισμού των τεχνικών προβλέψεων σε μεταβολές των βασικών παραμέτρων των σχετικών εκτιμήσεων,

ε. την τεχνική βάση υπολογισμού των συντάξεων,

στ. τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και ιδίως εάν το Τ.Ε.Κ.Α. διαθέτει, σε συνεχή βάση, κατάλληλα και επαρκή περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των τεχνικών προβλέψεων του συνόλου των δραστηριοτήτων του, σε θέματα αρμοδιότητάς της,

ζ. τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων, καθώς και τις πληροφορίες στο ενημερωτικό έντυπο των συνταξιούχων, σε θέματα της αρμοδιότητάς της όπως προβλέψεις/ προβολές, παραδοχές κ.α.,

η. την εφαρμογή των πολιτικών, ιδίως σε σχέση με την αναλογιστική λειτουργία, καθώς και τη διαχείριση κινδύνων σε θέματα αρμοδιότητάς της,

θ. τη διαχείριση κινδύνων και την πληρότητα του συστήματος διαχείρισης κινδύνων σε θέματα αρμοδιότητάς της, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβανομένης και της μακροπρόθεσμης εκτίμησης κινδύνου σχετικά με το μελλοντικό συνταξιοδοτικό εισόδημα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, καθώς και του κινδύνου ρευστότητας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ταμείου,

ι. την Ίδια Αξιολόγηση Κινδύνων καθώς και τα αποτελέσματα αυτής, σε θέματα αρμοδιότητάς της, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,

ια. την υποβολή εισηγήσεων προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις παραμέτρους προσδιορισμού της πραγματικής αξίας των καταβληθεισών εισφορών και για τη λήψη μέτρων και κυρώσεων που αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας, σε θέματα αρμοδιότητάς της.

2. Για την άσκηση της εποπτείας της παραγράφου 1 υποβάλλονται από το Τ.Ε.Κ.Α. στην Ε.Α.Α. τα ακόλουθα:

α. Αναλογιστική έκθεση και έκθεση διαχείρισης κινδύνων σε ετήσια βάση έως και την 30η Ιουνίου, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Τις εκθέσεις αυτές συνοδεύουν οι εκάστοτε ισχύουσες πολιτικές για την αναλογιστική λειτουργία και για τη διαχείριση κινδύνων, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εξεταζόμενης χρήσης και ο προϋπολογισμός για την επόμενη από την εξεταζόμενη χρήση. Αναλογιστικές εκθέσεις και εκθέσεις διαχείρισης κινδύνων μπορούν να υποβάλλονται και εκτάκτως.

β. Έκθεση για τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση κινδύνου (risk-assessment) σχετικά με το μελλοντικό συνταξιοδοτικό εισόδημα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, σε ετήσια βάση, έως και την 30η Ιουνίου.

γ. Έκθεση Ιδίας Αξιολόγησης Κινδύνων έως και την 30η Ιουνίου, ανά τριετία.

δ. Πέραν των ανωτέρω κατά την άσκηση της εποπτείας μπορούν να ζητούνται και συμπληρωματικά στοιχεία.

3. Η Ε.Α.Α. στο πλαίσιο της εποπτείας της έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής επιτόπιων ελέγχων για θέματα αρμοδιότητας της.

Άρθρο 3

Καθορισμός αρμοδιοτήτων εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.)

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο του Τ.Ε.Κ.Α. για τα ακόλουθα επιμέρους θέματα:

α. Την υιοθέτηση και εφαρμογή του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας ως προς τις αρμοδιότητές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

β.Την υιοθέτηση και εφαρμογή Κανονισμού Επενδύσεων του Ταμείου, με τον οποίο εξειδικεύονται οι κανόνες και οι διαδικασίες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, σύμφωνα με την Πολιτική Επενδύσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό τεχνικό ζήτημα και λεπτομέρεια.

γ.Την τήρηση των προβλεπόμενων

α) του άρθρου 28 του ν. 4826/2021, αναφορικά με τη σύνθεση της Επενδυτικής Επιτροπής και

β) της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4826/2021, αναφορικά με το πρόσωπο που ορίζεται ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδύσεων τουΤ.Ε.Κ.Α..

δ. Την τήρηση της διαδικασίας και του περιεχομένου της πληροφόρησης των ασφαλισμένων σχετικά με τις επενδύσεις, όπως αυτό προσδιορίζεται με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Ε.Κ.Α.

