Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 139967 ΕΞ 2024 Διαδικασία διενέργειας εκποίησης, διάθεσης και αξιοποίησης εξοπλισμού Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, σύμφωνα με το το άρθρο 114 του ν. 5104/2024 (Α’ 58).

Αριθμ. 139967 ΕΞ 2024

ΦΕΚ B' 5654/10.10.2024

Διαδικασία διενέργειας εκποίησης, διάθεσης και αξιοποίησης εξοπλισμού Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, σύμφωνα με το το άρθρο 114 του ν. 5104/2024 (Α’ 58).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τον ν. 4270/2014 «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/85/ ΕΕ) - Δημόσιο Λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143).

2. Τον ν. 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ» (Α’ 147).

3. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης των Κυβερνητικών οργάνων και της Κεντρικής Διοίκησης» (Α’ 133).

4. Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181).

5. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων-Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών-Μεταφορά Αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).

6. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).

7. Το π.δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α’ 145).

8. Το π.δ. 82/2023 «Μετονομασία Υπουργείου-Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών-Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού-Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 77/2023 (Α’ 130)-Μεταβατικές διατάξεις» (Α’ 139).

9. Την υπό στοιχεία 101804 ΕΞ 2024/ΥΠΟΙΚ/15.07.2024 (Υ.Ο.Δ.Δ. 723) απόφαση περί διορισμού του κου Εμμανουήλ Αντωνόπουλου στη θέση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

10. Τον ν. 4864/2021 «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ανάπτυξη» (Α’ 237) και ιδίως την παρ. 6 του άρθρου 92 αυτού, όπως τροποποιήθηκε δυνάμει του άρθρου 114 του ν. 5104/2024 (Α’ 58).

11. Τα άρθρα 125 έως και 130 του ν. 4799/2021 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ, όσον αφορά τις εξαιρούμενες οντότητες, τις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, τις μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου (L 150), ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/879 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2014/59/ ΕΕ σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και της Οδηγίας 98/26/ ΕΚ (L 150), μέσω της τροποποίησης του άρθρου 2 του v. 4335/2015, και λοιπές επείγουσες διατάξεις» (Α’ 78).

12. Την υπό στοιχεία 128669 ΕΞ 2024/10.09.2024 «Εισήγηση επί σχεδίου απόφασης για τη Διαδικασία διενέργειας διαδικασιών εκποίησης, διάθεσης και αξιοποίησης εξοπλισμού Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων από το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.» της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Φορέων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

13. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δημοπρασία του Πάγιου Εξοπλισμού Ε.Α.Σ. Α.Ε.

1. Για τη διαδικασία κάθε ηλεκτρονικής πλειοδοτικής δημοπρασίας εκποίησης, διάθεσης και αξιοποίησης εξοπλισμού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δημοσιοποιεί Πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής, με την οποία προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στην Πρόσκληση προσδιορίζονται κατ’ ελάχιστον το φυσικό αντικείμενο της δημοπρασίας, η προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των οικονομικών φορέων με δικαίωμα συμμετοχής, τα κριτήρια συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής, καθώς και ο τρόπος και η προθεσμία υποβολής φακέλου των ενδιαφερόμενων στο ΤΑΙΠΕΔ. Η πρόσκληση του παρόντος άρθρου εκδίδεται και δημοσιεύεται από το ΤΑΙΠΕΔ στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στις ιστοσελίδες του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ε.Α.Σ.

2. Με προθεσμία που ορίζεται στην πρόσκληση του παρόντος άρθρου, το ΤΑΙΠΕΔ, ελέγχει τον φάκελο με τα δικαιολογητικά συμμετοχής της παρ. 1 και, εφόσον πληρούν τους όρους της Πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οικονομικοί φορείς λαμβάνουν γνωστοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ για τη δυνατότητα συμμετοχής τους και για την ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της προγραμματισμένης δημοπρασίας.

Άρθρο 2

Πρόσκληση συμμετοχής στη δημοπρασία του Πάγιου Εξοπλισμού Ε.Α.Σ. Α.Ε.

1. Οι ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες εκποίησης, διάθεσης και αξιοποίησης εξοπλισμού Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ μετά από σχετική πρόσκληση (στο εξής «Πρόσκληση») και πραγματοποιούνται διαδικτυακά σε πλατφόρμα διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών (στο εξής «Πλατφόρμα») σε ημέρα και ώρα που καθορίζεται στην Πρόσκληση.

