Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΥ Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες οι CEOs παγκοσμίως

Επτά στους 10 διευθύνοντες σύμβουλοι (69%) δήλωσαν ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τακτικής παγκόσμιας έρευνας ΕΥ CEO Outlook Pulse και τον δείκτη Global CEO Confidence Index.

Η αισιοδοξία αυτή εκδηλώνεται παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CEOs σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς καλούνται να διαχειριστούν ένα πολύπλοκο και ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται από αναδυόμενες τεχνολογίες, τη μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών και ένα αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο.

Η έρευνα -η οποία συγκεντρώνει τις απόψεις 1.200 ανώτατων διευθυντικών στελεχών παγκοσμίως- διαπιστώνει ότι οι CEOs δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το ταχέως μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Πολλοί CEOs δηλώνουν ότι δεν ανταποκρίνονται έγκαιρα στις διαταραχές στον κλάδο τους, με λιγότερους από τέσσερις στους 10 (38%) συμμετέχοντες στην έρευνα να θεωρούν ότι διαχειρίζονται προληπτικά τις εξωτερικές αυτές δυνάμεις. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 54% μεταξύ των CEOs που δηλώνουν αισιόδοξοι, έναντι μόλις 8% για εκείνους που δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερη σιγουριά.

Ωστόσο, η θετική στάση των CEOs, σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική κατανόηση των κινδύνων και των ωφελειών που προκύπτουν από τις εξωτερικές ανατρεπτικές δυνάμεις, αναμένεται να ενισχύσουν τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) τον επόμενο χρόνο. Το 78% των CEOs, που δηλώνουν αισιόδοξοι, ανέφερε ότι αξιολογεί προληπτικά το χαρτοφυλάκιό του σύμφωνα με τη βασική του στρατηγική, καθώς προσαρμόζεται στις δυνάμεις που προκαλούν ανατροπές στην αγορά. Αντίστοιχα, το 98% σχεδιάζει κάποια μορφή συναλλαγής τους επόμενους 12 μήνες. Συνολικά, πάνω από το ένα τρίτο (37%) σχεδιάζουν μια εξαγορά το επόμενο έτος, με το ποσοστό να φτάνει στο 59% μεταξύ των πιο αισιόδοξων, σε σύγκριση με μόλις 16% από τους λιγότερο αισιόδοξους.

Με δεδομένο το τρέχον περιβάλλον, οι CEOs αναγνωρίζουν ότι οι συμβατικές διαδικασίες αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου τους θα πρέπει να αλλάξουν και ότι ο παραδοσιακός στρατηγικός σχεδιασμός και οι τρόποι διαχείρισης χαρτοφυλακίου, δεν είναι πλέον αποτελεσματικοί. Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των ερωτηθέντων αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις χαρτοφυλακίου δεν είναι αρκετά επιθετικές και το 23% βρίσκει τη διαδικασία υπερβολικά παθητική. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναμένεται να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης και προληπτικής προσέγγισης χαρτοφυλακίου, με βάση την πρόθεσή τους να επιταχύνουν την καινοτομία και τον μετασχηματισμό, για να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Ως εκ τούτου, οι συναλλαγές Σ&Ε αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους κατά τους επόμενους μήνες, κυρίως με τη μορφή στρατηγικών συμμαχιών, κοινοπραξιών και εκποιήσεων. Σχεδόν οι μισοί (47%) CEOs σχεδιάζουν να επιδιώξουν ενεργά μια στρατηγική συνεργασία με τρίτο μέρος τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το 44% θα επιδιώξει αποεπενδύσεις ή δημόσιες εγγραφές, ενώ το 37% θα δώσει προτεραιότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Γερμανία αναμένεται να αποτελέσουν τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς τους επόμενους μήνες, ενώ στους πιο ελκυστικούς τομείς περιλαμβάνονται οι τράπεζες, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα μέσα ενημέρωσης και η ψυχαγωγία, τα καταναλωτικά προϊόντα και η ασφάλιση.

Η έρευνα αναδεικνύει μία σειρά ζητημάτων που προκαλούν ανατροπές στην ατζέντα των CEOs. Αυτά περιλαμβάνουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες, με το 38% των CEO να δηλώνει ότι σχεδιάζει να τις αξιοποιήσει για να ενισχύσει την καινοτομία και να δημιουργήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν πλήρη επίγνωση του αντίκτυπου των μεταβαλλόμενων αναγκών των πελατών (36% των CEOs το θεωρούν ως προτεραιότητα), του μεταβαλλόμενου παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος (35%), των αλλαγών στο κανονιστικό πλαίσιο (35%) και των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα (33%).

Σημειώνεται ότι λιγότερο από το ένα τρίτο (29%) των CEOs δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως μία από τις κορυφαίες δυνάμεις που προκαλούν ανατροπές. Ομοίως, μόνο το 29% των CEOs πιστεύει ότι η πρόσβαση σε ανθρώπινο ταλέντο αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!