ε. Την τήρηση των προβλεπόμενων του άρθρου 62 του ν. 4826/2021 αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής από τους ασφαλισμένους, επενδυτικού προγράμματος σε περίπτωση πρόβλεψης περισσότερων επενδυτικών προγραμμάτων, και στην τήρηση των αποφάσεων του ΔΣ τουΤ.Ε.Κ.Α. για τον καθορισμό κάθε ιδιαίτερου ζητήματος που σχετίζεται με τη διοικητική διαδικασία ενημέρωσης των ασφαλισμένων και επιλογής επενδυτικών προγραμμάτων, όπως του ερωτηματολογίου αξιολόγησης και του προσδιορισμού των ατομικών επενδυτικών τους χαρακτηριστικών.

στ. Τον ορισμό θεματοφύλακα,

ζ.Την τήρηση των Αποφάσεων του ΔΣ τουΤ.Ε.Κ.Α. που αφορούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής εξωτερικών διαχειριστών επενδύσεων.

η. Την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου,

2. Για την άσκηση της εποπτείας της παρ. 1 υποβάλλονται από το Τ.Ε.Κ.Α. στην Ε.Κ. τα ακόλουθα:

α. Ο Κανονισμός Επενδύσεων, η Επενδυτική Πολιτική, η Πολιτική Διαχείρισης Κινδύνων, καθώς και κάθε άλλος Κανονισμός ή Πολιτική, η οποία δύναται να εξειδικεύει τεχνικά ή λεπτομερειακά ζητήματα του Κανονισμού Επενδύσεων, όπως όρια επενδύσεων και όρια κινδύνων.

β. Ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας, για τον έλεγχο που συναρτάται με το αντικείμενο εποπτείας της παρ. 1, στον οποίο περιγράφεται το σύστημα διακυβέρνησης, η οργανωτική δομή και οι πολιτικές και διαδικασίες, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις αποφάσεις τουΤαμείου και που περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

βα. Την οργανωτική διάρθρωση, την περιγραφή και τα αντικείμενα των επιτροπών, των μονάδων, τα καθήκοντα του προσωπικού και των επικεφαλής τους και τις γραμμές αναφοράς τους.

ββ. Την αναφορά των κύριων χαρακτηριστικών της πολιτικής και της λειτουργίας του Εσωτερικού Ελέγχου.

βγ. Την Επενδυτική Πολιτική, περιλαμβανομένων των κριτηρίων και ορίων επενδύσεων.

βδ. Την Πολιτική Διαχείρισης Κινδύνων.

βε. Τις πολιτικές και διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων. βστ. Τις πολιτικές και διαδικασίες συμμόρφωσης του Ταμείου με τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις που ρυθμίζουν την οργάνωση και λειτουργία του.

γ. η έκθεση διαχείρισης κινδύνων και η έκθεση εσωτερικού ελέγχου σε τριμηνιαία βάση ή και εκτάκτως, όποτε ζητηθεί. Τις εκθέσεις αυτές συνοδεύουν οι εκάστοτε ισχύουσες πολιτικές για τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαχείριση κινδύνων, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εξεταζόμενης.

3. Η Ε.Κ. στο πλαίσιο της εποπτείας της έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής επιτόπιων ελέγχων για θέματα αρμοδιότητας της.

Άρθρο 4

Υποβαλλόμενα έγγραφα για την άσκηση εποπτείας

Τα έγγραφα και οι εκθέσεις της παρούσας, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο στοιχείο που απαιτείται για την άσκηση εποπτείας εκ μέρους των εποπτικών αρχών με βάση τα παραπάνω άρθρα, υποβάλλονται από τοΤ.Ε.Κ.Α. σε αυτές κατά τον λόγο αρμοδιότητάς τους.

Άρθρο 5

Επικοινωνία Τ.Ε.Κ.Α. και εποπτικών αρχών

Προς τον σκοπό της αποτελεσματικής εποπτείας του Τ.Ε.Κ.Α., κάθε αποστολή εγγράφων και στοιχείων από το Τ.Ε.Κ.Α. προς τις εποπτικές αρχές, καθώς και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή προς το Τ.Ε.Κ.Α., θα κοινοποιείται προς τη Διεύθυνση Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιστοίχως, η αποστολή εγγράφων και στοιχείων των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τοΤ.Ε.Κ.Α. θα κοινοποιείται προς τις άλλες δύο εποπτικές αρχές και προς τη Διεύθυνση Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του εν λόγω Υπουργείου.

Άρθρο 6

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2024

Ο Υφυπουργός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!