2. Η Πρόσκληση εκδίδεται και απευθύνεται από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος αποκλειστικά στους επιτυχόντες οικονομικούς φορείς του άρθρου 1 τουλάχιστον δέκα ημερολογιακές ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας.

3. Οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν γνώση της Πρόσκλησης και τυχόν αιτήματα για παροχή διευκρινίσεων υποβάλλονται και απαντώνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτήν.

4. Η Πρόσκληση κάθε δημοπρασίας περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

i. Τα στοιχεία επικοινωνίας του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και την ηλεκτρονική διεύθυνση υποβολής των αναγκαίων εγγράφων και στοιχείων για τη συμμετοχή στη δημοπρασία.

ii. Την ημέρα και την ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας.

iii. Την τεχνική περιγραφή του δημοπρατούμενου φυσικού αντικειμένου καθώς και την τοποθεσία αυτού.

iv. Την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, η οποία προκύπτει ως συνάρτηση των τρεχόντων τιμών αγοράς μετάλλου και της χρηματιστηριακής τιμής μετάλλων κατά τη χρονική περίοδο της δημοπρασίας και τη συνολική χρονική διάρκεια της δημοπρασίας.

v. Τον μέγιστο χρόνο αποκομιδής και παραλαβής του δημοπρατηθέντος Πάγιου Εξοπλισμού από τον πλειοδότη.

vi. Το κόστος συμμετοχής στη δημοπρασία, το οποίο δεν ξεπερνά το ποσό των 2.000,00 ευρώ, το οποίο προκαταβάλλεται στο ΤΑΙΠΕΔ, τον τρόπο καταβολής του, καθώς και τη διαδικασία επιστροφής του μετά το πέρας της δημοπρασίας,

vii. Την/τις ημερομηνία/ες αυτοψίας στην τοποθεσία του δημοπρατούμενου εξοπλισμού, η οποία είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στη δημοπρασία.

viii. Τα βήματα και τη διαδικασία εισαγωγής στην Πλατφόρμα.

ix. Τον τρόπο καταβολής του προσφερόμενου ποσού από τον πλειοδότη.

x. Κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας.

5. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν στην Πλατφόρμα υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου τους, περί μη οψιγενών μεταβολών σε σχέση με τα υποβληθέντα στοιχεία στην Πρόσκληση του άρθρου 1, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας αναφέρεται στην Πρόσκληση του παρόντος.

6. Το ΤΑΙΠΕΔ, με προθεσμία που ορίζεται στην Πρόσκληση ελέγχει την καταβολή του κόστους συμμετοχής και την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 5 και ενημερώνει τους συμμετέχοντες με την αποστολή κωδικού συμμετοχής.

7. Οι συμμετέχοντες οικονομικοί φορείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν με δικά τους μέσα μεταφοράς (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) τον ως άνω εξοπλισμό και είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία απεγκατάστασης από το σημείο, τηρώντας όλες τις σχετικές απαιτήσεις που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία και σε συμμόρφωση προς τις οδηγίες που τίθενται κατά περίπτωση από την επιτροπή παρακολούθησης της Ε.Α.Σ. ΑΕ.

8. Η συμμετοχή των οικονομικών φορέων στην ηλεκτρονική πλειοδοτική δημοπρασία αυτοδίκαια συνεπάγεται την αποδοχή όλων των όρων της Πρόσκλησης σε αυτή και για τον λόγο αυτό απαιτείται η συμπλήρωση αντίστοιχου πεδίου στην Πλατφόρμα.

Άρθρο 3

Παραμετροποίηση και διεξαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας

1. Η ηλεκτρονική δημοπρασία παραμετροποιείται στην Πλατφόρμα από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πρόσκληση, την τιμή εκκίνησης, το βήμα της δημοπρασίας, την ημερομηνία και ώρα έναρξης της δημοπρασίας.

2. Η ηλεκτρονική δημοπρασία είναι πλειοδοτική, δηλαδή η δημοπρατούμενη ποσότητα Πάγιου Εξοπλισμού ανά είδος αυτού κατακυρώνεται στον οικονομικό φορέα που προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή για αυτή.

3. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, στον συμμετέχοντα οικονομικό φορέα εμφανίζονται η τιμή εκκίνησης, η κατάταξή του, το ιστορικό των προσφορών του και ο χρόνος του συστήματος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

4. Η προσφορά κάθε συμμετέχοντα, εφόσον γίνει αποδεκτή από το ηλεκτρονικό σύστημα, είναι δεσμευτική γι’ αυτόν, δεν τροποποιείται και δεν ανακαλείται. Κάθε νέα προσφορά του ίδιου συμμετέχοντα, εφόσον γίνει αποδεκτή από το ηλεκτρονικό σύστημα ακυρώνει όλες τις προηγούμενες προσφορές του, είναι δεσμευτική γι’ αυτόν, δεν τροποποιείται και δεν ανακαλείται. Ο τελευταίος πλειοδότης δεσμεύεται από την προσφορά του και η δημοπρατούμενη ποσότητα Πάγιου Εξοπλισμού ανά είδος κατακυρώνεται σε αυτόν.

5. Επιτρέπεται η ακύρωση της δημοπρασίας αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος της Πλατφόρμας που καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης του ΤΑΙΠΕΔ, που αποστέλλεται άμεσα, με κάθε πρόσφορο τρόπο στους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς. Η δημοπρασία δεν διακόπτεται για λόγους προβλήματος υποδομής του συμμετέχοντος ή αδυναμίας υποβολής προσφοράς αυτού.

Άρθρο 4

Εξαγωγή των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας και κοινοποίηση αυτών

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας (πλειοδότης, προσφερόμενη τιμή και ποσότητα ανά είδος Πάγιου Εξοπλισμού) και το ιστορικό κάθε δημοπρασίας μετά το τέλος αυτής αποτυπώνονται σε ειδική αναφορά που εξάγεται από την Πλατφόρμα, η οποία κοινοποιείται στους συμμετέχοντες στη δημοπρασία και σε κάθε αρμόδιο φορέα. Η κοινοποίηση της προαναφερόμενης αναφοράς στον προσφέροντα την υψηλότερη τιμή τον καθιστά πλειοδότη και εκκινεί τις διαδικασίες του άρθρου 5.

Άρθρο 5

Παραλαβή Πάγιου Εξοπλισμού και καταβολή του προσφερόμενου ποσού

1. Μετά την κοινοποίηση της αναφοράς του άρθρου 4, ο πλειοδότης υποχρεούται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αναφορά και στην Πρόσκληση.

2. Η καταβολή του προσφερόμενου ποσού από τον πλειοδότη γίνεται μετά την κοινοποίηση της αναφοράς του άρθρου 4 και κατόπιν υποβολής έκθεσης ανάλυσης κόστους προς το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πρόσκληση.

3. Σε περίπτωση που ο πλειοδότης, δικαιολογημένα ή για λόγους ανωτέρα βίας δεν απομακρύνει τον Πάγιο Εξοπλισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Πρόσκλησης, τότε ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 6 του παρόντος.

4. Σε περίπτωση που ο πλειοδότης αδικαιολόγητα δεν απομακρύνει τον Πάγιο Εξοπλισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Πρόσκλησης, τότε ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 5 του παρόντος.

5. Σε περίπτωση που ο πλειοδότης δεν καταβάλει το προσφερόμενο ποσό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Πρόσκλησης, καταπίπτει υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ το καταβληθέν κόστος συμμετοχής του άρθρου 2.

6. Το ΤΑΙΠΕΔ για την ομαλή και έγκαιρη απομάκρυνση του Παγίου Εξοπλισμού μπορεί να προσκαλεί και να αναθέτει στον αμέσως επόμενο πλειοδότη.

Άρθρο 6

Επιθεώρηση - πιστοποίηση της διαδικασίας αξιοποίησης του Πάγιου Εξοπλισμού

1. Η διαδικασία αξιοποίησης του Πάγιου Εξοπλισμού, που δημοπρατείται σύμφωνα με την παρούσα, περιλαμβάνει την παρακολούθηση από την Ε.Α.Σ. Α.Ε. ή από ανεξάρτητο φορέα επαλήθευσης/ελέγχου, στα εξής στάδια και ως προς τα εξής στοιχεία:

i. Την ποσότητα, το είδος, και τον τόπο συγκέντρωσης του Πάγιου Εξοπλισμού, πριν την καταχώριση αυτών των στοιχείων στην Πλατφόρμα.

ii. Την ποσότητα και το είδος του δημοπρατηθέντος Πάγιου Εξοπλισμού κατά την παραλαβή του.

2. Σε περίπτωση ανάθεσης των υπηρεσιών επαλήθευσης/ελέγχου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου σε ανεξάρτητο φορέα, η επιλογή και η ανάθεση γίνεται με ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ και για λογαριασμό του.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Υπουργός

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!